Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vesmírný geokešing ke 100. výročí ČAS - podpořte velkou událost!

Vesmírný geokešing ke 100. výročí ČAS - podpořte velkou událost!

Vesmírný geokešing ke 100. výročí ČAS - podpořte velkou událost!
Autor: cas100geo.webnode.cz

V roce 2017 nastává 100. výročí založení České astronomické společnosti, což jsme snad již všichni zaregistrovali. Je to natolik významné výročí, že jsme si řekli "to chce vymyslet něco unikátně bláznivého", a tak se zrodil nápad projektu propojujícího astronomii s geokešingem (geocachingem). Do tzv. Vesmríné keše se bude moci zapojit opravdu každý příznivec tohoto orientačního sportu a celá akce vyvrcholí 9. září 2017 tzv. Mega Eventem, tj. bez nadsázky obří událostí českého geokešingu. Nebojte se ji podpořit už nyní!

Nejprve nás napadlo vyrobit v mapě geokešingu jižně od Ondřejova virtuální nápis "100. ČAS 1917" ze 100 keší. Tento nápad je již z 1/3 realizován a jednotlivé keše tak postupně představí 100 českých astronomů. Při procházkách krajinou v okolí Ondřejova, při hledání vhodných úkrytů pro jednotlivé krabičky či pouzdra keší, stále sílil pocit, že celá tato bláznivá akce si žádá nějakou pěknou tečku, nějaké vyvrcholení. V geokešingu je zvykem, pořádat k různým příležitostem nebo různě tematicky zaměřená setkání, tzv. eventy. V tu chvíli se nám zjevilo logické propojení.

Při jedné z návštěv krabičky Jiřího Grygara, při průchodu historickou částí ondřejovské observatoře se zrodila myšlenka na uspořádání eventu. Ano, event je event, ale výročí je to tak krásné, že to chce ještě něco většího ... Ne, nepraštili jsme se o větev v lese, ani o okulár u dalekohledu, ale při pohledu do krásné krajiny osvícené naší nejbližší hvězdou. Při návratu k autu jsme si navíc přečetli konec verše na ondřejovské vile "jsou-li tam tvoři jako my, jsou-li tam žáby taky!" ... Co je tedy většího než event? Přeci mega event!

Mega event je mega akce, a tak si můžeme říct, že v září 2017 proběhne společné setkání s astronomickým a geokešingovým programem v prostoru Ondřejovské observatoře. Protože si významná akce žádá historicky zapamatovatelné datum, proběhne v sobotu 9.9.2017 a bude krásným vyvrcholením roční akce spojující Geokešing s astronomií a 100. výročím České astronomické společnosti.

Rozmístění kešek v geokešingovém projektu při příležitosti 100. výročí založení ČAS. Autor: Hvězdárna Františka Pešty v Sezimově Ústí.
Rozmístění kešek v geokešingovém projektu při příležitosti 100. výročí založení ČAS.
Autor: Hvězdárna Františka Pešty v Sezimově Ústí.

Co obnáší takový mega event? Především je to akce s účastí více jak 500 kačerů, akce obsahující unikátní keše a další geokešingové vychytávky. Připravujeme pro příchozí sérii zajímavých přednášek, exkurzí, soutěží, výstav, atrakcí pro děti a dalších akcí pro potěchu ducha. Připravujeme ale také občerstvení, grilování prasátka, výbornou zmrzlinu a další drobnosti pro potěchu těla. Připravujeme spoustu různých CWG, GC, trička, astronomické drobnosti a spoustu dalších věcí pro potěchu sběratelských duší.

Těšíme se s vámi na shledání u keší a především v září na MegaEventu, jehož program a další informace jsou průběžně aktualizovány na webu: cas100geo.webnode.cz.

Těšíme se na astronomické kačery, kteří nás co nejvíce a co nejdříve podpoří zalogováním "will attend". Již zbývá posledních několik desítek do 500 zalogovaných kačerů a pak již získáme vytoužený příznak MEGA. Logovat se můžete přímo na webu keše: https://coord.info/GC6XA56.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] (Mega)Event - Vesmírná keš (oficální stránky)
[2] Vesmírná keš na mezinárodních stránkách Geocaching.com
[3] 100 let ČAS: Webové stránky k výročí



O autorovi

Petr Bartoš

Petr Bartoš

Petr Bartoš (*1971, Sezimovo Ústí) je jihočeský popularizátor astronomie. K astronomii ho již v dětství přivedl populární seriál Okna vesmíru dokořán a od té doby se jí věnuje amatérsky. Profesně nyní pracuje jako analytik. V roce 1993 se stal členem České astronomické společnosti a od roku 1998 působí na Hvězdárně Františka Pešty v Sezimově Ústí. Zabývá se především historií astronomie, spoluzakládal Astronomickou olympiádu, cenu Littera astronomica, několik let redigoval Kosmické rozhledy.

Štítky: Geocaching, Geokešing, 100 let ČAS


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »