Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Kometa 209P/LINEAR radarem

Kometa 209P/LINEAR radarem

Jádro komety 209P/LINEAR osahané radioteleskopem Arecibo Autor: Arecibo Observatory/NASA/Ellen Howell, Patrick Taylor
Jádro komety 209P/LINEAR osahané radioteleskopem Arecibo
Autor: Arecibo Observatory/NASA/Ellen Howell, Patrick Taylor
Komety se do blízkosti Země nedostávají zase až tak často, nadto aby se staly cílem radarového výzkumu. Nyní se tak ale stalo a můžeme přinést radarové snímky jádra komety 209P/LINEAR.

Kometa se dostala do hledáčku radioteleskopu Arecibo ve dnech 23.-27. května 2014. Pomocí něj se zjistilo, že jádro komety má rozměry 2,4 x 3 kilometry, což odpovídá odhadům učiněným předem z optických pozemských pozorování. Kometa byla objevena v roce 2004 v rámci projektu LINEAR (a je i "zodpovědná" za meteorický roj Camelopardalid, pozorovaný v květnu 2014).

Na radarových snímcích jsou patrny některé útvary na povrchu jádra této vlasatice, pravděpodobně něco jako horské hřebeny a útesy, či něco podobného. Za posledních šestnáct let bylo radarově zkoumáno pouze šest komet, a tyto snímky jsou nejdetailnější radarová zobrazení kometárního jádra pořízené ze Země - mají vertikální rozlišení pouhých 7,5 metru na pixel! V následujících týdnech proběhne ještě detailní analýza všech pořízených snímků.

Rotace jádra komety byla určena předem C. Hergenrotherem pomocí 1,8-m WATT teleskopu v Arizoně na 11 hodin. Kometa patří do Jupiterovy rodiny komet a její dráha ji přivádí do blízkosti Země každých pět let. Ale i tak se není čeho bát, protože se k Zemi může přiblížit na "pouhých" 8,3 milionu kilometrů. Nicméně mimo dosah radarů bude nejméně následujících padesát let.

Zdroj: Universities Space Research Association
Převzato z www.komety.cz




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »