Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Inventura potenciálně nebezpečných planetek

Inventura potenciálně nebezpečných planetek

Potenciálně nebezpečné planetky přibližující se ke dráze Země
Potenciálně nebezpečné planetky přibližující se ke dráze Země
Pozorování uskutečněná družicí NASA s názvem Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) vedla k doposud nejlepšímu určení počtu pro Zemi potenciálně nebezpečných asteroidů ve Sluneční soustavě. Asteroidy známé pod zkratkou "PHAs" (z anglického názvu Potentially Hazardous Asteroids) obíhají po takových drahách kolem Slunce, které je přivádějí do vzdálenosti menší než 8 miliónů km od Země a jsou dost velké na to, aby "přežily" průlet zemskou atmosférou a způsobily při dopadu velké škody v regionálním, případě globálním měřítku. Tato skupina těles je součástí skupiny objektů označovaných jako NEO (Near Earth Object), tj. blízkozemní tělesa.

Součástí mise astronomické družice WISE bylo pátrání po blízkozemních asteroidech za účelem zjištění předpokládaného počtu nebezpečných těles. Z výzkumů vyplývá, že existuje přibližně (4 700±1 500) PHAs, které mají průměr větší než 100 metrů. Doposud bylo podle odhadu objeveno 20 až 30 % těchto objektů.

V rámci projektu NEOWISE byla realizována řada spolehlivých předběžných určení celkového počtu objektů a jejich velikosti. Protože dalekohled kosmické observatoře WISE detekoval infračervené záření, tedy tepelné záření asteroidů, byl schopen zachytit záření i tmavých objektů, z čehož vyplývá mnohem reprezentativnější pohled na celkovou populaci těchto těles.

"Analýza v rámci projektu NEOWISE ukázala, že jsme udělali dobrý krok při hledání těchto objektů, které skutečně představují pro naši Zemi vážné nebezpečí," říká Lindley Johnson, programový manažer NASA pro Near-Earth Object Observation Program (pozorování blízkozemních objektů). "Avšak budeme pátrat dál a budeme koordinovat úsilí během příštích několika desetiletí při hledání těles, která by mohla vážně ohrozit Zemi a nebo být cílem budoucích kosmických misí."

Nové analýzy napovídají, že přibližně dvakrát více těles označovaných jako PHAs, než se odhadovalo doposud, je usazeno na drahách s malým sklonem vůči ekliptice, které se téměř shodují s oběžnou rovinou naší Země.

Dráhy potencálně nebezpečných planetek ve Sluneční soustavě
Dráhy potencálně nebezpečných planetek ve Sluneční soustavě
"Náš tým byl překvapen zjištěním velkého množství objektů PHAs na oběžných drahách s malým sklonem," říká Amy Mainzer, vedoucí vědecká pracovnice NASA, Jet Propulsion Laboratory. "Protože budou mít snahu přiblížit se do blízkosti Země, mohou tyto cíle poskytnout nejlepší příležitost studia prostřednictvím příští generace pilotovaných lodí a výzkumů pomocí automatů."

Analýza v rámci projektu NEOWISE naznačuje pravděpodobný původ objektů PHAs s nízkým sklonem dráhy: většina z nich může pocházet ze vzájemné kolize dvou asteroidů v hlavním pásu planetek v prostoru mezi drahami planet Mars a Jupiter. Větší těleso na dráze s malým sklonem k rovině ekliptiky bylo při srážce rozbito na malé úlomky, které postupně driftovaly blíže k Zemi a z některých se dokonce staly potenciálně nebezpečné planetky (PHAs).

Nižší sklon drah objektů označovaných jako PHAs se zdá být poněkud zřetelnější vzhledem k ostatním blízkozemním asteroidům. Zjištění, že objekty PHAs mají tendenci být jasnější, hovoří něco o jejich složení. S větší pravděpodobností se může jednat buď o kamenná nebo kovová tělesa. Tyto informace jsou velmi důležité pro vyhodnocení potenciálního nebezpečí, které hrozí od kosmických těles. Jejich složení může velmi ovlivnit skutečnost, jak rychle by asteroid mohl shořet v atmosféře Země, pokud by došlo ke srážce.

"Projekt NEOWISE, který původně nebyl součástí výzkumu uskutečňovaného družicí WISE, se ukázal být velkým bonusem," říká Amy Mainzer. "Všechno, co můžeme zjistit o těchto tělesech, nám pomůže porozumět jejich původu a dalšímu osudu."

Zdroj: science.nasa.gov
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »