Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Videopozorování meteorů – 2. část

Videopozorování meteorů – 2. část

CEMENT FOV 2010 Autor: Jakub Koukal
CEMENT FOV 2010
Autor: Jakub Koukal
V minulém článku jsme vás informovali o databázi drah meteoroidů EDMOND, o jejím počátku, použité technice a cílech této databáze. Zmínili jsme také zahájení spolupráce mezi jednotlivými národními sítěmi v červenci 2009 (výsledkem byla první dráha meteoroidu výměnou dat mezi stanicí Bratislava-Cukrová a AGO v Modre) a první seminář zaměřený na videopozorování meteorických rojů, který se konal v září 2009 na AGO FMFI UK Modre na Slovensku.

V dnešním pokračování našeho malého seriálu se podíváme na další etapu vývoje tohoto projektu a databáze. Soustředíme se na období let 2010 až 2011.

Nejprve byl CEMeNt

Stanice Kroměříž Autor: Jakub Koukal
Stanice Kroměříž
Autor: Jakub Koukal
V dubnu 2010 se na AGO v Modre konal druhý seminář. Tím započala spolupráce mezi maďarskými, slovenskými a českými pozorovateli a vznikla síť CEMeNt (Central European Meteor Network), tedy společná videosíť českých a slovenských amatérských pozorovatelů.

V témže měsíci byla zřízena stanice Nýdek (Watec 902 H2 Ultimate) Martinem Popkem. O měsíc později, v květnu 2010, zřídil Jakub Koukal v Kroměříži další stanici (na obrázku vlevo). Použil opět kameru Watec 902 H2 Ultimate.

V červnu pak byla zřízena stanice Stochov (opět Watec 902 H2 Ultimate) Martinem Zimou.

Perseidy 2010 Autor: Jakub Koukal
Perseidy 2010
Autor: Jakub Koukal
Geminidy 2010 Autor: Jakub Koukal
Geminidy 2010
Autor: Jakub Koukal
Tak byla započata aktivní spolupráce mezi amatérskými sítěmi CEMeNt a HMN (Hungarian Meteor Network/Magyar Hullócsillagok Egyesület) a profesionální sítí SVMN (Slovak VideoMeteor Network). Síť HMN využívá pro zachytávání a zpracování meteorů program MetRec (S. Molau) a CCTV kamery KTC 350 BH, Watec 902 H2 Ultimate, Mintron 12V6HC-EX (12V1EX).

Smyslem spolupráce je pořizování záznamů stejných meteorů, které umožňují výpočet světelné dráhy meteoroidu (meteoru) a aproximaci jeho předchozí dráhy v meziplanetárním prostoru. První vícestaniční meteory v rámci sítě CeMeNt byly zaznamenány během aktivity meteorického roje Perseid v srpnu 2010 (na obrázku vlevo).

Ukázalo se, že právě takovou síť bude velmi užitečné využívat v rámci pozorovacích kampaní, které mohou přinést rozsáhlejší pozorovací materiál pro přesnější či statisticky významnější výpočty. První specializovaná pozorovací kampaň se týkala rojů Geminid (prosinec 2010, na obrázku vpravo) a Quadrantid (leden 2011).

Připojení hvězdárny Valašské Meziříčí

Stanice Valmez Autor: Jiří Srba
Stanice Valmez
Autor: Jiří Srba
V srpnu 2011 se do sítě CEMENt připojila také hvězdárna ve Valašském Meziříčí. První pozorování, ještě s přenosnou sestavou, proběhlo 10. 8. 2011. Pevné stanoviště bylo zřízeno v listopadu 2012 na plošině jižní budovy hvězdárny. Jedná se tedy o dvě kamery, východní a jižní. Směry jsou zvoleny tak, aby záznamy z kamer doplňovaly další kamerová zařízení na České i Slovenské straně hranice. Kamery jsou umístěny do krytů odolných vlivům počasí, které jsou jinak určeny pro bezpečnostní kamerové systémy. Snímek pevného stanoviště dvojice kamer (jižní a východní) Hvězdárně Valašské Meziříčí je uveden vlevo. Obě kamery jsou součástí pozorovací plošiny, která je přes den využívána pro synoptická pozorování Slunce. I zde byly použity CCTV kamery Watec 902 H2 Ultimate. Dále je zde využíván software Ufo Tools (Ufo Capture, Ufo Analyzer a Ufo Orbit) a převodník videosignálu Dazzle DVC 101.


První expedice

Drakonidy OMAP Autor: Jakub Koukal
Drakonidy OMAP
Autor: Jakub Koukal
Drakonidy GMAP Autor: Jakub Koukal
Drakonidy GMAP
Autor: Jakub Koukal
V říjnu 2011 se konala také první expedice za outburstem meteorického roje Drakonid do severní Itálie. Expedice se zúčastnilo 6 pozorovatelů: Roman Piffl, Jakub Koukal, Martin Popek, Jozef Vilagi, Leonard Kornos a Sylvie Gorková. Účastníci expedice se rozdělili na dvě skupiny s pozorovacími stanovišti ve vzdálenosti přibližně 80 km poblíž sídel Bettela a Cavandola. Na stanici Bettela byla umístěna jedna CCTV kamera Watec 902 H2 Ultimate a COK (celooblohová kamera v mobilním provedení), na stanici Cavandola pak byly umístěny CCTV kamery Watec 902 H2 Ultimate (2 ks).

Výsledkem expedice bylo 62 přesných dvou a vícestaničních drah Drakonid a také vizuální křivka aktivity tohoto roje během outburstu (J. Koukal, S. Gorková). Na obrázku vlevo je souhrn přesných drah získaných během outburstu Drakonid 2011 a na obrázku vpravo pak 2D projekce atmosférických drah těchto Drakonid

V souvislosti s touto expedicí započala spolupráce s amatérskou sítí ITMN (Italian Meteor and TLE network) a PFN (Polish Fireball Network).

Nadnárodní síť EDMONd

V listopadu 2011 již pak vznikla nadnárodní síť EDMONd (European viDeo Meteor Observation Network). V této době EDMONd obsahoval CEMeNt, SVMN, HMN, PFN a ITMN.

O jejím dalším růstu zase příště.

Za dodané materiály patří poděkování Jakubu Koukalovi.


Předchozí díl

Videopozorování meteorů a počátky sítě EDMOND




O autorovi

Sylvie Gorková

Sylvie Gorková

O astronomii se zajímá od svých 15 let. Pochází z Kroměříže. Zde se také na místní hvězdárně zapojila do aktivního pozorování meteorů. Je členkou Společnosti pro meziplanetární hmotu (SMPH).V současné době pracuje jako odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí. Od roku 2012 publikuje články na stránkách SMPH, od roku 2014 pak také na astro.cz a na stránkách hvězdárny Valašské Meziříčí.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »