Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Věda v pardubických ulicích - Již tuto sobotu!

Věda v pardubických ulicích - Již tuto sobotu!

chromosféra Autor: Petr Komárek
chromosféra
Autor: Petr Komárek
V sobotu, 7. června od 10:00 do 18:00 ožije Pernštýnské náměstí a náměstí Republiky v Pardubicích vědou! Astronomové z místní Hvězdárny barona Artura Krause DDM ALFA a Astronomické společnosti Pardubice zvou na veřejné pozorování Slunce. Návštěvníkům se tak během dne naskytnou hned dva jedinečné pohledy na naši nejbližší hvězdu. Připomeneme si tak, století od spuštění jednoho z prvních solárně vědeckých programů, který vznikl právě v Pardubicích.

Obyvatelé Pardubic i přilehlého okolí tak, budou mít možnost obdivovat žhavou krásu slunečního „povrchu“ temné skvrny ve fotosféře Slunce či proměnlivé protubaerance v jeho chromosféře. Dalekohledy se tak na moment stanou oknem, které nám ukáže naše Slunce jako ohromně dynamický svět.

Mrkněte se na Slunce, mrkne na vás taky!

pozorovani_ pardubice Autor: Petr Komárek
pozorovani_ pardubice
Autor: Petr Komárek
Kromě počítání skvrn čekají na malé výzkumníky hry a soutěže s vesmírnou tématikou, kosmické PUZZLE, nebo střelba na Měsíc.

Ne náhodou pohlížíme ke Slunci právě v roce 2014. V tomto roce si Pardubice připomínají 160. let od narození významného rodáka, technického nadšence, průkopníka sportu a především zakladatele první lidové hvězdárny v Čechách, pana barona Artura Krause. Zároveň si připomeneme první opravdu odborný program zaměřený na systematické pozorování sluneční činnosti. Baron Kraus prováděl sledování slunečních skvrn a jejich pravidelné zakreslování od roku 1913 až do roku 1930. Právě v Pardubicích tak vznikl zcela unikátní projekt, který ve své době neměl obdoby. Dnes víme, že počty slunečních skvrn a četnost protuberancí jsou projevem činnosti našeho slunce. Právě díky projektům jako byl Krausův sluneční program víme, že sluneční činnost se v čase mění a každých jedenáct let se střídá období slunečního maxima a minima.




O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »