Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Erodovaná údolí Dao a Niger Valles

Erodovaná údolí Dao a Niger Valles

0528-3d-dao2.jpg
Tento obraz, pořízený stereo kamerou s vysokým rozlišením (HRSC) na palubě sondy ESA - Mars express, ukazuje dvě marsovská údolí, Dao Valles a Niger Valles.

Snímek byl fotografován 19.června 2004, během 528 oběhu planety. Ukazuje Dao Valles a Niger Valles v místě, kde se na stýkají s impaktním kráterem Hellas. Kráter vznikl dopadem meteoritu do sopečné oblasti Hesperia Planum.

Střed obrazu je na souřadnicích 93° východní marsovské délky a 32° jižní šířky. Rozlišení snímku je 40 metrů na pixel. Barevný obrázek byl vytvořen z vertikálního pohledu HRSC a tří barvonosných kanálů. 3D a perspektivní pohled byl vytvořen za použití svislého pohledu a stereo kanálů.

Systém kanálů je, v některých oblastech až 40 kilometrů široký. Severovýchodní konce obou údolí jsou o téměř 200 metry hlubší než jihozápadní region, který je na snímku také viditelný. Severnější údolí Dao Valles je 2.400 metrů hluboké a je asi o 1.000 metrů hlubší než o něco jižněji položené údolí Niger Valles.

Struktura dna údolí Niger Valles je charakteristická stupňovitými kotlinami a chaotickými zlomy. Dno údolí Dao Valles je mnohem hladší, ale je pokryto silně erodovanými zbytky.

Tato erodovaná údolí se nachází v regionu, který je jižní části úbočí vulkánu Hadriaca Patera. Okolní povrch je vytvořen sopečnými proudy. Další snímky na ESA - obr.1, obr.2, obr.3

Zdroj: SpaceDaily.com, ESA
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »