Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Výstava dětských prací v Pardubicích na téma Mezinárodní rok astronomie
IYA 2009 Vytisknout článek

Výstava dětských prací v Pardubicích na téma Mezinárodní rok astronomie

Plastika Sluneční soustavy
Plastika Sluneční soustavy
Ve středu 2. září 2009 se v galerii Mázhaus na Perštýnském náměstí v Pardubicích uskutečnila vernisáž dětských prací na téma Mezinárodní rok astronomie. Tuto vernisáž uspořádala Základní škola Závodu Míru v Pardubicích, z níž také pochází vystavené práce. Členská škola ASPnet UNESCO (které vyhlásilo rok 2009 rokem astronomie) tak oslavila 30. výročí svého působení.

Mgr. Anna Kučerová pronáší uvodní řeč.
Mgr. Anna Kučerová pronáší uvodní řeč.
Slavnostní ceremoniál zahájilo v 16 hodin trio dětských flétnistů s doprovodem své učitelky. Děti zahrály dvě krásné skladby, mezi nimž zazněla krátká recitace veršů z Nerudových Písní kosmických, které se mimochodem letos octly ve skutečném kosmu díky Andrewu Feustelovi a jeho letu k Hubbleovu vesmírnému teleskopu [1,2]. Po tomto úvodu následovala řeč iniciátorky celé akce, Mgr. Anny Kučerové. Ta zmínila především nejzákladnější aspekty Mezinárodního roku astronomie a spojitosti této významné události se ZŠ Závodu Míru [3]. Nechyběla samozřejmě ani patřičná poděkování . Na závěr získala slovo ředitelka školy, Mgr. Jarmila Staňková, která celou výstavu oficiálně zahájila.

Část výstavy s modelem rakety a logem IYA 2009
Část výstavy s modelem rakety a logem IYA 2009
Po úvodním ceremoniálu se přítomní přesunuli ke kýženým vystaveným malbám, kresbám i plastikám. Talent dětí je naprosto nesporný. Najdete zde nejen realistické vesmírné malby, ale i surrealistická díla či plastiky a modely (mimo jiné i rakety Titan 2 s modulem projektu Geminy). Nechyběla ani díla tematicky přímo spojená s Mezinárodním rokem astronomie - například temperami namalované logo IYA 2009.

Základní škola Závodu Míru v Pardubicích oslavuje Mezinárodní rok astronomie už delší dobu. Pedagogové této školy se pokusili najít pro žáky témata, která by je zaujala natolik, aby se jim chtěli věnovat v samostatném bádání. O pomoc požádali nejbližší odborníky-pracovníky z Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích. Týden škol UNESCO zahájili 5. května 2009 promítnutím dokumentárního filmu hvězdárny "Tajemná zatmění", který osobně komentoval vedoucí hvězdárny Petr Komárek.

Další pokračování projektu bylo na žácích samotných. Někteří vybírali a třídili fotografie z kosmu, jiní se zabývali poznatky o planetách Sluneční soustavy, další skupinky se "odstěhovaly" do knihovny, kde vytvářely postery. Většina se však věnovala počítačovým prezentacím. V odborné učebně fyziky se u interaktivní tabule ve volných hodinách scházeli žáci-lektoři s mladšími žáky-posluchači nad jednotlivými tématy, která starší mladším prezentovali. Práce měly různou úroveň nejen formální, ale i kvalitativní. Nejzdařilejší prezentace nesly názvy "Putujeme neznámem", "Měsíc - věčný souputník Země", "Naše galaxie" nebo "Vznik a vývoj hvězd". Z autorů vynikli především Z. Vanýsková z VI. A, R. Lánský a M. Polák z VI. B, V. Müllerová a B. Urbanská ze VII. A., K. Plešková a G. Tichá z IX. A. Řada žáků se k projektu připojila v hodinách estetické výchovy a vytvořila zajímavé výtvarné práce, které se vystavily při červnové školní akademii s názvem "Kontrasty doby"; vyvrcholením celého projektu však byla tato souhrnná výstava v pardubické městské galerii Mázhaus.

Další fotografie z akce:

Flétnový kvartet
Flétnový kvartet
Ředitelka školy Mgr. Jarmila Staňková zahajuje výstavu.
Ředitelka školy Mgr. Jarmila Staňková zahajuje výstavu.
Model trojhvězdy a návštěvníci expozice
Model trojhvězdy a návštěvníci expozice

Děkujeme Mgr. Anně Kučerové (ZŠ Závodu Míru Pardubice) za poskytnutí textového materiálu a Petru Komárkovi (Hvězdárna b. A. Krause v Pardubicích) za doprovodné fotografie.

Doporučené odkazy:
[1] Písně kosmické Jana Nerudy poletí k Hubbleovu kosmickému dalekohledu
[2] Andrew Feustel v ČR
[3] Základní škola závodu Míru v Pardubicích
[4] Hvězdárna b. A. Krause v Pardubicích




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »