Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Německý bolid zachycen i českými astronomy

Německý bolid zachycen i českými astronomy

Záznam rádiového odrazu bolidu 15. března 2015 ze čtyř českých stanic sítě Bolidozor
Autor: Bolidozor

V neděli 15. 3. 2015 byl sítí Bolidozor zaznamenán bolid (jasný meteor) nad Německem a Švýcarskem. Jednalo se o bolid, který byl doprovázen různými doprovodnými jevy včetně zvukových efektů, jak potvrzují očití svědci události. Úkaz byl zaznamenán na pěti nejmodernějších stanicích zapojených do sítě Bolidozor, a to na hvězdárnách v Žebráku, Úpici, Soběslavi a na pozorovacích místech v Praze a v Českých Budějovicích.

Na přiložených obrázcích je záznam rádiového odrazu ze čtyř stanic. Svislá osa odpovídá času a vodorovně je vynesen frekvenční rozklad signálu. Samotný průlet meteoru, který byl sítí Bolidozor zaznamenáván od 19:43:55 do 19:44:27 UT se v obrázcích projevuje šikmou čarou. Svislá křížící se linie je statická stopa, kterou meteor vytvořil a která doznívala ještě přibližně 15 sekund po průletu. Horizontální čáry v obrázcích jsou časové značky. Tým projektu pozorování právě zpracovává, a tak v nejbližší době můžeme očekávat možná zajímavé informace. O dalších podrobnostech vás budeme samozřejmě informovat.

Bolidozor je rádiová detekční síť bolidů provozovaná Českou astronomickou společností. Ke své funkci využívá francouzský vojenský radar GRAVES jehož signál se odráží od ionizovaných stop, které vznikají při průletu meteorů atmosférou Země. Rádiový odraz pak přijímají stanice umístěné u dobrovolných pozorovatelů zapojených do projektu.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Zpráva o bolidu na indianexpress.com
[2] Zpráva na stránkách IMO
[3] Podrobnější popis detekční stanice (PDF)



O autorovi

Martin Kákona

Narodil se v roce 1967 v Táboře, odkud tehdy ještě byly vidět hvězdy. Dětství prožil v době, kdy lidstvo létalo na Měsíc. Vystudoval ČVUT, protože chtěl, aby stroje pomáhaly lidem, aby lidé měli více času na přemýšlení. Jeho oborem jsou elektronické počítače, proto se zajímá o robotizaci dalekohledů. Například vyvinul zařízení Mrakoměr, které zajišťuje, aby nezmokly robotické dalekohledy v Ondřejově a ve světě síť dalekohledů BOOTES. Elektronika ho dovedla také k radioastronomii. Snaží se o prosazování nových metod pozorování založených na kombinaci elektroniky a výpočetní techniky.

Štítky: Bolid


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »