Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Mimas s kráterem Herschel

Mimas s kráterem Herschel

sonda Cassini
sonda Cassini
Na Saturnově měsíci Mimasu je značné množství velkých kráterů, ale Herschel všechny převyšuje.

Tento kráter o průměru 130 km má nápadný centrální vrcholek, který je na snímku dobře viditelný na terminátoru (rozhraní mezi světlem a stínem). Herschel je nejvýraznějším rysem toho měsíce. Byl vytvořen pravděpodobně při impaktu, který Mimas téměř zničil. Průměr měsíce Mimasu je 398 km, tzn., že kráter Herschel tvoří jeho jednu třetinu.

Tento obraz pořídila sonda Cassini úzkoúhlovou kamerou ze vzdálenosti 213.000 km. Rozlišení na původním snímku bylo 1,3 km na pixel. Vyšší kvality snímku bylo dosaženo kombinací spektrálních filtrů citlivých na ultrafialové a polarizované světlo, zvýšením kontrastu a zvětšením obrazu.

Zdroj: www.spaceflightnow.com
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »