Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Západočeská pobočka ČAS je na facebooku!

Západočeská pobočka ČAS je na facebooku!

Západočeská pobočka ČAS na Facebooku
Západočeská pobočka ČAS na Facebooku
Sociální sítě se vedle e-mailu, konference, ICQ nebo Skypu stávají jedním z internetových komunikačních kanálů. Na počátku května 2011 vznikla na sociální síti Facebook i stránka Západočeské pobočky ČAS, která se tímto stala průkopníkem mezi pobočkami ČAS… Chcete-li získat více informací o tom, co může Vaší pobočce, sekci ČAS přinést vytvoření facebookové prezentace, pak je tento krátký článek určen právě Vám.

Ve srovnání s internetovými stránkami nabízí facebook zajímavější možnosti prezentace ZpČAS. Návštěvník, resp. fanoušek nemusí vyvíjet žádnou opakovanou aktivitu k tomu, aby se dozvěděl informace o aktuálním dění v pobočce (např.: opakovaná návštěva stránek pobočky). Vložená zpráva, fotografie se fanouškovi automaticky objeví před očima poté, co se přihlásí ke svému účtu. Informace mu tedy přichází opravdu "pod nos", přičemž k nim může ihned připojit svůj názor, postřeh či otázku. Drtivá většina uživatelů facebooku navíc komunikuje prostřednictvím sociálních sítí se svými (fyzickými) přáteli, takže není výjimkou i jejich opakované přihlašování v průběhu dne.
Zpráva pro členy ČAS: Iniciujte vytvoření facebookové stránky i ve Vaší kmenové sekci, pobočce, ať v tom nejsme sami!

Dále nám facebook nabízí vytvoření postranního panelu s odkazy na "spřátelené" stránky. Vedle této možnosti jsme po spuštění stránky umisťovali krátkou větičku o existenci naší prezentace na facebookové stránky škol, neziskových organizací, kulturních institucí, obchodních center, soukromých firem nejen v Plzeňském kraji. Výsledkem tohoto "spamování" je 52 fanoušků naší stránky, přičemž pouze 15 z nich jsou členy ZpČAS, popř. se účastní astronomických akcí jiných institucí v kraji (Hvězdárny a planetária Plzeň, Hvězdárny v Rokycanech). Osobně si myslím, že nový fanoušek, ze kterého se může stát i nový člen pobočky, pravděpodobněji přijde z neastronomické stránky. Navíc u facebookových prezentací obchodních řetězců, zábavních pořadů není výjimkou, že se počet fanoušků pohybuje v řádu tisíců.
Zpráva pro čtenáře: Máte-li zájem o výměnu odkazů se Západočeskou pobočkou ČAS, neváhejte nás kontaktovat, přičemž se nemusí nutně jednat o astronomickou organizaci.

Při spuštění facebookové prezentace probíhala mezi výborem pobočky a některými členy zajímavá diskuze o obsahu stránky. Nakonec bylo rozhodnuto, že se na stránce budou objevovat zejména informace o astronomickém dění v západních Čechách. V souvislosti s upozorňováním na akce určené pro členy pobočky (Astrovečer, Putování po hvězdárnách) prostřednictvím facebooku vznikl zajímavý nápad, a sice zvát na naše akce po předchozí domluvě i zájemce z řad nečlenů pobočky. Kontakt ZpČAS s veřejností, při kterém lze získávat nové členy, se tedy nemusí "omezovat" pouze na několikadenní akce, při nichž přichází členové naší organizace do kontaktu s veřejností (Evropská noc vědců, Dny vědy a techniky v Plzni).

Vedle připravovaných akcí a nových článků na webu upozorňujeme i na "soukromé" astronomické aktivity našich členů. Ke zveřejnění informace na facebooku se nemusí sepisovat žádný článek, stačí napsat e-mail se 2-3 větami o včerejším pozorování a do přílohy vložit alespoň jednu fotografii.

Na závěr byste neměli zapomenout, že na stránku ZpČAS (www.facebook.com/zpcas) se můžete podívat i Vy, přičemž k samotnému prohlížení nepotřebujete mít účet na facebooku.

Západočeská pobočka České astronomické společnosti na Facebook

Poznámka redakce:
Na Facebooku mají své stránky i dvě sekce ČAS. První byla Sekce proměnných hvězd a exoplanet (únor 2010) a druhá Sekce pro děti a mládež (květen 2010).




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »