Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Prapůvodní organická látka objevena v meteoritu

Prapůvodní organická látka objevena v meteoritu

TagishLake_1.jpg
Astronomové NASA v Johnson Space Center (Houston) objevili organický materiál, který se zformoval v odlehlých částech mladé Sluneční soustavy, jenž se uchoval v unikátních meteoritech. K výzkumu byly použity tzv. uhlíkaté chondrity, nalezené v oblasti kanadského jezera Tagish Lake. Tento vzácný typ meteoritů je bohatý na organické (uhlíkaté) sloučeniny.

Organická látka v meteoritech je předmětem mimořádného zájmu, protože se tento materiál zformoval na počátku vzniku naší Sluneční soustavy a mohl mladou Zemi "naočkovat" základními stavebními kameny "živé" látky. Meteorit Tagish Lake je obzvlášť cenný pro výzkum, neboť velké množství jeho úlomků bylo sesbíráno velmi brzy po jeho pádu. Jasný bolid nad Kanadou byl pozorován 18. 1. 2000 a úlomky meteoritu dopadly na zamrzlé jezero. Díky tomu byl tento kosmický materiál uchován ve zmrzlém stavu, čímž byla minimalizována kontaminace pozemskými látkami. Nalezené vzorky meteoritu tak byly zachovány v původním stavu.

V článku, publikovaném 1. 12. 2006 v časopise Science, uvádí tým specialistů pod vedením pracovnice NASA Keiko Nakamura-Messenger, že meteorit Tagish Lake obsahuje četné duté organické globule o velikostech menších než jeden mikrometr (tj. milióntina metru).

"Podobné útvary byly nalezeny v několika meteoritech již ve druhé polovině minulého století. Někteří vědci věřili, že se jedná o kosmické organismy. Jiní naopak zastávali myšlenku pozemské kontaminace," říká Nakamura-Messenger. Stejné bublinkám podobné organické globule byly objeveny v tomto nejčerstvějším meteoritu, který přilétl z vesmíru. "V minulosti však neexistovaly takové metody výzkumu, abychom mohli s jistotou určit, že tyto organické kuličky pocházejí z vesmíru, prostě proto, že byly příliš malé. Jejich průměry jsou pouze 1/10 000 cm nebo menší."

Tagish_Lake.jpg

V roce 2005 byly ve vědeckých laboratořích Johnson Space Center instalována dvě výkonná zařízení pro oblast nanotechnologií. Organické globule byly vůbec poprvé objeveny v mimořádně tenkých vrstvách meteoritu pomocí nového transmisního elektronového mikroskopu JEOL. Ten poskytl detailní informace o struktuře a chemických vlastnostech globulí. Organické globule byly následně podrobeny analýze jejich izotopického složení pomocí nového hmotového spektrometru Cameca NanoSIMS, což je první zařízení svého druhu, schopné provádět klíčová měření tak malých útvarů.

Organické globule v meteoritu Tagish Lake byly objeveny na základě zjištění přítomnosti velmi neobvyklých izotopů vodíku a dusíku, čímž bylo potvrzeno, že tyto globule nemohou pocházet ze Země.

"Poměr těchto izotopů v globulích naznačuje, že vznikaly za teplot kolem -260 °C, tj. blízko absolutní nule", dodává Scott Messenger, vědecký pracovník NASA a spoluautor článku. "Tyto organické globule nejspíše vznikly v chladném molekulárním oblaku, z nějž se později zrodila celá naše Sluneční soustava, nebo se vytvořily na samém vnějším okraji již vznikající Sluneční soustavy."

Tento typ meteoritů, v nichž byly globule nalezeny, je také tak křehký, že se při vstupu do zemské atmosféry většinou zcela rozpadne na prach. V něm obsažené organické látky se přitom rozptýlí do velké plochy. "Jestliže, jak předpokládáme, tento typ meteoritů dopadal na naši Zemi v průběhu celé její historie, potom Země mohla být naočkována organickými globulemi a následně zde mohl vzniknout první život," říká Mike Zolensky, odborník NASA na kosmickou mineralogii, rovněž spoluautor této vědecké práce.

Původ života je jedním z nevyřešených problémů přírodních věd. Někteří biologové si myslí, že vytvoření výše popsaných "bublinek" je prvním krokem na cestě k vytvoření živých organismů. "Možná jsme o krok blíže k poznání, odkud přišli naši vzdálení prapředkové," dodává Nakamura-Messenger.

Zdroj: spaceflightnow
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »