Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Quaoar - ledový svět za Plutem

Quaoar - ledový svět za Plutem

img:

Na snímcích z 4. června 2002 byl objeven největší objekt ve Sluneční soustavě od nalezení Pluta před 72 lety. Jeho průměr je 1300km, doba oběhu po kruhové dráze 288 let.

Objekt LM60 zvaný "Quaoar" (vyslovte kwa-whar) je přibližně poloviční ve srovnání s Plutem. Původně byl nalezen pozemským dalekohledem. Teprve HST umožnil podrobnější zkoumání.

Quaoar je vzdálený přibližně 43AU. Na rozdíl od Pluta je jeho oběžná dráha kruhová, velmi podobná drahám planet. Oběžná doba 288 let. Quaoar je pravděpodobně složen převážně z ledu a kamení, podobně jako komety - i když je mnohonásobně větší.

Výsledky oznámili 7.10. Michael Brown a Chadwick Trujillo na 34. zasedání Division for Planetary Sciences of the American Astronomical Society v Birminghamu.

Trujillo a Brown objevili Quaoar pomocí Schmidtovy komory na Palomaru jako objekt o jasnosti 18.5 mag pohybující se v souhvězdí Ophiuchus (Hadonoš). Brown dále objekt sledoval s HST a určil jeho průměr na 1300km. Pouze HST má dostatečně jasný obraz umožňující určit přesný rozměr tak vzdáleného tělesa.

Stejně jako Pluto, Quaoar se nachází v Kuiperově pásu, který obsahuje množství kometárních jader. Kuiperův pás se nachází za drahou Neptuna. V posledních desetiletích bylo nalezeno více než 500 objektů z Kuiperova pásu. Až na několik výjimek jsou všechny objekty výrazně menší než Pluto.

Předchozím rekordmanem jsou objekty Varuna a 2002 AW197, oba o průměru 900km. Na rozdíl od rozměrů určených pomocí HST jsou tyto rozměry určeny pomocí předpokládané odrazivosti (albeda). Nejistota v určení jejich velikosti je tedy mnohem větší.

Současný největší objekt je příliš nový k oficiálnímu pojmenování od IAU. Trujillo a Brown navrhli pojmenování po bohu původních obyvatel v oblasti Los Angeles. Podle legendy Quaoar "sestoupil dolů z nebe; po omezení chaosu a nastolení pořádku položil svět na záda sedmi obrů. Poté stvořil malá zvířata a nakonec člověka."

Orbitální dráha objektu Quaoar a porovnání jeho velikosti se Zemí, Měsícem a Plutem. Kliknutím na obrázky získáte jejich větší verze.

img:  img:

Zdroj: http://oposite.stsci.edu - obsahuje snímky, animace a podrobné informace.






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »