Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Nové snímky Pluta jako předehra k tomu nejlepšímu

Nové snímky Pluta jako předehra k tomu nejlepšímu

Pluto – mozaika v rozlišení ~850 m/px. Data LORRI ze vzdálenosti 200 000 km obarvena daty MVIC
Autor: NASA/JHUAPL/SWRI/Daniel Macháček

Přesně jak NASA slíbila, počínaje 5. zářím začalo stahování zbylých 95 procent dat, která se ještě nachází na palubě sondy New Horizons. Pro nás je důležité, že budou postupně stahovány také snímky bez použití komprese a proto se máme na co těšit. Už první várka dat ukazuje nádherně tajemná zákoutí povrchu Pluta. Aktualizováno 12. 9. o fotografii celého Pluta, atmosféry bez komprese a měsíčku NIx.

Aktualizace 12. 9.: nové pohledy na celé Pluto, atmosféru bez kompresních artefaktů a měsíček Nix.

V galerii neupravených snímků ze sondy New Horizons se nyní nachází dvě mozaiky snímků ze vzdálenosti 400 a 200 tisíc km. Druhá jmenovaná má rozlišení asi 850 metrů na obrazový bod. Černobílá data z kamery LORRI obarvil Daniel Macháček barevnými daty uveřejněnými dříve z kamery MVIC. Obrázek je v úvodu článku. Doporučujeme jej přes pravé tlačítko myši zobrazit  v plné velikosti v novém panelu prohlížeče.

Dále NASA ve čtvrtek prezentovala dva pohledy na atmosféru Pluta, ovšem prezentovaný obrázek trpěl kompresí ve stinných částech, ačkoli v galerii surových dat žádná komprese vidět není. Kombinací surového obrázku vlevo a upraveného vpravo vznikl následující obrázek, na němž i v nezvýrazněném originálu můžeme pozorovat vrstvy v atmosféře Pluta.

Atmosféra Pluta. Vlevo snímek ze sondy, vpravo zvýrazněny vrstvy Autor: NASA/JHUAPL/SWRI
Atmosféra Pluta. Vlevo snímek ze sondy, vpravo zvýrazněny vrstvy
Autor: NASA/JHUAPL/SWRI

Daniel Macháče obarvil také další, dosud nepublikovaný pohled na měsíček Nix. Nejde ještě o záběr z nejmenší vzdálenosti. Tyto snímky budou mít rozlišení 330 metrů na pixel, ale i zde už vidíme jeden výrazný kráter a také si lze povšimnout, že měsíc má vysokou odrazivost povrchu (je nápadně světlý).

Měsíc Pluta Nix pohledem kamery LORRI. Data obarvena z kamery MVIC Autor: NASA/JHUAPL/SWRI/Daniel Macháček
Měsíc Pluta Nix pohledem kamery LORRI. Data obarvena z kamery MVIC
Autor: NASA/JHUAPL/SWRI/Daniel Macháček

Níže následují snímky z komentářem z pátku 11. 9. 2015.

Pravděpodobně jeden z nejpůsobivějších záběrů vůbec kdy publikovaných máme možnost vidět na níže uvedeném obrázku.

Krásná mozaika Pluta ze vzdálenosti 80 000 km Autor: NASA/JHUAPL/SWRI
Krásná mozaika Pluta ze vzdálenosti 80 000 km
Autor: NASA/JHUAPL/SWRI

Je v něm zobrazena část povrchu, které dominuje světlá oblast přezdívaná Tombaugh Regio. Lidově je to ono známé „srdce“. Tentokrát ale jistě zaujme také množství kráterů ve spodní části snímku, navíc některé jsou zčásti zaplněny ledem. Levá dolní část snímku zobrazuje dosud v největším detailu rýhy táhnoucí se skrze pláně a vpravo dole zase poznáváme nám známé pohoří Norgay Montes, které bylo ukázáno jako vůbec první detailní snímek Pluta. Nahoře vidíme, jak polygonálně tvarovaná ledová pláň, přezdívaná Sputnik Planum, přechází do hrubě tvarovaných částí povrchu v jejím okolí. Tytéž útvary zobrazuje také mozaika uveřejněná níže. Rozlišení detailů na povrchu je 800 metrů na obrazový bod a snímek vznikl ze vzdálenosti 80 000 km.

Ukázka odlišných oblastí na Plutu ve velkém detailu Autor: NASA/JHUAPL/SWRI
Ukázka odlišných oblastí na Plutu ve velkém detailu
Autor: NASA/JHUAPL/SWRI

Na dalším obrázku vidíme měsíc Charon. Tento snímek je nám už důvěrně známý, ovšem tentokrát není „poškozen“ kompresí. Vznikl ze vzdálenosti 470 000 km. Vidíme velkou rozdílnost povrchu měsíce Pluta, na kterém se střídají tektonické trhliny s relativně hladkým terénem, obklopeným níže položenými oblastmi vpravo. Dále tu je krátery hodně pokrytý povrch uprostřed a vlevo. Zajímavá je i různorodá odrazivost různých částí měsíce. Nechybí tmavé i světlé paprsky kolem kráterů a pozoruhodná tmavá polární oblast nahoře. Nejmenší detaily na snímku mají 4,6 km. 

Charon - snímek bez komprese ze 470 000 km Autor: NASA/JHUAPL/SWRI
Charon - snímek bez komprese ze 470 000 km
Autor: NASA/JHUAPL/SWRI

Na závěr si můžeme prohlédnout svítání na Plutu. Vypadá to, že kamera New Horizons má ideální dynamický rozsah a že se můžeme těšit i na snímky s velmi slabým osvětlením, Takto byly například snímány při odletu některé části Pluta, které byly osvětleny světlem odraženým od Charona. Třeba se podaří pozorovat větší detaily, než ještě před příletem, kdy byly tyto oblasti nasvětleny Sluncem. Každopádně samotný fakt, že na Plutu vidíme krajinu za svítání ukazuje, že jeho řídká atmosféra dokáže do zastíněných oblastí dostat nějaké světelné paprsky.

Svítání na Plutu Autor: NASA/JHUAPL/SWRI
Svítání na Plutu
Autor: NASA/JHUAPL/SWRI

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] NASA/New Horizons/poslední vědecké snímky
[2] Při další cestě do Kuiperova pásu ušetří New Horizons palivo
[3] Fotky Pluta pro Vás, pane Vítku!
[4] Aktuálně: Sonda New Horizons uspěla u Pluta



O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: New horizons, Charon, NASA, Pluto


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »