Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zajděte na astronomický program v plzeňské ZOO
Josef Jíra Vytisknout článek

Zajděte na astronomický program v plzeňské ZOO

Pozorování v Plzni
Autor: Zp ČAS

V sobotu 12. prosince 2015 proběhne v plzeňské ZOO adventní program tentokráte i za účasti členů Západočeské pobočky České astronomické společnosti. Na statku Lüftnerka, kde bude probíhat tradiční adventní program, si můžete vyslechnout od 17 hodin přednášku člena naší pobočky PhDr. Ing. Oty Kéhara, Ph.D. na téma „Lucie noci upije a dne nepřidá“, aneb lidové pranostiky pohledem astronoma. Součástí našeho programu bude v případě jasného počasí i pozorování noční oblohy za pomoci dovezené astronomické techniky. 

A pokud přijdete včas, můžete si odnést pravou nefalšovanou tmu v dárkovém balení dovezenou až z Manětínské oblasti tmavé oblohy. Proto neváhejte a zúčastněte se naší poslední akce pořádané v roce 2015.

Za pořádající organizaci Vás zve výbor pobočky Západočeské pobočky ČAS

Datum: sobota 12. 12. 2015
Místo konání:  Zoo Plzeň, statek Lüftnerka – Astronomický podvečer
Průběh akce: první pozorování oblohy od 16h do 17h přivezenými dalekohledy z teras Lüftnerky. Druhé pozorování bude navazovat po skončení přednášky, cca v 18:15 (pozorování oblohy v závislosti na počasí)
Sál EVVO centra:   přednáška „Lucie noci upije a dne nepřidá“, aneb lidové pranostiky pohledem astronoma - od 17 hod.
Přednáší:  PhDr. Ing. Ota Kéhar, Ph.D. člen Západočeské pobočky České astronomické společnosti.
Vstupenky: pouze v tento den 12.12. 2015 v čase mezi 16:30 – 17:00 prodává pokladna Vinice vstupenky na tuto přednášku v jednotné ceně 50 Kč.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Západočeská pobočka ČAS



O autorovi

Josef Jíra

Josef Jíra

Josef Jíra se narodil v Opočně v roce 1977 a k astronomii ho přivedl zájem o přírodní vědy. V dětství navštěvoval hvězdárnu v Rokycanech. Vystudoval obor fyzika – astronomie na PF ZČU v Plzni, účastnil se také odborných stáží na observatoři Hoher List či Schülerlabor Astronomie am Carl-Fuhlrott-Gymnasium Wuppertal. Je aktivním členem Západočeské pobočky České astronomické společnosti, odborné skupiny pro tmavou oblohu a členem zákrytové sekce. Koordinuje aktivity v Manětínské oblasti tmavé oblohy a popularizuje astronomickou fotografii. V současné době se věnuje historii astronomie v západních Čechách.

Štítky: Západočeská pobočka ČAS


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »