Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Vzpomínka na "Malý" seminář o výzkumu meziplanetární hmoty

Vzpomínka na "Malý" seminář o výzkumu meziplanetární hmoty

Pozorování komet během Malého semináře MPH v Ondřejově. Autor: Martin Mašek
Pozorování komet během Malého semináře MPH v Ondřejově.
Autor: Martin Mašek
O víkendu 24. - 26. června se v Ondřejově konal tzv. "Malý" seminář o výzkumu MPH. Malý byl opravdu jen v uvozovkách, protože obsahoval velkou smršť zajímavých příspěvků, které se buď nevešly do podzimního semináře, nebo byly příliš žhavé na to, aby jste se je dozvěděli dříve. Seminář byl pořádaný v kooperaci Společnosti pro MeziPlanetární hmotu s Astronomickým ústavem AV ČR v Ondřejově. Tentokrát byl seminář netradičně spojen s nočním pozorováním oblohy.

Páteční večer patřil nejzarytějším pozorovatelům, kteří nejprve diskutovali stávající situaci v amatérském výzkumu meziplanetární hmoty. Po setmění se díky nečekanému vyjasnění přesunuli k pozorovací technice a zahájili tak krátké a plodné pozorování komet. Nejodolnější pozorovatelé, kteří vydrželi až do konce, byli odměněni pohledem na jasnou kometu Garradd, právě vycházející na naši oblohu. Právě tato kometa byla tak trochu důvodem, proč se konal tento mimořádný seminář SMPH. Jedná se totiž o zajímavou kometu s poměrně velkým jádrem, viditelnou z našich končin následující skoro rok nepřetržitě. Při její vysoké jasnosti to tedy bude ideální objekt pro výzkum amatérskými astronomy.

Kometě byla věnována dokonce i část expedice nazvané "Lapání hvězd 2011", které jsem se účastnil s cílem prvního pozorování komety Garradd. Díky příhodnější zeměpisné poloze jižního Chorvatska byla kometa na přelomu května a června viditelná na obloze výše a za lepších podmínek než z ČR. Na této expedici byly získána první měření jasnosti komety českými astronomy. Předběžné výsledky této expedice a dalších celosvětových pozorování obsahovala přednáška Expedice Chorvatsko a nové poznatky o kometách.

Komety a další drobná tělesa Sluneční soustavy nezkoumají ale jen amatéři. Strhující přednášku o robotických výzkumnících - kosmických sondách si připravil Michal Václavík, zástupce Czech Space Office a člen Kosmo Klubu. Přednáška nebyla o výsledcích výzkumu, ale především o technice k výzkumu použité. Návštěvník se tak mohl dozvědět velice zajímavé detaily o tom, jak se MPH zkoumá!

Své příspěvky přednesli i dva profesionálové a zástupci Astronomického ústavu AV ČR - Petr Scheirich a Kamil Hornoch. Petr Scheirich přinesl zajímavý příspěvek o expedici za hledáním zbytků planetky 2008 TC3. Tato planetka byla historicky úplně první planetkou na kolizní dráze se Zemí, která byla objevena a pozorována před kolizí, došlo k vypočítání její dráhy a předpovědi místa dopadu na Zemi. Poté, co byla spočtena dráha dopadu, byly několika expedicemi sesbírány a analyzovány její zbytky. Právě Petr Scheirich byl účastníkem jedné z těchto expedic. Oproti tomu, Kamil Hornoch účastníky seznámil s tím, jak vypadá klasická pozorovací noc u Ondřejovského 65-cm dalekohledu.

Hned dva příspěvky měl na svědomí Jakub Koukal - o dynamicky se rozvíjející síťi CEMENT sdružující amatéry provádějící videopozorování meteorů. Na semináři byly prezentovány první výsledky z roku 2010, pozorování roje Perseid a pokus o vyhodnocení slabého roje Alpha Canes Venaticid.

Na závěr semináře byla připravena i diskuze pozorovatelů, výsledkem které je nový projekt Czech Comet Watch - www.kommet.cz/forums.php?m=topics&s=11. Program hlídky komet navazující na loňský projekt Czech Hartley Watch, jehož výsledky byly na semináři poprvé veřejně prezentovány.

Jako bonus na závěř přinesl Petr Horálek své Svědectví z ráje - z Cookových ostrovů, které navštívil za účelem úplného zatmění Slunce vloni v červenci.

Pokud jste se semináře nezůčastnili nezoufejte. Prezentace přednášejících naleznete na: www.kommet.cz/plug.php?e=browser&folderid=7. Sice nemohou plně nahradit informační sdělení přednášek, přesto se v nich dozvíte mnoho zajímavého.

Převzato: www.kommet.cz




O autorovi

Jakub Černý

Jakub Černý

Jakub Černý (* 25. června 1982, Praha, Česká republika) je amatérský astronom, který se věnuje především pozorování komet (druhotně i meteorů). Je správcem novinkového serveru o viditelných kometách www.kommet.cz a jako člen Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu se věnuje právě začínajícím "kometářům". V případě viditelnosti zajímavé komety koordinuje mimořádnou pozorovací kampaň, která se zaměřuje na vizuální i CCD hlídku očekávaného objektu.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »