Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Výsledky z 9. Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice

Výsledky z 9. Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice

Astronomická olympiáda

Český tým získal na 9. Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice (IOAA) tři čestná uznání. Velmi dobře tak po obměně účastníků (čtyři byli na soutěži poprvé) uspěl v narůstající mezinárodní konkurenci. Do indonéského Magelangu se od 26. července do 4. srpna sjelo 206 soutěžících ze 41 zemí světa. Olympiáda se v Indonésii konala již podruhé, Indonésie je jedním z pěti zakládajících států IOAA.

Český tým na slavnostním zahájení 9. IOAA (zleva: Tomáš Gráf, Jan Kožuško – vedení výpravy, Lukáš Supik, Hana Lounová, Lucie Fořtová, Pavel Kůs a Denis Müller) Autor: Ladislav Hric
Český tým na slavnostním zahájení 9. IOAA (zleva: Tomáš Gráf, Jan Kožuško – vedení výpravy, Lukáš Supik, Hana Lounová, Lucie Fořtová, Pavel Kůs a Denis Müller)
Autor: Ladislav Hric

Nejlépe se z českého týmu umístila Lucie Fořtová, absolventka Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Čestná uznání získali také Denis Müller z Gymnázia Budějovická v Praze a Pavel Kůs z Gymnázia J. Š. Baara v Domažlicích. Velmi dobrý výkon odvedli i Hana Lounová z Gymnázia Olomouc-Hejčín a Lukáš Supik z Gymnázia v Třinci. Český tým vedli RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D. z VŠB-TU Ostrava a Planetária Ostrava a Ing. Jan Kožuško ze Štefánikovy hvězdárny v Praze.

V neoficiálním pořadí jednotlivých států se Česká republika umístila na 20. místě z celkových 41. Vzhledem k neobvyklé obtížnosti úloh, rostoucímu počtu účastníků soutěže a náročným klimatickým podmínkám je to výborný výsledek.

České družstvo během týmové soutěže na 9. IOAA ve chrámu Borobudur Autor: Valentino Sudaryo
České družstvo během týmové soutěže na 9. IOAA ve chrámu Borobudur
Autor: Valentino Sudaryo

Absolutního vítězství v soutěži dosáhl domácí student Joandy Leonata Pratama. Hostitelem soutěže bylo ministerstvo školství Indonézie, odbor školství a kultury správní oblasti Střední Jávy a Univerzita v Bandungu.

Vlastní soutěž probíhala v budovách výběrové střední školy Taruna Nusantara Senior High School. Studenti byli ubytováni v resortu Puri Ashri na okraji Magelangu, vedoucí národních týmů pak v hotelu Grand Artos Aerowisata poblíž centra města. Celá soutěž jednotlivců byla rozdělena do tří kol: teoretického, zpracování dat a pozorovacího kola. Týmová soutěž se konala v chrámu Borobudur.

Slavnostní zahájení proběhlo pod širým nebem poblíž budhistického chrámu Borobudur a závěrečný ceremoniál s udílením cen u hinduistického chrámu Prambanan.

Východ Měsíce při závěrečném ceremoniálu v chrámu Prambanan Autor: Jan Kožuško
Východ Měsíce při závěrečném ceremoniálu v chrámu Prambanan
Autor: Jan Kožuško

Není bez zajímavosti, že

  • 41 % účastníků letošní IOAA bylo z Evropy, 44% přijelo z Asie a 15% ze Severní nebo Jižní Ameriky
  • nejvzdálenější tým přiletěl z Kolumbie, z Bogoty do Magelangu je to 19 437 km!
  • na přípravě a průběhu 9. IOAA se podílelo asi 1 000 dobrovolníků, kteří odpracovali celkem 5232 hodin
  • při přípravě konečných verzí zadání soutěže a překladech do jiných jazyků vypili vedoucí jednotlivých delegací více než 1 200 litrů kávy.

První čtyři ročníky soutěže byly v Asii (Thajsko, Indonésie, Írán a Čína), pátý ročník v sousedním Polsku, šestý v Brazílii, sedmý v Řecku a vloni se IOAA konala v Rumunsku. V dalším ročníku soutěže se studenti mohou těšit do indického Bhubaneswaru. Indičtí pořadatelé při svém představování 10. IOAA v roce 2016 prozradili, že kvůli vyšší pravděpodobnosti jasného počasí bude soutěž netradičně probíhat až v prosinci.

Česká republika se mezinárodních soutěží v astronomii a astrofyzice účastní od roku 2007. Celkem mladí čeští astronomové z mezinárodních soutěží dosud přivezli již 5 zlatých, 8 stříbrných a 17 bronzových medailí.

Letošní olympijské zápolení českých studentů na mezinárodním astronomickém kolbišti je nyní ve svém poločase – v říjnu se druhý český tým čítající pět studentů vypraví do hlavního města Tatarstánu, Kazaně na XX. Mezinárodní astronomickou olympiádu určenou pro mladší studenty. Držíme palce!

Účast českého týmu organizačně zajišťovala Česká astronomická společnost a Planetárium Ostrava. Cestu finančně podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Hornicko-geologická fakulta VŠB – TU Ostrava a statutární město Ostrava.




O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »