Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Výsledky 13. ročníku Astronomické olympiády

Výsledky 13. ročníku Astronomické olympiády

Finále 13. AO na Štefánikově hvězdárně v Praze.
Autor: Ondřej Trnka

V pátek 20. května se pět desítek finalistů ze základních škol a víceletých gymnázií z celé republiky utkalo na celostátním finále v Praze. Mladší řešitelé soutěžili na Štefánikově hvězdárně, starší na Akademii věd na Národní třídě. Středoškoláci svá finálová klání absolvovali na Filosoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. Na prvních příčkách se v jednotlivých kategoriích umístili Lukáš Supik z Gymnázia v Třinci v kategorii AB,  Jindřich  Jelínek  z  Gymnázia  Olomouc - Hejčín  v  kategorii  CD,  Martin  Schmied z Gymnázia v Jihlavě v kategorii EF a Samuel Elich z Gymnázia Jana Keplera v kategorii GH.

Tisková zpráva České astronomické společnosti z 21. května 2016

V uplynulých osmi měsících vyřešili soutěžící 278 soutěžních úloh a otázek během tří soutěžních kol ve čtyřech kategoriích. Strávili desítky hodin pod hvězdnou oblohou a samostudiem při řešení krajského kola. Věnovali se tématům Zemi blízkým, ale i měření rychlosti světla nebo obecné teorii relativity. Nejlepší řešitelé se po celoročním úsilí setkali v ústředních kolech v Opavě a v Praze.

Pražská finále se tradičně konala na Štefánikově hvězdárně pro žáky 6. a 7. tříd a Akademii věd na Národní třídě pro žáky 8. a 9. tříd. Během tříhodinového soutěžního bloku čekal mladší účastníky interaktivní kvíz v jedinečných historických výstavních prostorech hvězdárny, zatímco starší soutěžící prověřily mimo jiné úlohy o supernově, podmínkách pro život na planetách u cizích hvězd a vesmírná přirovnání.

Finalisty přišli na zahájení pozdravit a podpořit zakladatelé olympiády - Dr. Štěpán Ivan Kovář a Petr Bartoš. Odpoledne pak společně na Akademii věd vyslechli přednášku Prof. RNDr. Petra Kulhánka, CSc. Gravitační vlny - objev, na který jsme čekali 100 let, obdrželi diplomy a řadu odměn. Výherci si odnesli astronomické dalekohledy věnované firmou Supra Praha, s.r.o. (www.celestron.cz). V sobotu finále Astronomické olympiády pokračovalo procházkou Prahou astronomickou, kterou připravil vedoucí Štefánikovy hvězdárny Mgr. Jakub Rozehnal a návštěvou pražského planetária.

VÝSLEDKY

Kategorie EF (8. a 9. třída a ekvivalent víceletých gymnázií):

  1. Martin Schmied, Gymnázium Jihlava
  2. Radka Křížová, Gymnázium J. Heyrovského, Praha
  3. Jiří Loun, Gymnázium Olomouc-Hejčín

Místopředseda ČAS Pavel Suchan a vítězové finále kategorie EF 13. ročníku AO. Autor: Ondřej Trnka
Místopředseda ČAS Pavel Suchan a vítězové finále kategorie EF 13. ročníku AO.
Autor: Ondřej Trnka

Kategorie GH (6. a 7. třída a ekvivalent víceletých gymnázií):

  1. Samuel Elich, Gymnázium Jana Keplera, Praha
  2. Kateřina Holečková, Gymnázium F. M. Pelcla, Rychnov nad Kněžnou
  3. Kristina Dvořáková, Gymnázium Sázavská, Praha

Místopředseda ČAS Pavel Suchan a vítězové finále kategorie GH 13. ročníku AO. Autor: Ondřej Trnka
Místopředseda ČAS Pavel Suchan a vítězové finále kategorie GH 13. ročníku AO.
Autor: Ondřej Trnka

Astronomická olympiáda je v průběhu školního roku rozdělena do tří kol. První kolo probíhá na školách. Z něho pak postupují ti, kteří byli alespoň částečně úspěšní. V druhém kole, které je korespondenční, už musely děti více „zabrat“ a mimo jiné také uskutečnit praktická pozorování pod skutečnou oblohou.

Letošního třináctého ročníku se v jeho prvním kole zúčastnilo 9 115 žáků. Ve druhém (korespondenčním) kole odevzdalo své práce 1 793 dětí, ze kterých 50 nejlepších dorazilo na pražské finále.

Astronomická olympiáda probíhá také v dalších dvou kategoriích určených pro 1. až 4. ročník středních škol (čtyřleté studium). Tyto kategorie ve spolupráci s Českou astronomickou společností zajišťuje Filosoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Ústřední kola jsou ve středoškolských kategoriích třídenní a proběhla ve dnech 16. - 18. března a 11. - 13. května.

Kategorie AB (3. a 4. ročník středních škol):

  1. Lukáš Supik, Gymnázium Třinec, příspěvková organizace, Komenského 713, Třinec
  2. Jindřich Jelínek, Gymnázium Olomouc - Hejčín
  3. Pavel Kůs, Gymnázium J. Š. Baara, Domažlice

Kategorie CD (1. a 2. ročník středních škol):

  1. Jindřich Jelínek, Gymnázium Olomouc - Hejčín
  2. Martin Orság, Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov
  3. Jiří Vala, Gymnázium a Střední odborná škola Mikulov, p.o.

Vítězové finále kategorie CD 13. ročníku AO. Autor: Vendula Doubravská
Vítězové finále kategorie CD 13. ročníku AO.
Autor: Vendula Doubravská
Středoškolských kategorií se zúčastnilo 1 567 studentů, ve finále úlohy řešilo 35. Zejména pro lokální media je zajímavé statistické rozdělení řešitelů podle krajů, viz olympiada.astro.cz, v menu vybrat Aktuální ročník a dále si vybrat školní nebo korespondenční kolo a výsledky v jednotlivých kategoriích.

Na Astronomické olympiádě spolupracuje řada hvězdáren a planetárií v České republice v podobě konzultací. Hlavní ceny pro nejlepší finalisty v podobě astronomických dalekohledů poskytla firma Supra Praha, s.r.o.

Další ceny obdrželi finalisté od Hvězdárny a planetária v Hradci Králové, Evropské jižní observatoře, Nakladatelství Fraus, Rádia Blaník, Hvězdárny Žebrák, Společnosti Astropis, Nakladatelství Aventinum ,Hvězdárny a planetária Brno, Slezské univerzity v Opavě, města Opava, Slezského zemského muzea a firmy Model Opava.

Na finále Astronomické olympiády a doprovodném programu se podílejí Štefánikova hvězdárna v Praze, Astronomický ústav AV ČR v.v.i., Akademie věd ČR, Astronomický ústav Univerzity Karlovy v Praze, Pedagogická fakulta Západočeské univerzity v Plzni,  Evropská jižní observatoř,  Filozoficko - přírodovědecká  fakulta Slezské univerzity v Opavě a magistrát města Opavy.

Více informací o Astronomické olympiádě (i o minulých ročnících) lze najít na olympiada.astro.cz. Tam také najdete seznam všech letošních finalistů včetně města, odkud jsou, zadání a řešení úloh všech letošních kol.

Poděkování

Na přípravě a organizaci 13. ročníku se podíleli Dr. Miroslav Randa, Dr. Tomáš Gráf, Mgr. Lenka Soumarová, Dr. Tomáš Franc, Mgr. Václav Pavlík, Jakub Vošmera, Dr. Ota Kéhar, doc. Michal Švanda, Mgr. Radek Kříček, Dr. Jana Rejlová, Bc. Ondřej Trnka, Stanislav Fořt, Ondřej Theiner, Martin Raszyk,  Mgr. Martin Blaschke, Eva Miklušová a zaměstnanci spolupracujících institucí. Práce organizačního týmu by se neobešla bez podpory a spolupráce více než tří stovek učitelů, kteří se v průběhu školního roku v AO věnovali téměř desítce tisíc řešitelů.

Kontakt a informace

Ing. Jaroslav Froulík
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Odbor pro mládež
Email: Jaroslav.Froulik@msmt.cz

Pavel Suchan
Tiskový tajemník České astronomické společnosti
Email: suchan@astro.cz
Mobil: 737 322 185

Dr.-Ing. Jan Kožuško
Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády
Email: kozusko@astro.cz
Mobil: 776 200 522

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická olympiáda
[2] (Ne)šťastná 13ka provázela finalisty Astronomické olympiády v Opavě
[3] Tiskové zprávy České astronomické společnosti



O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda, Ocenění


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »