Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Nezmeškejte již 27. dovolenou s dalekohledem!

Nezmeškejte již 27. dovolenou s dalekohledem!

Pozorování letního hvězdnatého nebe.
Autor: Babak Tafreshi

Ještě nemáte plány na letošní srpen a chtěli byste vzít svou rodinu na originální dovolenou? Tak pak je právě pro vás naplánován již 27. ročník Dovolené s dalekohledem.

Letošní akce se koná v čase krátce po úplňku od soboty 20. 8. do následující soboty 27. 8. 2016, takže druhou polovinou noci nás bude provázet, nebo rušit – to podle toho co budeme chtít právě na obloze pozorovat, couvající Měsíc. V pozdním večerním čase po západu Slunce nám jasné nebe dá možnost věnovat se mlhavým objektům vzdáleného vesmíru, které nám po většinu roku zůstávají skryty v záři světelného znečištění našich domácích pozorovacích stanovišť. Večer si navíc budeme moci prohlédnout nízko nad horizontem bezesporu nejkrásnější planetu naší sluneční soustavy – Saturn. Ten bude navíc provázet planeta Mars, k níž se právě bude blížit evropská meziplanetární sonda TGO ExoMars. Letošní ročník našeho setkání se uskutečňuje přece jen dříve, než v několika předchozích letech a to nám dá jistě i možnost spatřit poslední padající hvězdy již odcházejícího, ale stále ještě aktivního meteorického roje Perseid. A samozřejmě si poslechneme mnoho zajímavých přednášek!

Kam se na Dovolenou s dalekohledem vydat?

Akce se tradičně koná v rekreačním středisku Melchiorova Huť, v příjemném a klidném prostředí uprostřed lesů mezi Úněšovem a Nečtinami (Plzeň-sever). Jeho zeměpisná poloha je 49°55´15“N; 13°07´52“E; 587 m n. m. Bonusem této polohy je skutečnost, že již před určitým časem byla oblast na severním Plzeňsku přiléhající právě k Melchiorově Huti vyhlášena oblastí tmavé oblohy. To samo o sobě hovoří o mimořádnosti zdejších pozorovacích podmínek, kterých jistě při našem týdenním pobytu budeme mít možnost využít. Areál rekreačního střediska Melchiorova Huť nám bude plně k dispozici ve druhé polovině srpna, konkrétně od soboty 20. 8. do následující soboty 27. 8. 2016.

Leč nejen astronomií je člověk živ, a proto je důležité, že v blízkém okolí našeho ubytování naleznete zaniklé hrady Březín a Malšín, zámky Bezdružice, Nečtiny a Manětín, klášter Teplá i tvrz Vlkošov. O něco dále lze navštívit světoznámé Konstantinovy Lázně. V dosahu jsou i větší města jako Plzeň či lázeňské středisko Karlovy Vary.

Co od Dovolené s dalekohledem očekávat a na co se těšit?

Dovolená s dalekohledem je určena majitelům amatérské astronomické techniky a jejich rodinám či přátelům. Přihlásit se samozřejmě může i jednotlivec. Dalekohled, příp. jiné pozorovací nebo měřicí zařízení astronomického charakteru, je pro účastníka, resp. celou jeho rodinu stále jednou z důležitých podmínek účasti.

Smyslem týdenního setkání zájemců o astronomii a jejich rodin je umožnit jim společný pobyt v klidném prostředí obklopeném lesy pod tmavou noční oblohou. Hlavním posláním akce je samozřejmě výměna zkušeností a to nejen z konstruování amatérských dalekohledů, ale především z praktického pozorování, fotografování atp. Možnost účasti rodinných příslušníků (dětí, manželky, manžela, vnoučat atd., případně i přátel) pak skýtá naději, že rodina v tomto případě "nedoplatí" na náročného koníčka, ale naopak bude mít možnost seznámit se s astronomií blíže, podívat se na oblohu dalekohledem a navíc strávit osm prázdninových dnů v krásném a klidném prostředí. Vedle astronomického programu se dostane samozřejmě i na jiná témata. Paralelně s programem pro dospělé připravujeme i dětský program a v nabídce přednášek si na své přijdou všichni členové rodin.

Jako každoročně bezesporu největší atrakcí jasných nocí bude možnost podívat se na jednotlivé nebeské objekty dalekohledy rozdílných typů. Bude to určitě zajímavé srovnání, které každého obohatí o jinak nedostupné zkušenosti a povede jej k dalšímu zdokonalování či doplnění vlastní techniky. Stejně jako v minulých letech budou pro pozorovatele k dispozici efemeridy a základní informace o různých pozorovatelských programech (zákryty hvězd tělesy sluneční soustavy, proměnné hvězdy,…).

Rekreace pro celou rodinu!

Ve dne ponecháváme volnost individuálnímu rodinnému programu. Pro zájemce však budou opět připraveny nejen přednášky a promítání astronomických filmů, ale i tradiční aktivity, jakými jsou např. celodenní výlet, táborák, prodej publikací a obchodování na burze, kde každý bude moci přivézt a prodat cokoliv spojeného s astronomií. Nabídku přednášek, besed a dalších akcí lze chápat jako alternativní podle počasí a Vašich zájmů. Kromě těchto aktivit pro dospělé bude paralelně probíhat dětská táborová hra, sportovní i legrační zápolení, soutěže na přemýšlení a chybět samozřejmě nebudou ani oblíbené poledníčky a večerníčky.

Tábor je prakticky ze všech stran obklopen lesem a okolí skýtá výborné podmínky pro pěší turistiku i cykloturistiku. Autem či na kole je možné se vypravit do okolí, kde naleznete mnoho zajímavostí. Houby a další lesní pochutiny Vám slíbit nemůžeme (především po loňské zkušenosti), ale obvykle se tu vyskytují ve značném množství.

V areálu je k dispozici bufet a bar. Pro sportovní vyžití je možné využívat hřiště na volejbal, tenis a za poplatek také minigolf. Svůj prostor s houpačkami a pískovištěm si jistě rychle najdou i menší děti. Součástí služeb je i půjčovna kol (za poplatek) a sportovních potřeb. Ve společenské místnosti je připraven stůl na stolní tenis (určitě nebude chybět turnaj, takže pálky s sebou!), stolní kopaná, biliár, …. V případě zvláště teplého počasí jistě nezůstane bez povšimnutí venkovní vodní nádrž, která se nachází hned za západní branou areálu Melchiorova Huť.

Místo jak stvořené pro rekreační pozorování hvězd

Ubytování je zajištěno v dřevěných chatkách se třemi lůžky (1 lůžko a 1 palanda). Ve všech chatkách je elektřina. V samostatné přilehlé budově jsou WC, umývárna a sprchy s teplou vodou. Další ubytování je k dispozici v hlavní trojpodlažní zděné budově ve dvou až šestilůžkových pokojích. Na každém patře jsou WC, umývárny a sprchy. V samostatném křídle hlavní budovy je k dispozici jídelna, přednáškový sál a společenská místnost. Stravování je společné (snídaně formou bufetu, teplý oběd a teplá večeře). Specialitou Dovolené s dalekohledem je snídaně podávaná po velkou část dopoledne (8 až 10 hod) a za jasného počasí jednoduchá půlnoční večeře pro pozorovatele.

Tábor je oplocený s možností uzamčení všech tří vstupních bran. Dalekohledy budou umístěny na prostorné travnaté ploše – fotbalovém hřišti. Do tábora je umožněn přístup autem s možností parkování (týdenní poplatek za auto je 100,- Kč). Nejjednodušší spojení hromadnou dopravou je přes Plzeň autobusy vyjíždějícími z Centrálního autobusového nádraží směrem na Karlovy Vary. Od vybraného spoje budeme organizovat dopravu auty organizátorů z Úněšova do Melchiorovy Huti. Totéž platí i o odjezdu účastníků. Tuto alternativu však je nezbytné uvést do přihlášky a následně přímo domluvit.

Organizační informace

Jednotná cena za 8 pobytových dní (20. ‑ 27. 8. 2016) je 3000,- Kč. Částka zahrnuje ubytování včetně lůžkovin s povlečením, celodenní stravu, provozní náklady (materiál, zásobování, přednášky,...), přítomnost zdravotnice v táboře a pojištění účastníků (na přihlášce musí být uvedeno Vaše rodné číslo - bez tohoto údaje organizátoři nemohou pojištění zajistit). Kvůli způsobu placení není možné brát ohled na pozdní příjezd či předčasný odjezd účastníků. V takovém případě bohužel nelze zaručit vrácení peněz za nevyužité služby. Pro účast vyplňte přihlášku a zašlete na rokycanskou hvězdárnu. Tu můžete odeslat emailem nebo klasickou poštou, tedy na hvezdarna@hvr.cz nebo na Hvězdárna, Voldušská 721,  337 01 Rokycany.

 

---> Stáhnout přihlášku k účasti <---

 

Přihlášku zašlete nejpozději do pátku 29. dubna 2016. U nezletilých účastníků požadujeme doprovod dospělé osoby. Mimořádně a po dohodě s organizátory lze takového účastníka přijmout i s písemným souhlasem jeho zákonných zástupců. Kapacita tábora je sice kolem 120 lidí, ale může se stát, že zájem bude ještě vyšší. Není proto vyloučeno, že některé zájemce, kteří se přihlásí později, budeme muset odmítnout. Bude dbáno na pořadí došlých přihlášek.

Každý přijatý účastník (resp. jeho rodina) obdrží nejpozději během poloviny května potvrzení přihlášky spolu s podrobnějšími pokyny a také informace o možných způsobech zaplacení zálohy (včetně platby na účet). Veškeré dotazy lze písemně, telefonicky nebo prostřednictvím elektronické pošty vyřídit na výše uvedených kontaktech.

Na internetových stránkách Hvězdárny v Rokycanech najdete mapku a fotografie, pořízené při předešlých ročnících Dovolené s dalekohledem v Melchiorově Huti, stejně tak jako snímky ze starších ročníků, které se konaly v Pivoni a ve Zhořci.

Doufáme, že za pomoci Vaší dobré nálady, nadšení pro astronomii a dobrého počasí (které bohužel nejsme schopni garantovat a nelze je reklamovat) se Dovolená s dalekohledem 2016 vydaří a srdečně Vás na ni zveme.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Hvězdárna v Rokycanech - Dovolená s Dalekohledem
[2] Melchiorova Huť



O autorovi

Karel Halíř

Karel Halíř

Astronom a popularizátor astronomie, ředitel Hvězdárny v Rokycanech a aktivní člen Zákrytové a astrometrické sekce ČAS. Pravidelně podává pod hlavičkou společnosti informace o těch nejzajímavějších úkazech nejen ze světa zákrytů hvězd Měsícem nebo planetkami. Informace rozesílá především formou zákrytových zpravodajů nebo populárním nepravidelným zpravodajem "Dneska by to možná šlo...". Pro odběr zpravodajů a alertů jej kontaktujte na stránkách rokycanské hvězdárny.

Štítky: Melchiorova Huť, Dovolená s dalekohledem


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »