Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Bizarní výtvory eroze na Marsu

Bizarní výtvory eroze na Marsu

Marsovská Eifflevka ořez Autor: NASA/JPL-Caltech
Marsovská Eifflevka ořez
Autor: NASA/JPL-Caltech
Často se setkávám se zajímavými a obvykle i vtipnými narážkami na vzhled kamenů v okolí vozítek Curiosity nebo Opportunity na povrchu Marsu. Občas už to tak úsměvné není, když v tom někdo opravdu vidí výtvory mimozemšťanů, ale pokud to máme brát jako zajímavost a odlehčení, pak stojí za to se porozhlédnout.

Předně bychom si měli ujasnit, že vše, co zde uvidíte, je pouze produktem větrné eroze v mrazové pustině na Marsu. O tom, že příroda dokáže i na Zemi vykouzlit nejrůznější prapodivné tvary, jistě nemusím přesvědčovat nikoho, kdo se často dívá po krajině. Dobře je však vliv lidské mysli patrný při pohledu na tvary ve skalním městě. A odtud je vlastně jen krůček k tomu vidět totéž i na Marsu.

sol 604 kamenný erodovaný plát Autor: NASA/JPL-Caltech
sol 604 kamenný erodovaný plát
Autor: NASA/JPL-Caltech
Jistě, ne vždy musí jít o úsměvný a na první pohled jakoby mimozemský nebo spíše mimomarsovský útvar. Stačí si vzpomenout na obyčejný plochý kámen z nedávného článku tvarovaný jakoby do podoby australského kontinentu. Ovšem když si člověk prohlíží další kameny v okolí Curiosity, nepřestává se divit. Například z 604. solu (dne na Marsu od přistání) poslalo vozítko opravdu zajímavé záběry. Vpravo vidíte erodovaný kámen, který doslova visí v prázdnotě, jen se lehounce opřít a už by spadl. Jak dlouho tam asi takto visí?

sol 604 kamenná Eifellova věž na Marsu Autor: NASA/JPL-Caltech
sol 604 kamenná Eifellova věž na Marsu
Autor: NASA/JPL-Caltech
Z oblasti kuriozit a humoru jsou i další obrázky z téhož 604. solu. Jak je vidět na výřezu v úvodu článku nebo vlevo na celém snímku kamery s ohniskem 34 mm, jeden kámen byl dokonale vytvarován a zrovna i nasvícen, že nápadně připomíná symbol Paříže. Kdopak si asi tento suvenýr na Marsu zapomněl?

Kamenná kniha v kráteru Gale na Marsu Autor: NASA/JPL-Caltech
Kamenná kniha v kráteru Gale na Marsu
Autor: NASA/JPL-Caltech
Výše uvedené obrázky byly tou pověstnou poslední kapkou, která mě donutila se s vámi o tyto obrázky podělit. Není to tak dlouho, co Curiosity vyfotografovala jakéhosi kamenného mimozemšťánka a nedlouho poté – v solu 538 – vyfotografovala nefalšovanou zkamenělou knihu. Vrstevnaté horniny v oblasti Kimberley jsou opravdovou knihovnou do minulosti Marsu. Ovšem když už tu máme knihu, kde jsou zbytky knihovny? Pozorný fanoušek je brzy našel a pro nás i vyznačil.

Pro vaši lepší představu a orientaci, stále se nacházíme v oblasti nazvané Kimberley, konkrétně nyní u kopečku Remarkable, který můžete vidět na nádherném snímku zpracovaném z dat NASA Damiou Bouicem.


Sol 603 „postcard panorama“, Mount Remarkable, kráter Gale, Mars. NASA/JPL-Caltech/MSSS/Damia Bouic

Zdroje a doporučujeme:

[1] Curiosity zastavila u „Austrálie“
[2] Unmannedspaceflight fórum
[3] Damia Bouic, blog




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »