Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zajímavá soutěž pro středoškolské učitele fyziky
IYA 2009 Vytisknout článek

Zajímavá soutěž pro středoškolské učitele fyziky

IYA 2009
IYA 2009
Astronomický ústav Akademie věd ČR vypisuje v rámci Mezinárodního roku astronomie soutěž pro středoškolské učitele fyziky o účast v mezinárodním projektu

Hands-On Universe, Europe (EU-HOU):
Bringing frontline interactive astronomy to the classroom

Dlouhodobým cílem projektu je vzdělávání středoškolských učitelů fyziky v moderních metodách výuky astronomie. Podrobné informace lze nalézt (v angličtině) na stránkách http://www.euhou.net.

V rámci projektu vyšle Česká republika pod záštitou Astronomického ústavu AV ČR, v.v.i., 4-6 zájemců z řad středoškolských učitelů fyziky na dvoudenní soustředění do Velké Británie (Cardiff, 23.-24. srpna 2009, 2-3 osoby) a Polska (Toruň, jaro 2010, 2-3 osoby), případně (u rychle reagujících zájemců) do Francie (Observatoř Haute Provence, 8.-9. května 2009, 1-2 osoby).

Účastníci těchto stáží absolvují přednášky a praktická cvičení z astronomie (v anglickém jazyce) pod vedením profesionálních astronomů. Jejich povinnostmi bude v průběhu dalších dvou let:
a) přeložit z angličtiny do českého jazyka (a případně obsahově upravit) výuková cvičení vytvořená v rámci projektu EU-HOU;
b) podílet se na překladu www stránek projektu EU-HOU do českého jazyka;
c) podílet se v ČR na organizaci školení a přednášek - zaměřených na používání astronomického softwaru ve výuce - pro učitele fyziky.

Podmínkou účasti je dobrá znalost angličtiny. Náklady na cestu a pobyt budou hrazeny z prostředků projektu EU-HOU.

Přihlášky - tj. strukturovaný životopis (1 strana) + motivační dopis (1 strana) - k účasti na soustředěních ve Velké Británii nebo Polsku zašlete do 31. května 2009 e-mailem nebo poštou na níže uvedenou kontaktní adresu. V případě zájmu o účast na soustředění ve Francii, která vyžaduje odlet z ČR již ve čtvrtek 7. května 2009 dopoledne, zašlete prosím přihlášku výhradně e-mailem a co nejdříve, nejlépe do pátku 1. května 2009, nejpozději však do pondělí 4. května 2009 do 8:00 hod (program stáže je uveden na další straně).

Kontaktní údaje:
RNDr. Bruno Jungwiert, Ph.D.
Astronomický ústav AV ČR, v.v.i.
Boční II 1401
141 31 Praha 4
e-mail: bruno@ig.cas.cz
tel.: 267 103 069

Program stáže ve Francii:
EU-HOU training session, Observatoire de Haute Provence, May 8-9, 2009

Programme:
1. Assembling Spica telescope
2. General overview of robotic and interactive telescopes
3. Usage of selected robotic telescopes
4. Measuring Moon craters and mass of Jupiter by means of Gallilean satellites
5. Sun4All
6. Assembling a spectroscope
7. Doppler effect
8. Introducing photometry
9. Extrasolar transit
10. Introduction to radio-astronomy
11. On-line observations with Salsa-Onsala
12. Evening live observations
13. HOU resources and the web site

Arrival date: Thursday May 7th.

Participants will be picked up either at the Marseille airport (which can be reached directly or via Paris), or at the Aix-en-Provence-TGV fast train station from Paris (either from Gare de Lyon in Paris or directly from Paris Charles de Gaulle airport). Participants must be at these meeting points around 5 pm at the latest, otherwise they will miss the bus.

Departure date: sunday May 10th after breakfast. Participants will be transported back to either Marseille airport or Aix-en-Provence-TGV station for around noon.

Accomodation and food will be on site and payed by the EU-HOU project. Participants are expected to share double rooms.

Informace v PDF




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězdná obloha

Labuť, Orel, Pegas, Delfín, Had, Koníček, Lištička, Šíp | Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »