Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Opportunity v dobré formě zkoumá hřeben Murray

Opportunity v dobré formě zkoumá hřeben Murray

čisté solární panely Opportunity sol 3611-3613 Autor: NASA/JPL-Caltech
čisté solární panely Opportunity sol 3611-3613
Autor: NASA/JPL-Caltech
Poslední týdny zastihly „nestárnoucí“ vozítko Opportunity v dobré kondici. Solární panely jsou ve výborném stavu, vozítko stoupá po hřebeni, který tvoří okraj velkého kráteru Endeavour, a my se můžeme těšit na další výzkumy.

sol 3644 kráter Lunochod 2 Autor: NASA/JPL-Caltech
sol 3644 kráter Lunochod 2
Autor: NASA/JPL-Caltech
Ačkoli v únoru vrcholila zima na jižní marsovské polokouli, pro Opportunity, která je prakticky na rovníku, to neznamenalo velké omezení. Je to tím, že momentálně jezdí po severně nakloněných svazích táhlého kopce tvořícího okraj velkého kráteru Endeavour a především – od ledna došlo k několika očistným procesům solárních panelů. Zdá se to až neuvěřitelné, ale nyní, kdy počítáme více než 3650 dnů na Marsu, stav solárních panelů je stejně dobrý, jako byl naposledy někdy kolem solu 1600 (tedy v létě 2008).

sol 3650 pohled na trasu vozítka Opportunity na hřebeni Murray Autor: NASA/JPL-Caltech
sol 3650 pohled na trasu vozítka Opportunity na hřebeni Murray
Autor: NASA/JPL-Caltech
Kráter Endeavour, který má průměr 22 km, se stal zřejmě již doživotním cílem výzkumů Opportunity. A je moc dobře, že se dostala až sem, neboť valy kráteru poskytují pohled do hlubší minulosti Marsu než výchozy hornin na pláních Meridiani nebo menší krátery v oblasti přistání vozítka. Každý rok výzkumů navíc přináší nové poznatky o dávné minulosti Marsu a místy to je takový rozdíl v horninovém složení, že to vypadá, jakoby začínala úplně nová mise.

sol 3649 detail trasy vozítka kolem malého kráteru Lunochod 2 na hřebeni Murray Autor: NASA/JPL-Caltech
sol 3649 detail trasy vozítka kolem malého kráteru Lunochod 2 na hřebeni Murray
Autor: NASA/JPL-Caltech
Aktuálním cílem Opportunity se stal hřeben Murray. Stačí popojet už jen pár desítek metrů na jih a před robotickou rukou vozítka se ocitnou horniny bohaté na hliník a OH radikály. Okraje kráteru jsou takovými geologicky zajímavými ostrovy, kam byly vytlačeny starší a starší vrstvy. Navíc celá oblast plání Meridiani, kde se vozítko nachází, je pokryta „pískem“ s kuličkami z hematitu, které většinou zajímavé vrstvy zcela překrývají, což platí i pro vnitřek velkého, ale mělkého kráteru Endeavour.

ujeté vzdálenosti vozítek na Marsu a na Měsíci (stav k roku 2013) Autor: NASA/JPL-Caltech
ujeté vzdálenosti vozítek na Marsu a na Měsíci (stav k roku 2013)
Autor: NASA/JPL-Caltech
Nejsou to jen geologicky zajímavé lokality, které nyní tým Opportunity zajímají. Mediálně vzato je pozoruhodný také fakt, že rover už ujel více než 39 km na povrchu Marsu, což je také již o 2 km více než do té doby rekordních 37 km Lunochodu 2 na Měsíci. Na jeho počest nedávno tým pojmenoval jeden mělký pěkně zakulacený kráter nedaleko stop vozítka.

Cape Tribulation, část okraje kráteru Endeavour na Marsu Autor: NASA/JPL-Caltech
Cape Tribulation, část okraje kráteru Endeavour na Marsu
Autor: NASA/JPL-Caltech
Výhled do budoucnosti je takový, že po výzkumu na hřebeni Murray se bude pokračovat ještě asi 2,5 km jižně, takže pokud zdraví vozítka dovolí, mělo by se dostat ještě v této „sezóně“ na kopec Cape Tribulation, čímž by se stal po Spirit druhým marsovským horolezcem, který zdolá několik set metrů vysoký kopec na Marsu.

Zdroje a doporučujeme:

[1] Report z Marsu, 2. 5. 2014, sol 3650 (anglicky)
[2] Unmannedspaceflight fórum (anglicky)
[3] České fórum kosmonautix.cz
[4] Opportunity dělá i po 10 letech důležité objevy
[5] Robot Opportunity je připraven začít desátý rok na Marsu
[6] Dlouhověkost Opportunity z pohledu šéfů mise




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »