Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Boj o Pluto pokračuje

Boj o Pluto pokračuje

pluto.jpg
V americkém státě Nové Mexiko je Pluto stále ještě považováno za planetu. Zákonodárci dokonce předložili rezoluci, která by obnovila dřívější postavení Pluta a vrátila ho z Trpasličích planet zpět mezi planety.

„Bude to rozhodnutí legislativy státu Nové Mexiko, jestli umožní, aby bylo Pluto, nacházející se na excelentní noční obloze Nového Mexika, opět uznáno planetou,“ řekla Joni Marie Gutierrez (Legislature New Mexico, State Capitol, Santa Fe, NM), předkladatelka návrhu zákona. V návrhu zákona je i zavedení zvláštního dne k uctění Pluta: 13. březen – výročí oznámení objevu Pluta (Clyde Tombaugh, 13. března 1930).

Kalifornští zákonodárci se pustili do podobného legislativního návrhu vloni. Zašli až tak daleko, že tvrdili, že „degradace Pluta, snižující počet planet, které budou dostupné lídrům pro legislativu, povede až k dalším problematickým politickým reformám“. Také tvrdili, že „méněcenné“ zařazení Pluta mezi Trpasličí planety způsobí „psychickou újmu některým obyvatelům Kalifornie, kteří se ptají na své místo ve vesmíru a dělají si starosti s nestálostí konstant“.
Stát Kalifornie projevuje zvláštní sympatie k Plutu i proto, že má společné jméno s „nejslavnějším kalifornským animovaným psem a zvláštním způsobem tak spojuje kalifornské dějiny a kulturu“.
Návrhy, které v Kalifornii bojovaly proti rozhodnutí IAU, zanikly na konci roku 2006 po zasedání legislativní sekce. Možná se stoupencům Pluta-planety bude dařit lépe v Novém Mexiku.

Degradace Pluta „nezvedla ze židlí“ jen pár politiků. Také někteří vědci plánují otevřít tuto otázku na nadcházejících konferencích Americké asociace pro rozvoj vědy (AAAS, American Association for the Advancement of Science) a Evropské geofyzikální společnosti (EGU, European Geosciences Union). Také planetolog Alan Stern (vedoucí vědeckého týmu NASA a mise New Horizons) si myslí, „že definice IAU je nevědecká a fatálně chybná a další vědecké organizace musí nyní přikročit k opravě situaci, vytvořené IAU“.

Není ale ve skutečnosti pravým důvodem tak urputného boje Američanů o znovunavrácení Pluta mezi planety pouze to, že Pluto bylo jedinou planetou, kterou objevili? (Uran - William Herschel, 13. března 1781; Neptun - Johann Galle, 23. září 1846)

Související články:
Pluto už jen „trpasličí planetou“
Trpasličí planeta se jmenuje Eris
Transneptunické těleso UB313 je větší než Pluto
Pluto slaví 75. narozeniny

Zdroj: dsc.discovery.com
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »