Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění

Světelné znečištění



Jan Kondziolka Světelné znečištění

Světelné znečištění - co na to zákon?

Paragrafy kolem světelného znečištění...
Paragrafy kolem světelného znečištění...
Světelné znečištění se stalo v posledních desetiletích problémem především velkých měst. Nejrůznější reklamní tabule, osvětlení chodníků nebo silnic, obchodních výloh nebo koncertů a klubů vede k nežádoucím efektům jako je oslnění, rušení ve spánku nebo může mít přílišné světlo i negativní dopady na přírodu jako ptáky a netopýry či jiné noční živočichy). Česká právní úprava je však kusá a neposkytuje příliš možností, jak se domoci zlepšení situace.

redakce Světelné znečištění

Neinzerujte na billboardech, kde už se někdo zabil

inzerce_na_billboardech_uvod.jpg
Obecně prospěšná organizace Acta non verba (ANV) oslovila dopravní policii a Astronomický ústav Akademie věd, aby jí pomohly identifikovat nejnebezpečnější a nejvíce obtěžující billboardy. Vznikl tak návod pro inzerenty, čemu se vyhnout při zadávání tohoto druhu reklamy.

Tisková zpráva ACTA NON VERBA, o.p.s. a České astronomické společnosti ze 4. 7. 2012.

Jan Kondziolka Světelné znečištění

Tma v Beskydech začíná být pro městského člověka mimořádným zážitkem

Dřevený kostelík na Gruňi
Dřevený kostelík na Gruňi
V pondělí 14. května 2012 se v horské chatě Švarná Hanka konalo úvodní setkání uvedené názvem První konference ke vzniku Beskydské oblasti tmavé oblohy. Sešli se na něm zástupci Správy CHKO Beskydy, Lesů ČR, místních samospráv, České astronomické společnosti, Astronomického ústavu AV ČR a Slovenské astronomické společnosti. Tématem setkání bylo představení záměru vyhlásit v okolí Gruně oblast tmavé oblohy.

Jan Píšala Světelné znečištění

Celosvětová kampaň GLOBE at Night 2012

Logo Globe at Night
Logo Globe at Night
Na počátku roku 2012 vstoupila do svého sedmého ročníku pozorovací kampaň GLOBE at Night, která se zabývá mapováním světelného znečištění po celém světě. Právě díky jejím aktivitám se světelné znečištění dostalo do povědomí širší veřejnosti, která jej začala vnímat coby vážný a globální problém, jež ovlivňuje životy řady lidí i zvířat.

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR číslo 165 z 10. 2. 2012

Petr Horálek Světelné znečištění

Světelné znečištění ve vizuálních symfoniích

Limity velkoměta. Foto a kredit: Dominic Bordeauld.
Limity velkoměta. Foto a kredit: Dominic Bordeauld.
Problém světelného znečištění je našim čtenářům již velmi důvěrně znám. Potýkáme se s ním nejen v astronomii, ačkoliv na pozorování a poznání skutečně přírodní noční oblohy se nám negativně podepisuje nejvíce. S rozmachem digitální fotografie a zejména technologie tzv. timelapsů, neboli časosběrných videí, nám Martin Gembec každý měsíc může přinášet krásnější přehled astronomických video-majstrštyků nejen v této podobě. My dnes ale přinášíme pomocí tohoto druhu média pohled na dopad světelného znečištění na náš každodenní život. A nečiníme tak náhodou - za dveřmi je každoroční celosvětový projekt Globe at Night.

Karel Mokrý Světelné znečištění

Absolutní vítěz mezinárodní soutěže "Sviťme si na cestu... ne na hvězdy"

Soutěž Sviťme si na cestu... ne na hvězdy 2011
Sviťme si na cestu... ne na hvězdy
První ročník mezinárodní Česko - Slovenské fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění vyhlásila Česká astronomická společnost a Slovenská ústredná hvezdáreň ve spolupráci s dalšími astronomickými subjekty. Národní organizátory soutěže přivedl ke spolupráci společný zájem o zachování tmavé noční oblohy a kvalitního nočního životního prostředí.
Jan Kondziolka Světelné znečištění

Co nového ve světelném znečištění?

GaN
GaN
Opět vám přinášíme přehled několika drobných aktualit na poli světelného znečištění. Tou nejpodstatnější je zahájení nového ročníku celosvětového projektu Globe At Night, který v minulém roce podpořilo 115 zemí a podařilo se tak nashromáždit přes 60 tisíc pozorování. Globe At Night má letos hned 4 turnusy.

Jan Kondziolka Světelné znečištění

Volba světelného zdroje z pohledu jeho vlivu na světelné znečištění

Obr.4. Dvojitá lampa osazená rtuťovou i (vysokotlakou) sodíkovou výbojkou a jejich spektra. Autor: Pavel Nesét, spektra: Jan Martiš
Obr.4. Dvojitá lampa osazená rtuťovou i (vysokotlakou) sodíkovou výbojkou a jejich spektra.
Autor: Pavel Nesét, spektra: Jan Martiš
Světelné znečištění, rušivé světlo, světelný smog… Tento negativní jev vzniká nehospodárným svícením, neúčelným směrováním světla ve svítidlech, ale i odrazem od povrchů. Za následek má nejen zvýšenou spotřebu elektrické energie, ale také dopady na přírodu, zdraví člověka a kupodivu přebytek světla nemusí vždy přispívat k bezpečnosti. Ale jak je to se světelnými zdroji? Závisí také negativní účinky světla na použitém typu zdroje?

Pavel Suchan Světelné znečištění

Sviťme si na cestu... ne na hvězdy 2011 - Výsledky

Svitme si na cestu, ne na hvezdy
Svitme si na cestu, ne na hvezdy
Do soutěže přišlo celkem 1 555 fotografií od 61 autorů. Česko - slovenská porota, která zasedla na Hvězdárně Valašské Meziříčí, vyhlašuje výsledky této fotografické soutěže zaměřené na světelné znečištění.

Tisková zpráva České astronomické společnosti z 28. listopadu 2011.

Jan Kondziolka Světelné znečištění

Soutěž o nejlepší studentskou práci na téma světelné znečištění

Logo SOC
Logo SOC
Česká astronomická společnost vyhlašuje soutěž o nejlepší středoškolskou odbornou práci (soutěž SOČ) na téma světelné znečištění.

Již v minulých ročnících se objevovaly práce studentů, které byly kvalitní a probojovaly se do vyšších kol soutěže, konkrétně práce Tomáše Lázny a Pauly Parikrupové. Proto se Česká astronomická společnost rozhodla podpořit činnost dalších studentů a vyhlásit soutěž o nejlepší práci na toto téma.

Martin Gembec Světelné znečištění

V sobotu 21. května se odehraje Astronomický den na Jizerce

Pozorování Slunce na Jizerce. Zdroj: KaL.
Pozorování Slunce na Jizerce. Zdroj: KaL.
V pořadí již třetí astronomický den v Jizerské oblasti tmavé oblohy navazuje na loňský úspěšný první ročník stejnojmenné akce. Astronomický ústav Akademie věd ČR ve spolupráci s Klubem astronomů Liberecka, pobočkou České astronomické společnosti si vás dovolují srdečně pozvat na odpolední program spojený s pozorováním Slunce, přednáškami a výstavou obrazů i další techniky. Neméně důležitým bodem programu by mělo být večerní pozorování, na němž bude k dispozici mimo jiné jeden z největších převozných dalekohledů v ČR s průměrem téměř 0,5 metru. Do hlubin vesmíru bude možné nahlédnout i největším mobilním binarem s výměnnými okuláry o průměru 125 mm a řadou dalších obdivuhodných přístrojů.

Jan Píšala Světelné znečištění

Globe at Night 2011 - jarní pozorovací kampaň

Globe at Night
Globe at Night
Na přelomu března a dubna letošního roku se může každý, kdo se zajímá o noční oblohu, zapojit do již šestého ročníku celosvětové akce Globe at Night, jež mapuje rozsah tzv. světelného znečištění na celé planetě Zemi. Druhé kolo t0to celosvětové kampaně probíhá od 22. března do 4. dubna 2011 a oproti předchozímu se pozorování tentokrát zaměří na souhvězdí Lva.

Jan Píšala Světelné znečištění

Celosvětová kampaň Globe at Night 2011

Globe at Night
Globe at Night
Na přelomu února a března letošního roku se může každý, kdo se zajímá o noční oblohu, zapojit do již šestého ročníku celosvětové akce Globe at Night, jež mapuje rozsah tzv. světelného znečištění na celé planetě Zemi. Na webových stránkách brněnské hvězdárny lze nalézt návod, jak se do projektu Globe at Night 2011 zapojit. Podrobné odborné a vědecké informace a podklady k pozorování viz amper.ped.muni.cz.

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 154 z 24. 2. 2011

Josef Jíra Světelné znečištění

Sviťme si na cestu... ne na hvězdy 2011

Sviťme si na cestu... ne na hvězdy
Sviťme si na cestu... ne na hvězdy
Slovenská ústredná hvezdáreň a Česká astronomická společnost ve spolupráci s dalšími astronomickými subjekty vyhlašují 1. ročník mezinárodní Česko - Slovenské fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění.

Jan Kondziolka Světelné znečištění

Světla měst zhoršují ovzduší

Obloha zasažená světelným znečištěním. Autor: Jan Kondziolka
Obloha zasažená světelným znečištěním.
Autor: Jan Kondziolka
Podle nové studie vědců z amerického Los Angeles zhoršuje silné noční osvětlení města samočisticí schopnost ovzduší. Blahodárný proces čištění vzduchu od exhalací probíhá v nejvyšší míře právě v nočních hodinách, kdy je ve městech zároveň minimální provoz a ruch. Silné noční osvětlení města tedy zhoršuje samočisticí schopnost ovzduší.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »