Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vyhodnocení jedinečné fotografické soutěže je za dveřmi…

Vyhodnocení jedinečné fotografické soutěže je za dveřmi…

Tři diamanty ztemnělého Slunce
Autor: Petr Horálek

Knihovna U Mokřinky v Mokrém na Rychnovsku zahájila před letními prázdninami 2. ročník fotografické soutěže „Pohled, který mě vzal za srdce“, která navázala na úspěch stejnojmenného prvního ročníku. V dnešní době digitálních fotoaparátů určitě není o témata nouze, a tak podtitul letošního ročníku podpořil určitě jedno z těch nejhezčích, a ještě k tomu přímo astronomických, tedy Slunce ve všech podobách. Slavnostní vyhodnocení soutěže, do které se nakonec dorazilo 57 fotografií, se bude konat dne 30. října 2015 od 17:30 ve společenském klubu knihovny v Mokrém (budova bývalého obchodu čp. 88 – naproti knihovně). Na programu není jen samotné vyhodnocení, ale čeká nás zajímavá přednáška Petra Horálka, cestovatele a astrofotografa, s lákavým názvem Od citrónů na Zélandu pod Evropskou jižní observatoř. Všichni jste proto do Mokrého srdečně zváni!

Do soutěže dorazilo 57 krásných snímků, na které se můžete podívat na stránkách Obce Mokré.

Účastníci soutěže mohli zaslat dvě fotografie, které byly vystaveny na webových stránkách knihovny a také v tištěné podobě přímo v knihovně, kde také probíhalo hlasování. Soutěžních fotografií se sešlo 57 a rozhodování tedy nebylo vůbec jednoduché. Hlasující mohli vybrat až pět fotografií, které je zaujaly. Stačilo vyplnit hlasovací lístek a poslat e-mailem nebo jej vhodit do hlasovací schránky v knihovně. Osobně hlasovalo 37 osob a e-mailem jich došlo 106. Celkem tedy hlasovalo 142 osob, které předaly 631 hlasů. Soutěž se setkala opět s velkým zájmem, což předčilo všechna očekávání při faktu, že malá obec Mokré čítá pouhých 145 obyvatel! Bylo nám tedy velkou ctí pořádat celonárodní (vlastně mezinárodní) soutěž!

Soutěžící měli zaslat spolu s fotografiemi také údaj o svém bydlišti. Snímky se Sluncem ve všech podobách k nám přišly až z Ústí nad Labem, Chomutova, Ostravy, Vlašimi, Přerova a dokonce ze Slovenska z Plevníku-Drienové. Nechyběly samozřejmě fotografie „Mokeráků“ a mokerských slunečních východů a západů. Slunce se objevovalo na fotografiích z dovolené od moře, z výletů po horách nebo jen když vykouklo za domy bydliště samotného fotografa. V každém případě všechny fotografie vzbuzovaly údiv a člověka hned naladily na dobrou náladu, tak jaksi sluníčkově. Určitě se většina z nás pohledem na hřejivé slunce alespoň v mysli vrátila do zcela již nenávratně minulých letních dní. A protože se do soutěže zapojili i samotní astrofotografové, údiv v nás vyvolaly i pohledy na nesmírně zajímavé jevy jako zatmění Slunce nebo tzv. protuberance.

Při slavnostním vyhodnocení se rozhodně budeme těšit nejen na soutěžící, ale také na milovníky povídání o hvězdách a tajemných dálkách. A když popřeje počasí, večer se vypravíme na místní hřiště, kde budeme společně pozorovat hvězdy hvězdářským dalekohledem.

Pozvánka na vyhodnocení soutěže Slunce ve všech podobách v Mokrém. Autor: Obec Mokré.
Pozvánka na vyhodnocení soutěže Slunce ve všech podobách v Mokrém.
Autor: Obec Mokré.
Program slavnostního předání tedy bude skutečně bohatý. Hned po vyhodnocení totiž zazní i přednáška Petra Horálka, cestovatele, astrofotografa a popularizátora astronomie, s lákavým názvem Od citrónů na Zélandu pod Evropskou jižní observatoř. O čem bude? Malinko, ale jen malinko vám ji přiblížíme slovy lektora samotného: „Každý má v hlavě mnoho velkých snů a každý velký sen znamená dlouhou i trnitou cestu. Zveme vás na povídání cestovatele a popularizátora astronomie Petra Horálka, který se vydal sbírat ovoce na Nový Zéland, aby se po únavných dnech na farmách mohl v klidných chvílích kochat jižním hvězdnatým nebem a prostřednictvím astrofotografií jej ukázal celému světu. Jeho bezhlavá vášeň jej ale zavedla mnohem dál – k návratu na vysněné Cookovy ostrovy, jižního hvězdnatého ráje, a posléze přes Kanárské ostrovy a jižní Afriku až do „Mekky“ současné astronomie. Tedy na observatoře La Silla a Paranal v Chile. Prožijte nezvyklou pouť provázenou dech beroucími nočními fotografiemi.“

Hlavním partnerem soutěže byla Hvězdárna barona Artura Krause Pardubice. Dalším partnery byl Petr Horálek – astrofotograf, Česká astronomická společnost, město Opočno, obec Přepychy, časopis Moje země a samozřejmě obec Mokré. Vítězové se mohou těšit na tyto ceny: astronomický dalekohled Firstcope, exkurze na hvězdárnách Pardubice a Úpice, předplatné astronomického časopisu Astropis, knihu Petra Horálka Tajemná zatmění, fotografickou knihu Vzpomínky na Opočno a další knižní publikace. Při pátečním vyhodnocení se na vás těší Dagmar Honsnejmanová za obec Mokré, Petr Horálek za Českou astronomickou společnost a Petr Komárek z pardubické hvězdárny. O soutěži najdete více také na stránkách knihovny U Mokřinky www.obecmokre.cz/knihovna.

Všem partnerům soutěže patří velké poděkování za přízeň a věnování nádherných cen. Za organizátory Dagmar Honsnejmanová a Petr Komárek.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Knihovna U Mokřinky



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Knihovna Mokré, Slunce, Soutěž 


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »