Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Změť vláken

Změť vláken

Šipky ukazují na tmavá vlákna a na kondenzovaný chladný materiál ze sluneční koróny (horká, tenká vnější vrstva sluneční atmosféry). Po kliknutí na snímek se Vám zobrazí video zobrazující Slunce pomocí různých přístrojů sondy SOHO. Nejdříve uvidíte snímek v bílém světle získaný přístrojem MDI - zřetelně uvidíte sluneční skvrny. Následuje snímek EIT zobrazující koronární plazmu o teplotě 1.5 milionu stupňů Celsia, rozeznáte slabé tmavé filamenty. Nakonec se zobrazí snímek EIT o teplotě mezi předchozími - zde filamenty uvidíte v plné síle.

Pozorný pohled na Slunce 23.2.2004 v extrémním ultrafialovém záření (EUV) ukázal skupinu tří filamentů sklánějících se pod úhlem 4-5 stupňů k dolnímu pravému kvadrantu. Na snímcích sondy SOHO byl upraven kontrast - tmavé filamenty jsou snadněji pozorovatelné.

Filamenty tvoří velké množství chladné, husté hmoty vznášející se v horké, tenké koróně (horní část atmosféry). Pokud se objeví na okraji SLunce, nazýváme je protuberance. Většina hmoty ve filamentech má teplotu okolo 60 000° Kelvina (porovnej se sluneční korónou 1. milionu stupňů). Filamenty se nám zdají tmavé, neboť je pozorojeme shora na pozadí jasného slunečního povrchu. Protuberance vidíme jasné, neboť je vidíme "z boku" a na pozadí je tmavá obloha.

Dlouhý, zkroucený prostřední filament by se po narovnání jevil dlouhý jako průměr Slunce.Některé filamenty se zhroutí, ale tyto tři již zůstávají stabilní několik dní.

SOHO je společná mise NASA a ESA.

Zdroj: NASA






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »