Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Drakonidy 2013

Drakonidy 2013

Drakonidy Autor: Universe Today
Drakonidy
Autor: Universe Today
Meteorický roj Drakonidy je bežne pomerne nenápadným meteorickým rojom, ktorý dosahuje nízke zenitové frekvencie. Je však známy výskytom silných meteorických dažďov a najmä v minulom storočí prekvapil frekvenciami niekoľko tisíc meteorov za hodinu.

Materským telesom roja je kométa 21P/Giacobini-Zinner, ktorá bola prvýkrát pozorovaná v roku 1900 (M. Giacobini). Kométa patrí medzi krátkoperiodické kométy s dobou obehu 6,6 roka. Pri svojom ďalšom návrate v roku 1907 nebola pozorovaná a znovu ju objavil až v roku 1913 Ernst Zinner. O dva roky neskôr (1915) na možný súvis medzi kométou a meteorickým rojom zo súhvezdia Drak upozornil M. Davidson. Skutočným hviezdnym divadlom bol rok 1933, kedy pozorovatelia hlásili až 100 meteorov za jednu minútu. Nasledujúce roky sa roj „vytratil“ a znovu sa pripomenul silným dažďom v roku 1946, kedy podľa pozorovateľov v maxime dosiahol niekoľko tisíc meteorov za hodinu. Nasledujúce roky, až do maxima roja v roku 2011 (300 meteorov za hodinu), sa Drakonidy pripomenuli len menšími spŕškami, pri ktorých frekvencia dosiahla okolo 100 meteorov za hodinu. Dažde z rokov 1933 a 1946 sa už neopakovali.

Tohto roku sa neočakáva zvýšená frekvencia roja, predpokladá sa, že roj dosiahne iba nízke počty meteorov a to okolo 10–20 meteorov za hodinu v maxime činnosti. Tohtoročné maximum nastane dňa 8. 10. 2013 17:30 UT na dĺžke Slnka 195,4°. Poloha radiantu je: α = 262°, δ = +54°. Pozorovacie podmienky v tomto roku sú vynikajúce, nakoľko Mesiac je krátko po nove a svojim svetlom nebude rušiť pozorovanie. Radiant meteorického roja Drakonidy je v našich zemepisných šírkach cirkumpolárny a preto môžeme meteory tohto roja pozorovať celú noc. Špecialitou Drakoníd je ich rýchlosť, nakoľko do atmosféry Zeme vstupujú rýchlosťou 20 km/s, čo znamená, že po oblohe sa pohybujú extrémne pomaly.

Zdroj: IMO




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »