Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zavítejte na Radioastronomický seminář na Hvězdárně v Úpici

Zavítejte na Radioastronomický seminář na Hvězdárně v Úpici

Pozvánka na Radioastronomický seminář 2015 na hvězdárně v Úpici.
Autor: Hvězdárna v Úpici.

Ve čtvrtek 12. listopadu 2015 se na Hvězdárně v Úpici uskuteční jednodenní radioastronomický seminář. Navazuje jednak na seminář loňský, zároveň však i na řadu seminářů pořádaných ve vzdálenější historii hvězdárny z let 1969-90. Díky tomu se mu vlastně dostává dvojího číselného pořadí, je totiž jednak druhý v nové, jednak dvacátý první v řadě celkové.

Loňský seminář byl zaměřen zejména na rozvíjející se oblast radiového sledování meteorů, ten letošní je naopak věnován Slunci a možnostem jeho radiového pozorování. Jak již názvy jednotlivých přednášek napovídají, bude se zaobírat zejména těmi oblastmi pozorování, která jsou dostupná i menším hvězdárnám, astronomickým kroužkům, učitelům fyziky a amatérům.

Seminář pro Vás již tradičně připravili Hvězdárna v Úpici, Asociace hvězdáren a planetárií a Východočeská pobočka České astronomické společnosti. K hvězdárně se dá přímo dojet autem, adresa je Hvězdárna v Úpici, U lipek 160, Úpice a GPS souřadnice jsou N50°30'27,5", E16°00'44".

Pozvánka na 56. výročí založení Hvězdárny v Úpici. Autor: Hvězdárna v Úpici.
Pozvánka na 56. výročí založení Hvězdárny v Úpici.
Autor: Hvězdárna v Úpici.
Hned druhý den po semináři, tedy v pátek 13. listopadu 2015, se na hvězdárně uskuteční vzpomínkový večer s přednáškou dr. Ivana Dorotoviče ze Slovenské ústřední hvězdárny v Hurbanově. Na obě akce jste všichni srdečně zváni.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Radioastronomický seminář na Hvězdárně v Úpici

Převzato: Hvězdárna v Úpici



O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.

Štítky: Hvězdárna v Úpici, Výročí, Radioastronomie


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »