Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Videopozorování meteorů a počátky sítě EDMOND

Videopozorování meteorů a počátky sítě EDMOND

Geminida Autor: Roman Piffl
Geminida
Autor: Roman Piffl
V obou posledních článcích jsem se zmiňovala o databázi drah meteoroidů EDMOND. Proto jsem se rozhodla činnost této sítě přiblížit čtenářům podrobněji a povědět jim také něco o vzniku, vývoji, použité technice a výsledcích této sítě.

Co je vlastně EDMOND?

EDMOND (European viDeo MeteOr Network Database) je databáze drah, která je vypočítaná z dat získaných každodenním pozorováním meteorů pomocí videokamer, které jsou rozmístěné po celém světě. Jedná se tedy o nadnárodní databázi, která spojuje národní video sítě. Vznikla v roce 2011 spojením dosavadních sítí. V současné době spojuje 10 národních sítí: Česko, Slovensko, Itálie, Francie, Polsko, Maďarsko, Bosna a Hercegovina, Velká Británie, Ukrajina a Brazílie. V EDMONDu je také začleněna kompletní databáze sítě IMO VMN (International Meteor Organization Video Meteor Network) a také nezávislá chorvatská síť CMN (Croatian Meteor Network).

Proč vlastně videometeory? A jaké jsou tedy cíle videopozorování?

Lyridy Autor: Jakub Koukal
Lyridy
Autor: Jakub Koukal
Proč je vlastně dobré pozorovat meteory pomocí videokamer? Odpověď je jednoduchá. Ani zkušený pozorovatel s mnoholetou zkušeností nezakreslí dráhu meteoru do gnomonické mapy hvězdné oblohy správně. Tudíž není možné přesně vypočítat atmosférickou dráhu meteoru. Při videopozorování to není problém. Cílem je tedy výpočet dvoj a vícestaničních drah meteoroidů, analýza mateřských těles meteorických rojů a také vyhledávání nových meteorických rojů. Důležitá je také analýza slabých rojů.Aby tohle všechno bylo možné, je dobré budovat sesterské videostanice pro vícestaniční analýzu ve vzdálenosti od sebe minimálně 30 a maximálně 300 km.

Obr. vlevo: Zákresy meteorického roje Lyrid z roku 2008 od J. Koukala a P. Habudy

Použitá technika

Kromě SVMN používají všechny amatérské stanice citlivé analogové CCTV kamery postavené na CCD čipech Sony (1/2 ExView HAD, 1/3 Super HAD II) s běžným rozlišením 720 × 576 pixelů a s varifokálními objektivy, které mají ohnisko 3 až 8 mm a světelnost mezi f/0,8 a f/1,4.

UA Autor: Jakub Koukal
UA
Autor: Jakub Koukal
Většina stanic používá na zaznamenání meteorů software UFO Capture, pro zpracování dat pak UFO Analyzer. Celý balíček se pak nazývá UFO Tools. Pouze maďarská síť a síť IMO VMN využívá MetRec, jehož autorem je Sirko Molau. Rozměr zorného pole stanic je ±70° v horizontálním směru. Stanice dokáží zachytit meteory, které jsou jasnější než +2,5 magnitudy. Avšak ani UFO Capture ani MetRec nezaručí 100 procentní úspěšnost zaznamenání meteorů v zorném poli kamery. Velmi záleží na výkonu konkrétní kamery a místních podmínkách. Průměrná sestava zachytí v průběhu jasné noci 5 až 10 meteorů, při zvýšené aktivitě rojů 30 až 50 meteorů, při maximu aktivity silných rojů (Perseidy, Geminidy, Quadrantidy) až 400 videometeorů.

Obr. vlevo: Náhled programu pro zpracování videometeorů - UFO Analyzer

Počátky sítě

Abychom nahlédli do úplných počátků této sítě se musíme vrátit do roku 2007, kdy 1. 4. Astronomické a geofyzikální observatoř UK v Modré (AGO) na Slovensku začalo systematické pozorování celooblohovou CCD kamerou (Watec 120 N a Watec 902) se zesilovačem jasu obrazu Dedal 2. Jako software pro zpracování dat byl použit balík programů UFO Tools (Ufo Capture, Ufo Analyzer, Ufo Orbit.

První slovenská amatérská stanice pro pozorování meteorických rojů vznikla v Bratislavě (stanice Bratislava-Cukrová) a založil ji Roman Piffl. Jednalo se vlastně o první stanici budoucí sítě CEMeNt (Central European Meteor Network). Stanice měla toto vybavení: kamera Watec 902 s objektivem Rainbow F/1,4, jako software pro zpracování dat byl použit balík programů UFO Tools (Ufo Capture, Ufo Analyzer, Ufo Orbit).

V prosinci 2008 se konal v Brně seminář SMPH, kde pánové Roman Piffl a Ivan Majchrovič přednesli prezentaci o CCD systémech pro sledování meteorů (použita kamera Watec 902) s využitím běžně dostupné CCTV techniky.

V roce 2009 byla na AGO vyměněna původní kamera za DMK s rozlišením 1280x960 pixelů (2009), limitní magnituda hvězd +5,5 mag, meteorů do +3,5 mag. Použitý je objektiv typu "rybí oko" Canon 2,4/15 mm, zesilovač jasu obrazu Mullard a zobrazovací objektiv Meopta 1,9/16 mm. Stanice je plně automatická, v kompaktním plastovém obalu, elektronicky ovládané komponenty jsou řízeny elektronikou a procesorem (P. Zigo).

První spolupráce

Sporadický Autor: Roman Piffl
Sporadický
Autor: Roman Piffl
Spolupráce mezi jednotlivými sítěmi začala v červenci 2009, kdy se podařilo získat první dráhu meteoroidu výměnou dat mezi amatérskou stanicí Bratislava-Cukrová (CEMeNt) a celeooblohovou kamerou stanice AGO v Modre (SVMN).

První dráhy Autor: Roman Piffl
První dráhy
Autor: Roman Piffl
Nedlouho poté, v září 2009, byla vybudována druhá stanice v Arboretě SAV v Tesárkych Mlyňanoch (ARBO).

Na obrázku vpravo je meteor z 9. 7. 2009, ze stanice Bratislava - Cukrová, ze kterého byla vypočítána první dráha.

Na obrázku vlevo jsou dráhy prvních dvou meteoroidů mezi stanicemi Bratislava - Cukrová a AGO Modra.


„První“

PFN Autor: Roman Piffl
PFN
Autor: Roman Piffl
První seminář zaměřený na videopozorování meteorických rojů na AGO FMFI UK v Modre se konal v září 2009.

První videopozorování outburstu meteorické roje CCD technikou - Leonidy, listopad 2009.

První "mezinárodní" vícestaniční meteor mezi stanicemi Bratislava -Cukrová a PFN 24 (Polish Fireball Network) - prosinec 2009.

Na obrázku vpravo je topografická projekce dráhy meteoru mezi stanicí PFN 24 a Bratislava-Cukrová





O dalším vývoji sítě se dočtete v pokračování článku, např. o zřízení dalších stanic v Nýdku, Kroměříži, Stochově, Valaššském Meziříčí, o první specializované pozorovací kampani nebo první expedici za meteorickým rojem Drakonidy.

Zdroje:

CEMeNt
IMO VMN
CMN



O autorovi

Sylvie Gorková

Sylvie Gorková

O astronomii se zajímá od svých 15 let. Pochází z Kroměříže. Zde se také na místní hvězdárně zapojila do aktivního pozorování meteorů. Je členkou Společnosti pro meziplanetární hmotu (SMPH).V současné době pracuje jako odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí. Od roku 2012 publikuje články na stránkách SMPH, od roku 2014 pak také na astro.cz a na stránkách hvězdárny Valašské Meziříčí.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »