Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Nové měsíce: Jupiter a Saturn

Nové měsíce: Jupiter a Saturn

Na počátku letošního roku jsme znali 40 měsíců planety Jupiter. Nyní jich známe 58. Před nedávnem jsme Vás informovali o objevu dvanácti nových měsíců, nyní bylo objeveno dalších šest malých měsíců. V článku Pojmenovány nové měsíce Jupitera se dozvíte podrobnosti o pojmenování měsíců Jupitera.

Stejný tým oznámil objev nového měsíce u planety Saturn. Jedná se o první podobný objev od konce roku 2000. Nyní známe 31 měsíců obíhajících Saturn.

Jupiter

Všech 18 nově objevených měsíců bylo poprvé pozorováno na počátku Ledna týmem, který vedou Scott Sheppard a David Jewit z University of Hawai.V letech 2000 a 2001 jejich tým objevil 21 měsíců Jupitera. Pomocí dalekohledů 8.3m Subaru 3.6m Canada-France-Hawai na vrcholu hory Mauna Kea hledali v lednu další. Od té doby provádějí další pozorování, aby potvrdili, že slabé objekty jsou opravdu měsíce a ne hvězdy v pozadí či chyby na originálních snímcích.

Stejně jako dvanáct měsíců objevených dříve v letošním roce jsou nově objevené měsíce malé, nepravidelné satelity. Jejich velikost je okolo dvou kilometrů v průměru a pohybují se na vzdálených, retrográdních drahách. Do doby, než budou pojmenovány IAU, jsou označeny S/2003 J13 až S/2003 J18.

Tým hledající další měsíce sleduje další tucet kandidátů. Lze tedy předpokládat, že počet známých měsíců Jupitera se v brzké době opět zvýší.

Saturn

Havajský tým oznámil svůj další objev. Po detekci 18 nových satelitů Jupitera oznámili objev měsíce obíhajícího planetu Saturn. Jedná se o první objev od konce roku 2003.

Měsíc byl poprvé sledován 5. ledna dalekohledem 8.3m Subaru. Satelit byl dále sledován 2.2m dalekohledem havajské univerzity. Tato nová pozorování potvrdila, že se jedná o měsíc Saturnu. Stejně jako Jupiterovy měsíce čeká na definitivní pojmenování IAU. Nyní ho naleznete pod označením S/2003 S1.

Ze známá jasnosti a předpokládaného albeda byla odhadnuta velikost měsíce na 8 kilometrů v průměru a pohybuje se po vzdálené, retrográdní dráze.

V roce 2000 objevil jiný tým 12 malých Saturnových satelitů a zvýšil tak počet známých měsíců z 18 na 30. Nyní jich tedy známe 31.

Zdroj: astronomy.com




O autorovi

Karel Mokrý

Karel Mokrý

Narodil se v roce 1977 v Chrudimi. K astronomii ho přivedl návod na stavbu jednoduchého dalekohledu v časopise ABC, později se věnoval pozorování proměnných hvězd. Od roku 2001 se aktivně podílí na technické správě a tvorbě obsahu astro.cz. V letech 2001 - 2010 byl rovněž členem Výkonného výboru ČAS. V roce 2005 stál u zrodu prestižní české fotografické soutěže ČAM, v níž je rovněž až do současnosti porotcem.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »