Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Okolí Opportunity

Okolí Opportunity

Sol3_mosaic_left-B003R1_br2.jpg

Nový snímek roveru Opportunity odhaluje tenké skalní vrstvy skal v okolí svého přistání. Podle geologů jsou některé vrstvy tenčí než prst, což ukazuje na vznik ze sedimentů přinesených vodou či větrem případně z dopadajícího vulkanického prachu.

Vrstvená skála převyšuje podloží o 35 - 45cm a je pouze osm metrů od přistávací plošiny. Průzkum povrchu pomocí kamer a spektrometrů na roveru by měl brzy rozhodnout o původu (zda se jedná o sedimenty či nikoliv).

Vědci se také chystají prozkoumat vztah mezi světlými skalami a tmavou půdou, která pokrývá většinu okolního povrchu. Zemina může obsahovat minerál hematit zjištěný v této oblasti z oběžné dráhy.

Pokud to bude strusková struktura bude to významný nález, každý centimetr vrstvy představuje v geologických dějinách rudé planety událost a Opportunity by měl být schopen s pomocí své soustavy kamer a vědeckých přístrojů tuto minulost rekonstruovat. Vědci věří, že vrstvy se uložily před miliardami let a nahromadily se buď jako prach vychrlený několika následnými sopečnými erupcemi, anebo jde o usazeniny utvářené větrem a vodou.

Odborníci věří, že část pětačtyřiceticentimetrové vrstvy jsou právě usazeniny. Pokud je to usazená hornina, pak bylo kdysi zapotřebí tekuté vody, pokud je to vulkanická hornina, voda ji formovat nemusela. Pokud by platila první možnost, kameny by poskytly hmatatelný důkaz, že na Marsu kdysi byla voda v tekutém stavu, což je nutnou podmínkou pro vznik života.

Zdroj: NASA




O autorovi

Karel Mokrý

Karel Mokrý

Narodil se v roce 1977 v Chrudimi. K astronomii ho přivedl návod na stavbu jednoduchého dalekohledu v časopise ABC, později se věnoval pozorování proměnných hvězd. Od roku 2001 se aktivně podílí na technické správě a tvorbě obsahu astro.cz. V letech 2001 - 2010 byl rovněž členem Výkonného výboru ČAS. V roce 2005 stál u zrodu prestižní české fotografické soutěže ČAM, v níž je rovněž až do současnosti porotcem.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »