Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zavítejte na 6. Hodkovickou astropárty

Zavítejte na 6. Hodkovickou astropárty

Z akce Hodkovice 2007. Autor: Martin Gembec
Z akce Hodkovice 2007.
Autor: Martin Gembec
Ze soboty na neděli 28./29. ledna 2012 se na letišti aeroklubu v Hodkovicích nad Mohelkou bude konat již 6. ročník setkání amatérských astronomů. Hodkovická astropárty je nejstarší z akcí, kterou pořádá občanské sdružení MAČ (MikroAstroČaj) společně s Pražskou pobočkou České astronomické společnosti. První ročník se konal na zatmění Měsíce v březnu roku 2007.

Ačkoliv počasí v Hodkovicích a dané roční době lze charakterizovat jako "většinou velmi nejisté až zoufale jisté", tak o astronomickou techniku a potěšení těla i ducha není nikdy nouze. Program za jasné oblohy je pozorovací, v případě nepřízně počasí je pozorování nahrazeno přednáškami, promítáním filmů či volnou zábavou.

Od roku 2009 je hodkovická akce otevřena i pro širokou veřejnost z okolí - každému zájemci budou zodpovězeny astronomické dotazy a má možnost zhlédnout různé typy astronomických dalekohledů, se kterými může v případě jasného počasí vidět i objekty na denní a noční obloze.

Loni se nám osvědčilo pořádání odborného workshopu pro zájemce o astrofotografii, takže se na něj můžete těšít i letos. Opět bude mít dvě části, první pod vedením Tomáše Chlebouna s tématem Guma fotí Měsíc. Druhou část bude mít na starosti Pavel Vabroušek s povídáním o astrofoto výpravě do Chile.

Astropárty bude i letos určena také pro širokou veřejnost. Od 18:00 proběhne přednáška Jakuba Rozehnala, vedoucího Štefánikovy hvězdárny v Praze, na téma "Sluneční soustava na divoko". Teplé a studené nápoje budou zajištěny v letištním baru. Pozvánka s popisem cesty na obvyklé místo konání, letiště v Hodkovicích nad Mohelkou, je ke stažení v článku na stránách MAČ.

Pro přihlášené účastníky je k dispozici večeře a nocleh se snídaní. Cena noclehu je 50 Kč (vlastní spacák), resp. 100 Kč (povlečení). Cena za stravování bude určena na místě, v rámci přihlášky je požadována nevratná záloha 100 Kč (převodem na účet 5285264001/5500). Přihlásit se můžete pomocí formuláře v uvedeném na konci zmíněného článku.

Fotografie (nejen) z minulých ročníků najdete na adrese: picasaweb.google.com/mikroastrocaj.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »