Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zveme vás na setkání pod hvězdami v Českém Švýcarsku

Zveme vás na setkání pod hvězdami v Českém Švýcarsku

České Švýcarsko. Autor: Archiv Věry Bartákové.
České Švýcarsko.
Autor: Archiv Věry Bartákové.
Všechny zájemce zveme na večerné pozorování oblohy v malebném kraji NP České Švýcarsko. Akce pod záštitou ČAS, Sekce pro děti a mládež ČAS a Správou NP České Švýcarsko se uskuteční už tuto sobotu 6. dubna 2013 od 18 hodin. Na programu je krátká beseda, pozorování Slunce a po setmění všech nabízejících se objektů noční oblohy. Akce je pochopitelně zdarma a určena široké veřejnosti…

Na severních hranicích republiky leží, kromě známých Krkonoš, ještě jeden ze čtyř našich národních parků. Národní park České Švýcarsko je nejmladším národním parkem a rozlohou se s těmi notoricky známými nedá srovnávat - necelých 80 km2 je jen desetina rozlohy NP Šumava. Park má však svoji velmi osobitou tvář a nabízí milovníkům přírody a přírodovědcům to, co jinde na našem území nenajdete. Hluboká skalní údolí,  zarostlá převážně smrkovými lesy, mnohdy poskytují podmínky k životu řadě živočichů a rostlin, jimž se jinde nedaří. A navíc je zde až neuvěřitelně krásně.

Orion v Českém Švýcarsku. Autor: Archiv Věry Bartákové.
Orion v Českém Švýcarsku.
Autor: Archiv Věry Bartákové.
Pomyslnou branou do NP České Švýcarsko je malé městečko Krásná Lípa. V něm najdete Dům Českého Švýcarska, jakousi galerii historie, ochrany a využívání území, a především Správu Národního parku. Ta  se zaměřuje nejen na ochranu území, ale také na jeho propagaci a rozvoj šetrné turistiky v oblasti. Pro veřejnost pořádá různé akce, od přednášek  přes soutěže, workshopy a brigády, po exkurze  a školní výlety.

Na hranice NP jezdíme občas pozorovat. Je zde několik vysoko položených míst se širokým rozhledem, především však malé osídlení, a proto menší vliv světelného znečištění.  To je však věc, kterou si s NPČŠ málokdo spojuje a je to určitě škoda. Napadlo nás tedy oslovit Správu NP a nabídnout jí pozorování pro veřejnost. Nápad se zalíbil a výsledkem naší společné domluvy je Setkání pod hvězdami. Akce se koná v sobotu 6. 4. od 18 hodin, na programu je odpolední pozorování Slunce, 90 minutový blok přednášek, zaměřených na krásy jarního nebe a světelné znečištění, a nakonec se na nejzajímavější objekty dubnové večerní oblohy podíváme skrz okuláry dalekohledů.

Vše se bude odehrávat v budově Správy NP a jejím blízkém okolí. Na dobu večerního pozorování nám město Krásná Lípa vypne veřejné osvětlení, takže našemu pozorování nebude opravdu nic bránit. Snad jen počasí si může postavit hlavu, ale věřme, že bude i ono spolupracovat.  Pokud ne, mohou se účastníci těšit na další z tolik populárních konců světa, náš náhradní program…

Další informace a letáček najdete na stránkách Správy Národního parku.




O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.

Štítky: Pozorování 


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »