Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Poslední dálkový pohled na Titan

Poslední dálkový pohled na Titan

Těsně před příletem sondy k Saturnu uvolnili letoví kontroloři tento barevný obrázek Titanu, největšího Saturnova měsíce. Snímek ukazuje měsíc tak, jak bychom ho viděli očima, v přirozených barvách, obklopený silným příkrovem atmosféry bohaté na organické molekuly, které mu dodávají tento mdlý a nevýrazný oranžový přísvit.

Cassini však bude mít na měsíc brzy mnohem lepší výhled. Už zítra totiž nad ním vykoná svůj první nízký přelet, aby nakonec na Titanu na počátku roku 2005 také přistál Cassinim nesený přistávací modul Huygens.

Navzdory všem pohledům na Titan, které sonda Cassini již poskytla a ještě poskytne, povrch měsíce zůstane pro neozbrojené lidské oko nepoznaný až do okamžiku přistání. V pravých barvách viditelného světla, bez pomoci úzkopásmových filtrů, berliček infračervených nebo naopak ultrafialových či dokonce rentgenových snímačů, o radaru ani nemluvě, zůstane jeho atmosféra s fotochemickým smogem, jen mdlou žlutooranžovou koulí, která si svá tajemství dobře hlídá. Uvidíme čím nás překvapí při podrobném zkoumání. Bude skutečně očekávanou laboratoří organických prvků nebo vzorkem prvotních atmosfér ve sluneční soustavě a nebo nás překvapí něčím zcela neočekávaným? Uvidíme.

Snímek byl pořízen již 10.června ze vzdálenosti přibližně 13,1 milionů kilometrů s rozlišením asi 79 km na pixel.

Zdroj: Hvězdárny Uherský Brod
Původní zdroj: CICLOPS tiskové zprávy




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »