Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Zamrzlé moře na Marsu

Zamrzlé moře na Marsu

Mars.jpg
Pod povrchem Marsu v blízkosti rovníkové oblasti Elysium může ležet obrovské, zamrzlé moře vody o rozměrech 800 x 900 km a hloubce 45 m. Oznámil to evropský tým vědců. Předpokládají, že krajina byla zaplavena vodou před 5 milióny let, pak zamrzla a byla pokryta sopečným prachem. Velké zásoby vodního ledu jsou na pólech Marsu, ale pokud se potvrdí tento objev, bude to poprvé v oblasti s tak nízkou zeměpisnou šířkou.

Snímky z evropské sondy Mars Express, pořízené stereokamerou s vysokým rozlišením (High Resolution Stereo Camera), ukazují rozsáhlá pole s velkou, deskovitou strukturou, připomínající roztříštěné ledové kry, které se nacházejí v polárních oblastech na Zemi. Nalezení odkrytého ledu v rovníkové oblasti Marsu je nepravděpodobné. Velmi nízký tlak na planetě by vedl k sublimace - led by se už před časem změnil přímo ve vodní páru. Podle vědců z Open University (Velká Británie), vedených Johnem Murrayem, vrstva prachu a sopečného popela silná jen asi několik málo centimetrů, tomu brání.

"V minulosti při obrovské katastrofě celou oblast zalila voda, na povrchu se vytvořil led, byl rozbit a vše znovu zmrzlo," vysvětlil Jan-Petr Muller (University College London). "Nad touto oblastí padalo velké množství prachu. Prach padal do vody, ale i na povrch ledových ker, to vysvětluje, proč led a okolní oblasti mají různou barvu."

Voda, která tvořila moře v oblasti 5° na sever od rovníku, pravděpodobně vznikla pod povrchem Marsu a pak vytékala z řady zlomů např. jako známý Cerberus Fossae. "Myslím si, že je to docela pravděpodobné," komentoval Michael Carr, odborník na vodu na Marsu (US Geological Survey, Menlo Park, Kalifornie). Řekl, že i v minulosti existovalo podezření na zdroj vody na sever od oblasti Elysium. "My víme odkud voda tekla ... Můžete vystopovat údolí vymletá vodou směrem k této oblasti."

Mars Express, který je nyní na oběžné dráze kolem rudé planety už rok, bude pořizovat další data, potřebná pro potvrzení dosavadních pozorování. Sonda brzy použije radar MARSIS (Mars Advance Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding), který bude prozkoumávat podpovrchový planetární permafrost (trvale zmrzlou půdu).

Mnoho detailů pozorovaných Mars expresem vyfotografovaly již sondy Mars Orbiter a Mars globální Surveyor. Objev zamrzlého moře bude oficiálně zveřejněn na vědecké konferenci věnované sondě Mars expres, konané se v ESTECu (Esa's European Space Research and Technology Centre) v Noordwijku (Nizozemí) ve dnech 21. až 25. února 2005.

Zdroj: news.bbc.co.uk, www.spaceflightnow.com a konference ESTEC
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »