Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Znovuzprovoznění Foucaltova kyvadla v Kroměříži
Luděk Fík Vytisknout článek

Znovuzprovoznění Foucaltova kyvadla v Kroměříži

Fotografie ze slavnostního znovuuvedení kyvadla do provozu Autor: Luděk Fík
Fotografie ze slavnostního znovuuvedení kyvadla do provozu
Autor: Luděk Fík
aneb podzimní pocta pánům Foucaltovi a Nábělkovi,
ale také současným šikovným rukám a moudrým hlavám.

V rotundě Květné zahrady Arcibiskupského zámku Kroměříž bylo v pátek 26. října 2012 znovu uvedeno do chodu unikátní Foucaltovo kyvadlo.

Krátká cesta do minulosti …

Vzorem pro původní kroměřížskou instalaci kyvadla byla první veřejná demonstrace důkazu rotace Země francouzským fyzikem Jeanem Bernardem Leonem Foucaltem v únoru 1851, provedená v pařížském Panteonu, kde bylo 28kilogramové kyvadlo zavěšeno na lanu dlouhém 68 metrů.

Profesor kroměřížského gymnázia a astronom dr. František Nábělek instaloval a veřejně představil menší kopii kyvadla v rotundě Květné zahrady v Kroměříži v dubnu 1906.

Kyvadlo bylo v provozu až do roku 1940. Po válce bylo znovu instalováno díky sestře profesora Nábělka. V roce 1974 byla Rotunda po rekonstrukci znovu zpřístupněna. Kyvadlo bylo poté přístupné střídavě a nepravidelně. V poslední době bylo navíc vážně poničeno vandaly.

… a návrat do současnosti

Kyvadlo bylo zrestaurováno a nyní by mělo být opět možné vídat fascinující ukázku tohoto fyzikálního pokusu. Opětovné uvedení kyvadla do chodu pro veřejnost proběhlo v podzimním pátečním odpoledni dne 26. října 2012.

Úvodním slovem návštěvníky v rotundě seznámil se základními údaji o prostředí a kyvadle kastelán Arcibiskupského zámku Kroměříž pan Martin Krčma. Již během úvodního proslovu nejprve zapálil svíčku v originálním držáku a následně jeho pootočením přepálil vlákno dosud kotvící kyvadlo ve výchozí poloze.

Bylo 15:46 tehdy ještě letního středoevropského času. Většinu přítomných první pohyby kyvadla zvedly ze židlí a přilákaly blíže k sledování první stopy hrotu kyvadla vyryté do uhlazeného jemného písku v podstavci pod ním. To vše za hudebního flétnového doprovodu.

K zviditelnění rotace Země stáčením stopy kyvadla je třeba delšího času, který ukrátily odborné komentáře dalších dvou zasvěcených přítomných. Nejprve o odbornějších fyzikálních faktech promluvil profesor Eduard Malenovský z Vysokého učení technického v Brně.

Poté poutavě a zasvěceně hovořil člověk, kterému kyvadlo prošlo v poslední době nesčetněkrát rukama a který se podílel na jeho opětovném zavěšení a zprovoznění, pan inženýr Tomáš Flimel z brněnské restaurátorské firmy FLIREX.

K odlehčení od fyzikálně-technických naučných informací následovala druhá zajímavá část pozdního odpoledne v rotundě. Pan Martin Posolda uvedl unikátní "Výstavu starých odrůd ovoce" jako výsledek svého pátrání a sběru v okolí Kroměříže. Navíc přítomným nabídl pestré pohoštění z těchto plodů, teplý jablečný mošt, koláčky a výborný domácí maminčin štrúdl-závin.

Mezitím, po hodině a čtvrt, kyvadlo postupně dokývávalo, původní dlouhý rozkmit se zkrátil na nějakých 5 cm a stopa v písku se pootočila.

Pánové Krčma, Flimel, Malenovský a Posolda zatím stihli trpělivě zodpovědět spoustu všetečných a zvídavých otázek. Za celé úsilí při rekonstrukci a povedené premiéře pro veřejnost jim patří velký dík.

U nás tak nyní kývají znovu tři kyvadla, kroměřížské, pražské a královéhradecké.

Ve světě je řada podobných kyvadel, málokteré se ale asi může pochlubit tak nádherným prostředím, jaké mu poskytují interiér rotundy, malebná klidná zákoutí Květné zahrady a celého Kroměříže. Záměry a nadšení zúčastěných jsou příslibem, že se máme v nastávající turistické sezóně a v budoucnu nač těšit.

Někdy příště přineseme více technických informací o kyvadle a jeho rekonstrukci.

Malá fotogalerie z akce

Rotunda s instalovaným Foucaltovým kyvadlem v Květné zahradě v Kroměříži Autor: Luděk Fík
Rotunda s instalovaným Foucaltovým kyvadlem v Květné zahradě v Kroměříži
Autor: Luděk Fík
Fotografie ze slavnostního znovuuvedení kyvadla do provozu Autor: Luděk Fík
Fotografie ze slavnostního znovuuvedení kyvadla do provozu
Autor: Luděk Fík
Sbor flétnistů doprovázejících akci hudbou Autor: Luděk Fík
Sbor flétnistů doprovázejících akci hudbou
Autor: Luděk Fík

Kyvadlo, hrot se stopou v písku, stojánek s otočně uloženým držákem svíčky k přepálení vlákna, ukotvení kyvadla pro spuštění kývání Autor: Luděk Fík
Kyvadlo, hrot se stopou v písku, stojánek s otočně uloženým držákem svíčky k přepálení vlákna, ukotvení kyvadla pro spuštění kývání
Autor: Luděk Fík
Doprovodná výstava starých odrůd ovoce Autor: Luděk Fík
Doprovodná výstava starých odrůd ovoce
Autor: Luděk Fík
Odborný fyzikální výklad profesora Malenovského (na fotografii vlevo) Autor: Luděk Fík
Odborný fyzikální výklad profesora Malenovského (na fotografii vlevo)
Autor: Luděk Fík

Diskuze technického restaurátora Ing. Flimela (vlevo) s kastelánem M. Krčmou (vpravo) Autor: Luděk Fík
Diskuze technického restaurátora Ing. Flimela (vlevo) s kastelánem M. Krčmou (vpravo)
Autor: Luděk Fík
Stopa hrotu kyvadla 30 minut po spuštění Autor: Luděk Fík
Stopa hrotu kyvadla 30 minut po spuštění
Autor: Luděk Fík
Fotografie ze slavnostního znovuuvedení kyvadla do provozu Autor: Luděk Fík
Fotografie ze slavnostního znovuuvedení kyvadla do provozu
Autor: Luděk Fík

Foucaltovo kyvadlo:

Osobnosti a zúčastnění:

Jean Bernard Leon Foucalt; francouzský fyzik (1819 - 1896)
Dr. František Nábělek; profesor kroměřížského gymnázia a astronom (1852 - 1915)
Ing. Martin Krčma; kastelán Arcibiskupského zámku Kroměříž (www.zamek-kromeriz.cz)
Prof. Ing. Eduard Malenovský, DrSc; Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně
Ing. Tomáš Flimel; brněnská restaurátorská firma FLIREX (www.flirex.com)
Ing. Martin Posolda; www.stare-odrudy.cz




O autorovi

Štítky: Foucaltovo kyvadlo, Kroměříž


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »