Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  "Z Litomyšle do NASA"
redakce Vytisknout článek

"Z Litomyšle do NASA"

Česká astronomická společnost, Město Litomyšl a Tiskový odbor AV ČRsrdečně zvou na tiskovou konferenci "Z Litomyšle do NASA" (světově proslulý astronom Zdeněk Kopal by se letos dožil 90 let), která se uskuteční v pondělí 29. března 2004 v 10:00 h v místnosti 206 v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1.

Město Litomyšl ve spolupráci s odbornou veřejností připravilo k 90. výročí narození Zdeňka Kopala oslavy "O hvězdách a lidech". Odborníkům je určena mezinárodní konference o proměnných hvězdách "Dvojhvězdy - odkaz Zdeňka Kopala" či seminář "Zdeněk Kopal - život a dílo. Retrospektiva a současný stav oborů, v nichž se proslavil". Zajímavá bude beseda žáků Zdeňka Kopala, kterou bude moderovat Kopalův žák Jiří Grygar. Pro veřejnost je připravena celá řada zajímavých akcí, mj. "dočasná hvězdárna" v Klášterních zahradách, koncerty a odhalení dvojhvězdy spojené se světelnou podívanou. Oslav využije také Česká astronomická společnost, která zde bude mít svůj sjezd, na němž zvolí nového předsedu. Záštitu nad oslavami převzali místopředseda vlády ČR pro výzkum a vývoj, lidská práva a lidské zdroje Petr Mareš, hejtman Pardubického kraje Roman Línek a starosta Litomyšle Jan Janeček.

Na tiskové konferenci vystoupí:

  • Doc. RNDr. Martin Šolc, CSc., Astronomický ústav UK Praha Profesor Zdeněk Kopal - život a dílo
  • Ing. Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu MěÚ Litomyšl a tisková mluvčí města Oslavy "O hvězdách a lidech" začínají
  • RNDr. Miloslav Zejda, předseda B. R. N. O. - sekce pozorovatelů proměnných hvězd ČAS, předseda místního organizačního výboru mezinárodní konference o proměnných hvězdách Mezinárodní konference "Dvojhvězdy - odkaz Zdeňka Kopala"
  • Tiskovou konferenci bude moderovat RNDr. Jiří Grygar, CSc., z Fyzikálního ústavu AV ČR.

    Tiskové materiály a program oslav budou k dispozici u prezence.

    Informace:
    Zuzana Bukovská, Tiskový odbor Akademie věd ČR, tel.: 221 403 354, e-mail: tisk@kav.cas.cz

    Pavel Suchan, Štefánikova hvězdárna, Praha,
    tel.: 257 320 540, e-mail: suchan@observatory.cz.






    17. vesmírný týden 2024

    17. vesmírný týden 2024

    Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

    Další informace »

    Česká astrofotografie měsíce

    ic2087

    Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

    Další informace »

    Poslední čtenářská fotografie

    Mesiac - prvá štvrť

    Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

    Další informace »