Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  "Malý" seminář SMPH o výzkumu meziplanetární hmoty

"Malý" seminář SMPH o výzkumu meziplanetární hmoty

Kometa 103P Hartley v blízkosti mlhoviny Pacman (kometa je vpravo, mlhovina vlevo). Autor: Mgr. Martin Gembec, Jizerské hory
Kometa 103P Hartley v blízkosti mlhoviny Pacman (kometa je vpravo, mlhovina vlevo).
Autor: Mgr. Martin Gembec, Jizerské hory
Nemáte ještě program na tento víkend? Můžete navštívit "malý" seminář o výzkumu komet, asteroidů a meteorů. Na programu je mnoho: v uplynulých měsících jsme byli svědky blízkého průzkumu kometárních jader pomocí kosmických sond, jednalo se o průzkum zajímavé komety 103P/Hartley a opakované zkoumání 9P/Tempel. Kromě toho dospěla ke svému závěru pozorovací kampaň Czech Hartley Watch a více než roční fungování sítě CEMENT na pozorování videometeorů, které prokázalo aktivitu mnoha zajímavých a opomíjených rojů.

Úvod semináře v sobotu dopoledne bude věnován široké veřejnosti. Při něm se bude "vařit" kometa. Předobědový program bude myslet i na technické aspekty výzkumu meziplanetární hmoty. Součástí semináře bude i pozorování noční oblohy za jasného počasí a praktikum pozorovatelů meteorů a komet. Ranní obloha může při přízni počasí nabídnout pohled na vycházející, jasnou kometu Garradd, která bude téměř rok zdobit naši oblohu.

Stravování si zajišťuje každý sám, na místě bude k dispozici lehké občerstvení zdarma a teplá svačinka k zakoupení. Vstup na seminář je zdarma, účastníci mohou zaplatit dobrovolné vstupné jako dar na činnost SMPH.

Místo konání v areálu je Seminární místnost označená číslem 23 na plánku ZDE.

Program: http://www.kommet.cz/datas/users/program_1.pdf
Poloha v ČR: Ondřejov na maps.google.cz
Facebook: https://www.facebook.com/event.php?eid=172514682809513
Kontakt: kaos@kommet.cz




O autorovi

Jakub Černý

Jakub Černý

Jakub Černý (* 25. června 1982, Praha, Česká republika) je amatérský astronom, který se věnuje především pozorování komet (druhotně i meteorů). Je správcem novinkového serveru o viditelných kometách www.kommet.cz a jako člen Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu se věnuje právě začínajícím "kometářům". V případě viditelnosti zajímavé komety koordinuje mimořádnou pozorovací kampaň, která se zaměřuje na vizuální i CCD hlídku očekávaného objektu.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »