Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zveme Vás na Dvacátou dovolenou s dalekohledem

Zveme Vás na Dvacátou dovolenou s dalekohledem

Dovolená s dalekohledem
Dovolená s dalekohledem
Jubilejní dvacátý ročník Dovolené s dalekohledem se bude konat od soboty 22. 8. do následující soboty 29. 8. 2009 v rekreačním středisku Melchiorova Huť. Ta splňuje všechny hlavní požadavky kladené na areál pro konání naší každoroční akce.

Smyslem týdenního setkání zájemců o astronomii a jejich rodin je umožnit jim společný pobyt pod oblohou. Ten je samozřejmě spojen s výměnou zkušeností a to nejen z konstruování amatérských dalekohledů, ale především z pozorování a fotografování oblohy atp. Možnost účasti rodinných příslušníků (dětí, manželky, manžela, vnoučat atd., případně i přátel) pak skýtá naději, že rodina v tomto případě "nedoplatí" na náročného koníčka, ale naopak bude mít možnost seznámit se s astronomií blíže, podívat se na oblohu dalekohledem a navíc strávit osm prázdninových dnů v krásném a klidném prostředí. Vedle astronomického programu se dostane samozřejmě i na jiná témata a paralelně s programem pro dospělé připravujeme i program dětský.

Letošní zaměření Dovolené s dalekohledem bylo záměrně zvoleno zcela neutrálně. S ohledem na probíhající Mezinárodní rok astronomie (IYA) se budeme snažit nabídnout Vám co nejširší paletu přednášek, ale i námětů pro pozorování. Každý účastník se bude věnovat právě tomu, co jej zajímá a může s danou oblastí seznámit i ostatní. Velkou výhodou by měl být Měsíc krátce před novem s vysokou deklinací, takže na začátku našeho pobytu bude možné věnovat se i tomuto, jinak ne příliš populárnímu objektu. Hned v sobotu 23. 8. před půlnocí bude Měsíc zakrývat Plejády. Během dalších nocí už ale Měsíc uvolní místo jiným objektům. Můžeme tak maximálně využít naši přítomnost v oblasti, ve které je umělé světelné znečištění minimální.

Každý si volí cíl a délku pozorování podle své chuti a možností. Na obloze se nám bude předvádět planeta Jupiter, doznívat bude také maximum meteorického roje Perseid, podporovaných několika nevýraznými roji. Svoji nádheru nám jistě předvede i letní a později v noci i podzimní a zimní obloha s nepřebernou nabídkou objektů vzdáleného vesmíru. Ve dne jistě mnoho dalekohledů nasměruje svůj pohled na naši hvězdu – Slunce a možná na planetu Venuši. K dispozici budou efemeridy a základní informace o různých pozorovatelských programech (zákryty hvězd tělesy sluneční soustavy, proměnné hvězdy,…). Na základě námětů, získaných při našich předchozích setkáních, bude každý jasný večer organizována asi hodinová akce „A teď se podíváme na ...“. Teleskopy co největšího počtu účastníků se současně namíří na předem vybraný objekt, aby bylo možné porovnat, jak je tento objekt pozorovatelný různými dalekohledy. Bude to zajímavé srovnání, neboť na pozorovací louce se jistě jako vždy sejdou desítky dalekohledů všech mohutností a konstrukcí.

Ubytování je zajištěno v dřevěných chatkách se třemi lůžky (1 lůžko a 1 palanda). Ve všech chatkách je elektřina. V samostatné přilehlé budově jsou WC, umývárna a sprchy s teplou vodou. Další ubytování je k dispozici v hlavní trojpodlažní zděné budově ve dvou až šestilůžkových pokojích. Na každém patře jsou společné WC, umývárny a sprchy. V samostatném křídle hlavní budovy je k dispozici jídelna, přednáškový sál a společenská místnost. Stravování je společné (snídaně, oběd, večeře). Specialitou je snídaně podávaná po velkou část dopoledne (8 až 10 hod) a za jasného počasí jednoduchá půlnoční večeře pro pozorovatele.

Tábor je celý oplocený s možností uzamčení všech tří vstupních bran. Dalekohledy budou umístěny na prostorné travnaté ploše – fotbalovém hřišti. Do tábora je přístup autem, je zde i možnost parkování (týdenní poplatek za auto je 100,- Kč). Nejjednodušší spojení hromadnou dopravou je přes Plzeň autobusy vyjíždějícími z Centrálního autobusového nádraží směrem na Karlovy Vary. Od vybraných spojů budeme organizovat dopravu auty organizátorů z Úněšova do Melchiorovy Huti.

Jednotná cena za 8 pobytových dní (22. 29. 8. 2009) je 2800,- Kč. Částka zahrnuje ubytování včetně lůžkovin s povlečením, celodenní stravu, provozní náklady (zásobování, přednášky, ...), přítomnost zdravotnice v táboře, pojištění účastníků (na přihlášce musí být uvedeno Vaše rodné číslo - bez tohoto údaje organizátoři nemohou pojištění zajistit). Kvůli způsobu placení není možné brát ohled na pozdní příjezd či předčasný odjezd účastníků. V takovém případě bohužel nelze vracet peníze za nevyužité služby.

Chcete-li se přihlásit, můžete tak učinit nejpozději do 13. března 2009. Přihlášky přijímáme v elektronické podobě nebo poštou na níže uvedených adresách obou pořadatelů:

Karel Halíř, Hvězdárna
Voldušská 721
337 11 Rokycany
halir(zavinac)hvr.cz

nebo

J. Majorová, HaP hl.m. Prahy
Petřín 205
118 46 Praha
majorova(zavinac)observatory.cz

Více na webu hvězdárny v Rokycanech.




O autorovi

Karel Halíř

Karel Halíř

Astronom a popularizátor astronomie, ředitel Hvězdárny v Rokycanech a aktivní člen Zákrytové a astrometrické sekce ČAS. Pravidelně podává pod hlavičkou společnosti informace o těch nejzajímavějších úkazech nejen ze světa zákrytů hvězd Měsícem nebo planetkami. Informace rozesílá především formou zákrytových zpravodajů nebo populárním nepravidelným zpravodajem "Dneska by to možná šlo...". Pro odběr zpravodajů a alertů jej kontaktujte na stránkách rokycanské hvězdárny.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »