Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Slnko ožíva - erupcia narušila zemskú ionosféru

Slnko ožíva - erupcia narušila zemskú ionosféru

Aktívna oblasť 1007 na Slnku
Aktívna oblasť 1007 na Slnku
Stalo sa tak 3. novembra, keď magnetické pole slnečnej škvrny 1007 iniciovalo vzplanutie s intenzitou B8. Aj keď sú erupcie triedy B na stupnici slnečného toku zaradené do kategórie "Normál", dala táto explózia o sebe vedieť.

Intenzita röntgenového žiarenia, ktoré zasiahlo ionosféru našej planéty bola dostatočne silná na to aby vyvolala náhlu ionosférickú poruchu (Sudden Ionospheric Disturbance = SID) a ovplyvnila šírenie rádiových vĺn na veľmi nízkej frekvencii (Very low frequency = VLF).

Táto udalosť bola zaznamenaná SID monitorom Rudolfa Slošiara z Bojníc a potvrdená SID stanicou vo Hvezdárni v Partizánskom. Detekcia tak malej erupcie je nielen ukážka, ale aj dobrý test citlivosti tejto metódy monitorovania slnečnej aktivity.

Záznam narušení ionosféry vplyvom slnečnej erupcie 3. novembra v 11:20 UT. Rudolf Slošiar, Bojnice.
Záznam narušení ionosféry vplyvom slnečnej erupcie 3. novembra v 11:20 UT. Rudolf Slošiar, Bojnice.

Slnečná škvrna 1007 je skutočná predzvesť 24. solárneho cyklu. Atribúty, ako sú veľká slnečná šírka a magnetická polarita sú toho najlepším dôkazom. V nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch budú aktívne slnečné škvrny podobné 1007 pribúdať čoraz častejšie, pretože sa Slnko dostáva zo svojho minima. Takže zostaňte pripravený. Náhle ionosférické poruchy práve začali.

Niečo o detekcii ionosférických porúch:

Detekcia a sledovanie slnečných vzplanutí a gama zábleskov metódou SID monitoru je založená na šírení a odrazoch VLF od D vrstvy ionosféry. Táto vrstva je 100% závislá od priameho slnečného žiarenia a preto sú aj tie najmenšie zmeny v jeho intenzite ľahko čitateľné. Počas dňa má prítomnosť E a F2 vrstvy na šírenie VLF zanedbateľný vplyv, pretože D vrstva je pre ne absolútne nepriepustná.

Záznam narušení ionosféry vplyvom slnečnej erupcie 3. novembra v 11:20 UT. Valentín Korinek, Partizánske.
Záznam narušení ionosféry vplyvom slnečnej erupcie 3. novembra v 11:20 UT. Valentín Korinek, Partizánske.

Neprepúšťa ich a to až do takej miery, že sa odrážajú ako od zrkadla a sú počas dňa vedené ako vo vlnovode tvoreného zemským povrchom a D vrstvou ionosféry. V noci D vrstva zaniká a rádiové vlny sú odrážané vyššími E a F vrstvami. Koeficient ich odrazu sa zvýši, čo vedie k zvýšeniu intenzity signálu počas noci, ale ich šírenie je silno ovplyvnené charakteristikou týchto vrstiev ionosféry, čo vedie k výrazným zmenám signálu.

Pozorovanie a monitorovanie slnečných vzplanutí je len jedna z mála možností využitia metódy SID monitoru. Vlnovod tvorený D vrstvou ionosféry a zemským povrchom veľmi citlivo reaguje na akékoľvek zmeny pôsobiace z jednej aj z druhej strany vlnovodu.

Zvonku ho v najväčšej miere ovplyvňuje slnečná činnosť. Merateľné sú aj zmeny kvality ionosféry v prípade, že je zasiahnutá gama zábleskom. Zo strany zemského povrchu sú to zmeny vyvolané zemetrasením a zmeraná a zdokumentovaná je aj postupujúca ionosférická vlna vyvolaná testom nukleárnych zbraní.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »