Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zemřel RNDr. Jaroslav Ruprecht, CSc. (1931-2011)

Zemřel RNDr. Jaroslav Ruprecht, CSc. (1931-2011)

Jaroslav Ruprecht
Jaroslav Ruprecht
Po dlouhé a těžké nemoci zemřel 11. dubna Jaroslav Ruprecht, krátce před svými osmdesátými narozeninami (* 14. 5. 1931). Jeho život byl naplněn výzkumem otevřených hvězdokup a asociací hvězd OB.

Jeho vědecká kariéra začala v r. 1953, kdy Prof. W. W. Heinrich zadal Ruprechtovi diplomovou práci na téma "Hillovy plochy v galaktických hvězdokupách". Na návrh prof. J. M. Mohra rozšířil Jaroslav téma na velmi obtížné studium stability galaktických drah hvězdokup pohybujících se po eliptických drahách. Svého úkolu se zhostil zjištěním, že ve vzdálenosti Slunce od galaktického centra závisí stabilita hvězdokup na výstřednosti jen málo, že však směrem ke galaktickému centru se kritická hodnota hustoty ve hvězdokupě nutná pro její stabilitu několikanásobně zvyšuje. V kandidátské práci se pak věnoval studiu struktury hvězdokup vystavených působení rušivých sil.

Rozhodující moment v kariéře Jaroslava pak nastal o několik let později, kdy vznikla plodná spolupráce s Dr. J. Alterem a prof. V. Vanýskem, která vyústila na doporučení Mezinárodní astronomické unie v přípravě katalogu všech hvězdokup ve formě kartotéky. Práce pokračovala rychle a již v r. 1958 byl katalog prezentován na kongresu IAU v Moskvě. Katalog byl přijat s mimořádným zájmem. Jaroslav byl pozván ke studijnímu pobytu na observatoři v Hamburku, kde zpracoval pozorovací materiál z jižní Mléčné dráhy a objevil 174 nových otevřených hvězdokup. Na dalším kongresu IAU v Berkeley byl Ruprecht pověřen zavedením jednoznačného pořádku do značení hvězdokup a příbuzných objektů. V r. 1970 vyšlo druhé podstatně rozšířené vydání katalogu péčí Maďarské akademie věd.

Ruprecht se věnoval i podrobnému studiu vybraných hvězdokup, které vedlo k obecným závěrům o struktuře a úloze hvězdokup v Galaxii. Ve spolupráci s prof. J. Paloušem řešil i otázku polohy míst vzniku otevřených hvězdokup ve spirálních větvích Galaxie. V té době zastával Dr. Ruprecht funkci vedoucího stelárního oddělení Astronomického ústavu ČSAV. V tomto ústavu ostatně pracoval celý život až do svého vážného onemocnění.

Ruprechtovo dílo je významným příspěvkem k mezinárodní spolupráci v astronomii. Je velká škoda, že bylo přerušeno nemocí a odchodem našeho milého přítele a kolegy. Najde se pokračovatel?

(S pomocí Ruprechtovy stati v knize "Ondřejovská hvězdárna 1898-1996", nakl. Vesmír, Praha 1998, str. 219-224 zaznamenal Luboš Perek)




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »