Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Kometa C/2013 X1 (PanSTARRS) bude vidět už v malých dalekohledech
Marek Biely Vytisknout článek

Kometa C/2013 X1 (PanSTARRS) bude vidět už v malých dalekohledech

Snímek komety C/2013 X1 (PanSTARRS) od Alexandra Baranskyho
Autor: Alexander Baransky

Jak už bylo zmíněno, zima 2015/2016 nám přinese nejspíše pěkný jasný objekt viditelný i v malých triedrech, kometu C/2013 US10 (Catalina). Kromě ní nás asi potěší i jiná nová kometa z Oortova oblaku. Ta se teď nachází na hranici vizuálního dosahu a objevuje se na ranní obloze.

Na konci roku 2013 se strhla doslova lavina v nalézání komet, které měly do budoucna velký potenciál. Mezi nimi byla jako poslední takto objevený objekt i kometa C/2013 X1 (PanSTARRS), kterou nalezli slavní astronomové obsluhující významný teleskop na Havaji 4. prosince 2013. Kometa se na snímcích z dalekohledu jevila jako malý difúzní flíček v souhvězdí Blíženců (Gem) s jasností 20,2 mag. Její dráhu se původně nepodařilo úplně přesně spočítat, po několika týdnech se však datum přísluní ustálilo na 20. dubna 2016 a jeho vzdálenost byla určena na 1,31 AU. Hned bylo jasné, že půjde o poměrně jasný objekt. Maximum jasnosti se předpokládá na 7 mag někdy v létě příštího roku. To by z komety udělalo snadný objekt pro triedry. Jenže má to jeden háček - tedy ještě jeden kromě toho, že povaha komety může způsobit celkové zklamání z maximální jasnosti. Kometa totiž v tu dobu nebude od nás vůbec pozorovatelná. Respektive bude, ale jen ve velice obtížných podmínkách extrémně nízko nad jižním obzorem za astronomického soumraku. Dá se tedy říct, že v tu dobu již půjde opravdu o nepozorovatelný objekt. Kometu si tím pádem musíme vychutnat jindy a nejlepší příležitost se nabídne tuto zimu na večerní obloze.

Mapka pro vyhledání komety C/2013 X1 (PanSTARRS) od léta 2014 do jara 2016. Autor: Seiichi Yoshida
Mapka pro vyhledání komety C/2013 X1 (PanSTARRS) od léta 2014 do jara 2016.
Autor: Seiichi Yoshida
Jak už bylo napsáno v úvodu článku, kometa se aktuálně objevuje na ranní obloze v souhvězdí Vozky (Aur), kam se přesunula z inkriminovaných Blíženců. Její jasnost kolem 15 mag jí ještě nebude umožňovat vizuální pozorování (tedy v dalekohledech bez potřeby kamer), kometa je totiž příliš nízko nad obzorem. Situace se však bude výrazně zlepšovat. Kometa bude ve Vozkovi až do konce října a postupně se stane celou noc pozorovatelným objektem při jasnosti okolo 12 mag. Pak se dostane do Persea (Per), Andromedy (And) a Pegase (Peg). A právě tam nastanou v prosinci 2015 a v lednu 2016 nejlepší pozorovací podmínky pro tuto kometu z naší polokoule.

Kometa bude sice viditelná jen na večerní obloze, za to ovšem zjasní až k 10 mag a tím pádem může být pozorovatelná i ve velkých binokulárech. Pokud jeden takový přístroj vytáhneme na její zpozorování v lednu, můžeme na stejné obloze tím samým přístrojem spatřit i o mnoho jasnější kometu C/2013 US10 (Catalina). Zatímco její pozorovací podmínky se v tu dobu budou ještě zlepšovat, s blížícím se koncem ledna bude kometa C/2013 X1 (PanSTARRS) stále níže nad obzorem. V únoru se přesune do Ryb (Psc) a tam se ztratí kvůli konjunkci se Sluncem.

Kometa se následně ještě objeví na ranní obloze v květnu v souhvězdí Vodnáře (Aqr), ale bude tak nízko, že se stane takřka nepozorovatelnou. V dobrých pozorovacích podmínkách bude až na jaře roku 2017, jenže to už nebude pozorovatelná vizuálně. Využijte tedy letošní zimy. Ač 10 mag nemusí znít zrovna atraktivně, tohle bude určitě jedna z jasnějších, ne-li nejjasnějších komet příštího roku. Při pozorování komety C/2013 US10 (Catalina) se tedy můžete pokusit i o tuhle slabší, avšak beztak pěknou kometu.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Databáze komet Seiichi Yoshidy



O autorovi

Marek Biely

Narodil se 23. 5. 1998 v Brně. Studuje obor Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání na Masarykově univerzitě. V podstatě od malička se zabývá astronomií, nejvíce pak kometami, které jej uchvátily zejména díky příletu jasné C/2011 L4 (PanSTARRS) v roce 2013. Komety pozoruje vizuálně a provádí jejich odhady jasnosti. Zároveň o nich píše články pro astro.cz, kommet.cz a astrotech.cz. Mezi jeho další zájmy patří ještě meteorologie a sport. Kontaktovat jej můžete na e-mailu biely.marek@seznam.cz.

Štítky: Kometa PanSTARRS


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »