Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění

Světelné znečištění



Tomáš Metelka Světelné znečištění

Angličtí astronomové se postavili proti světelné štafetě

Plán oslavit "Rok fyziky" rozsvícením noční oblohy nadzvedl některé astronomy ze židle. Grand optical relay, tedy něco jako Velká světelná štafeta, počítá s tím, že lidé okolo celé zeměkoule 18.dubna příštího roku postupně zapnou co nejvíce světel a vytvoří tak světelnou štafetu. Štafeta by měla začít ve Spojených státech, v Pricetonu, rozsvícením jediného světla při oslavě památky 50. výročí úmrtí Alberta Einsteina.

Karel Mokrý Světelné znečištění

V rozhlase o světelném znečištění

V neděli 14. září mezi devátou a desátou dopolední vysílá Český rozhlas SEVER pořad Planetárium, magazín o vědě a fantazii. Součástí pořadu bude i rozhovor s astronomem Pavlem Suchanem o světelném znečištění.

Planetárium má v Českém rozhlasu SEVER i svou reprízu: hodinu po nedělní půlnoci. V úterý 16. září si pak můžete Planetárium poslechnout i na vlnách Českého rozhlasu Regina a také Regionu - večer mezi 20. a 21. hodinou.

Pavel Suchan Světelné znečištění

Kdo špiní oblohu aneb o světelném znečištění

Přestože by člověk mohl za dobrých podmínek pouhým okem pozorovat asi tři a půl tisíce hvězd, lze spatřit na noční obloze velkoměsta sotva čtyři sta. Není vyloučeno, že nad městy jednou "zhasne" i poslední z nich. Příčinou je stále větší množství umělého světla. Pojem světelného znečištění patří do lidského slovníku již mnoho desítek roků. V posledních deseti letech patří v některých zemích už i do slovníku zákonodárců.
psáno pro časopis Třetí pól - časopis pro studenty

Pavel Suchan Světelné znečištění

Světelné znečištění

Světelné znečištění
Styčný úředník International Dark Sky Association pro Evropu pan RobertGent navštívil Českou republiku. Navštívil Astronomický ústav Akademie věd v Ondřejově, byl přijat ministrem životního prostředí, zúčastnil se jednání pracovní komise Ministerstva životního prostředí k prováděcímu předpisu, promluvil na veřejných setkáních v Praze a v Brně, předal RNDr. J. Hollanovi ocenění IDA a vystoupil v České televizi (Dobré ráno, 24.4., 6:20).

Do ČR přijeli dva redaktoři rozhlasu BBC natočit pořad o RNDr. Janu Hollanovi a světelném znečištění.

Poradní orgán Ministerstva životního prostředí - komise pro přípravu prováděcího předpisu o světelném znečištění byla rozšířena o další členy a sešla se 24.4. podruhé. Přesto, že zákon o ochraně ovzduší vstoupí v platnost 1.6.2002, prováděcí předpis (nařízení vlády) bude schvalovat až příští vláda a vstoupí v platnost v průběhu roku 2003 (!). V současné době připravují hvězdárny návrhy na zřízení několika ochranných zón.
Pavel Suchan

Pavel Suchan Světelné znečištění

Prevence světelného znečištění ve světě a International Dark Sky Association

Prevence světelného znečištění ve světě a International Dark Sky Association

To budou hlavní témata, kterým je věnováno setkání s evropskýmkoordinátorem tohoto velkého mezinárodního sdružení, panem Robertem L.Gentem, které se uskuteční v úterý 23.4.2002 v Praze v budově Akademie vědČeské republiky na Národní třídě 3,dveře 108 od 17 hodin a ve středu 24.4.2002 na Hvězdárně a planetáriuM. Koperníka v Brně od 15 hodin.

Pan Gent vysvětlí, jak světelné znečištění závažně poškozuje životníprostředí, jak tomu lze čelit i jaké aktivity vyvíjí International DarkSky Association (viz http://www.darksky.org). Řeč bude i o šancích, kterénám dává začlenění tohoto typu znečištění do nového českého zákonao ovzduší.

Na pražském setkání bude rovněž ustavena česká sekce IDA -- skupina českýchčlenů této světové organizace, ztotožňujících se s cíly a pravidlyInternational Dark Sky Association.

Zváni jsou všichni zájemci o účinné potlačování světelného znečištěníi zástupci médií.

Přednáška bude tlumočena do češtiny.

Během setkání bude prostor na dotazy novinářů.

Karel Mokrý Světelné znečištění

Poslouchejte Radiožurnál

18.3.2002: Poslouchejte Radiožurnál
V úterý 19.3.2002 v 18:20 vysílá ČRo1 - Radiožurnál pořad na téma světelný smog.Účastníci diskuze jsou RNDr. Jan Hollan (astronom, HaP Mikuláše Koperníka Brno) a Ing. Jaroslav Kotek(předseda Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení).

Do druhé části pořadu telefonují posluchači. Na telefoních likách 02-2155 2155 nebo 02-2155 2255 je možné položit účastníkům dotaz.

Pavel Suchan Světelné znečištění

Komise pro přípravu prováděcího předpisu

28. února 2002 byli dohodou pěti představitelů astronomických organizacíČR (AsU AV, AsU UK, Národní astronomický komitét, SHaP a ČAS)nominováni astronomové Jan Hollan z brněnské hvězdárny a Pavel Suchan zpražské hvězdárny (náhradník Petr Pravec z Astronomického ústavu AV ČR)do komise zřízené Ministerstvem životního prostředí pro přípravuprováděcího předpisu o světelném znečištění k Zákonu o ochraně ovzduší.

Kromě dvou zástupců astronomů jsou v komisi dva zástupci organizací proosvětlování, zástupce Svazu měst a obcí a dva pracovníci Ministerstvaživotního prostředí.

Komise se poprvé sešla 6.3.2002. Podněty pro její jednání zasílejte naadresu suchan@observatory.cz

Pavel Suchan

Marcel Grün Světelné znečištění

Pražský hrad na popud astronomů nepohasne

Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy

V souvislosti se schválením Zákona o ochraně ovzduší oběma komorami Parlamentu České republiky a podpisem prezidenta republiky se v některých sdělovacích prostředcích objevily zkreslené zprávy informující o tom, že astronomové požadují zhasnutí osvětlení Pražského hradu.

Zákon skutečně obsahuje části, které mají sloužit k omezení tzv. světelného znečištění. Tento pojem je v našem zákonodárství zaváděn poprvé. Ustanovení samotného zákona jsou poměrně stručná a konkrétní opatření budou regulována prováděcím předpisem - vyhláškou vlády, kterou připravuje Ministerstvo pro životní prostředí v součinnosti se zástupci osvětlovacích organizací, zástupci Svazu měst a obcí a astronomy. Tato vyhláška v současnosti ještě neexistuje, nemůže tedy ani obsahovat takový požadavek, aby bylo zrušeno osvětlení Pražského hradu.

Pavel Suchan Světelné znečištění

Světelné znečištění škodí všem

Světelné znečištění škodí všem.
Jak se pasáže zákona věnující se světelnému znečištění projeví v našem běžném životě? Příklady ze světa i od nás ukazují, že světelné znečištění lze velmi snížit a současně tím docílit bez dodatečných nákladů lépe osvětlených obcí a ještě přitom ušetřit peníze za elektřinu. Rozhodující je používat v budoucnu jen takové lampy, které nesvítí nahoru, jinými slovy - jejichž světlo je usměrněno na zem, kterou chceme dobře vidět.
Více je v tiskové zprávě ČAS z 19. 2. 2002
Pavel Suchan Světelné znečištění

Ochrana před světelným znečištěním schválena

Ochrana před světelným znečištěním schválena
Poslanecká sněmovna dnes schválila Zákon o ochraně ovzduší v původní, tj.sněmovní verzi (quorum 101, pro 121, proti 26), jejíž součástí bylo i řešenísvětelného znečištění. Do zákona tedy ochrana před světelným znečištěním JEzahrnuta. Zbývá ještě usilovná několikaměsíční práce na prováděcím předpisu,která bude řešena vládní komisí a která musí být vedena vstřícně i kprotiargumentům, aby zákon byl reálně vymahatelný.
Pavel Suchan
Pavel Suchan Světelné znečištění

Senát dnes odhlasoval vrácení Zákona o ochraně ovzduší

Senát dnes odhlasoval vrácení Zákona o ochraně ovzduší zpět do Poslanecké sněmovny a odhlasoval poměrem 35 pro k 17 proti pozměňovací návrh na vypuštění světelného znečištění ze zákona.

Poslanecká zněmovna může zákon projednat hned - tedy do 7.2.2002 nebo ažna březnové schůzi, tedy na poslední schůzi tohoto volebního období.

Pavel Suchan

Karel Mokrý Světelné znečištění

Večerník Praha o světelném znečištění

30.1.2002 Ve Večerníku Praha v rubrice MÁTE SLOVO (a v denících vydavatelství VLTAVA-LABE-PRESS) vyšel článek Pavla Suchana o světelném znečištění. Zde si jej můžete přečíst:

Zbytečné světelné znečištění

Jsou hvězdáři šílenci, co chtějí všude zhasnout? Chtějí "dobu temna"? Samozřejmě, že ne. Světová praxe jednoznačně ukazuje, že dobře osvětlené silnice a chodníky jdou skloubit s tmavou oblohou nad námi. Příklady jsou i u nás.

pokračování článku...

Karel Mokrý Světelné znečištění

Radiožurnál:odpovědi Jana Hollana a Václava Koukala.

V úterý 29.1.2002 odpoledne odvysílal ČRo 1- Radiožurnál příspěvek Vlasty Valentové, ve kterém promluvil Jan Hollan z Hvězdárny a planetária M. Koperníka v Brně, Pavel Suchan z Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy a starosta Svitav Václav Koukal. Následuje přepis části příspěvku - odpovědí Jana Hollana a Václava Koukala. Přepsal a za správnost přepisu ručí Pavel Suchan.

Vlasta Valentová (redaktorka)

O ekonomických úsporách má údaje Jan Hollan z Koperníkovy hvězdárny v Brně.

Jan Hollan (astronom, Sekce pro temné nebe České astronomické společnosti)

Existuje údaj pro Spojené státy mnohokrát citován a nikdy nebyl zpochybněný, že na svícení do vzduchu jde ročně miliarda nebo spíše dvě miliardy dolarů nebo teda na svícení zbytečnými škodlivými směry, kde světlo lidem vadí nebo přírodě. To je hodně ve Spojených státech a ten poměr je zhruba stejný i jinde na světě.

Vlasta Valentová (redaktorka)

Podle některých senátorů by to prý znamenalo značné investice z obecních rozpočtů. Václav Koukal, starosta Svitav, tedy města, kde v roce 1995 vyměnili 518 lamp veřejného osvětlení právě za ty ekologické, tu investici posuzuje takto.

Václav Koukal (starosta Svitav)

Jednak teda ta svítidla mají nižší energetickou náročnost při zachování světelných podmínek a pak také co je důležité, jsou velmi výrazně nižší náklady na údržbu těchto svítidel.Co je sekundárním, také jaksi průvodním jevem, že mají lepší osvětlovací parametry, to oslnění, které je standardní u běžných svítidel, tady není. V těch energetických nárocích, tak ta úspora je 50 procent.

radiozurnal 29.1.2002 (1.5M)

Karel Mokrý Světelné znečištění

ČRo 1 o světelném znečištění, s J. Seitlovou a P. Suchanem

V neděli 26.1.2002 v 17:15 byl na ČRo 1 - Radiožurnálu rozhovor se senátorkou RNDr. Jitkou Seitlovou a Pavlem Suchanemo světelném znečištění. Díky vstřícnosti redaktory Pavly Kvapilové si zde můžete celý rozhovor poslechnout.Pro jednodušší stažení je rozhovor rozdělen na tři části. Příjemný poslech.

K veci 01 (1.2M)
K veci 02 (1.1M)
K veci 03 (1.3M)

Karel Mokrý Světelné znečištění

PIŠTE SVÉMU SENÁTOROVI

PIŠTE SVÉMU SENÁTOROVI - abyste podpořili zákon o ochraně ovzduší

Senát České republiky bude v příštích dnech projednávat návrh Zákona o ochraně ovzduší, jehož součástí jsou i opatření ke snižování světelného znečištění ovzduší (§1, odst. 1d). Tento návrh zákona byl schválen Poslaneckou sněmovnou dne 19.12.2001. Jeho schválení Senátem můžete podpořit i Vy, když napíšete senátorovi či senátorce Vašeho volebního obvodu dopis nebo email, v němž vyzvete k podpoře tohoto návrhu zákona. Ve svých dopisech můžete uvést konkrétní příklady světelného znečištění ve Vašem okolí, případně jak se za poslední léta zhoršilo.

Senátoři dle obvodů
Senátoři dle abecedy
adresy Senátorů

Adresa Senátu ČR:
Valdštejnské náměstí 17/4
118 01 Praha 1

Více o zvětelném znečištění se dozvíte na stránkách http://svetlo.astro.cz/

Pošlete svůj dopis i nám a my jej zde zveřejníme. www@astro.czNěkteré dopisy senátorům:
dopis Tomáše Hynka
dopis Jiřího Kubánka
dopis Martina Hájka

Karel Mokrý podle materiálu z http://svetlo.astro.cz/

Pavel Suchan Světelné znečištění

Sněmovna schválila Zákon o ochraně ovzduší

19.12.2001 schválila Poslanecká sněmovna Zákon o ochraně ovzduší.V tomto zákoně je vedle jiných druhů znečištění zahrnuto i světelné znečištění. Hned v paragrafu 1, odst. 1 se říká, že tento zákon stanoví pod písmenem d) opatření ke snižování světelného znečištění ovzduší. Světelné znečištění se tak dostalo do zákona v právním řádu České republiky. Naše země není ani první, ale zdaleka ani poslední zemí, která přijala zákonnou normu omezující svícení do horního poloprostoru. Zákon, který schválila Poslanecká sněmovna, musí ještě projednat Senát a podepsat president republiky. Platnost zákona se předpokládá od 1.7.2002. Světelné znečištění bude podrobně řešeno vyhláškou vlády České republiky, která je rovněž připravena. Zákon stanoví pokuty za porušení zákona v oblasti světelného znečištění od 500 do 150 000 Kč. Smyslem zákonného opatření ale není obohatit pokladnu, ale zachovat hvězdnou oblohu nad námi i dalším generacím a zároveň zajistit zastavení světelné spirály (větší světlo na ulici potřebuje ještě větší světlo na osvětlení kostela ) a tím přispět k výrazným energetickým úsporám. Ne bezvýznamnou nápravou bude i zvýšení bezpečnosti na místech, kde dosud svítí světla lidem přímo do očí prostě jen proto, že nikoho nenapadlo, že by měla svítit dolů a nikoliv vodorovně či nahoru. Světlo, které nám má dobře svítit na cestu, nemáme vidět. Těšme se tedy, že se budeme moci v noci bezpečně pohybovat po dobře osvětlených chodnících a silnicích, aniž bychom ztratili možnost pozorovat nebe nad námi. A za peníze za ušetřenou energii si přece můžeme koupit dalekohled
Pavel Suchan
Pavel Suchan Světelné znečištění

Poslanecká sněmovna projednala Zákon o ovzduší

Poslanecká sněmovna dnes projednala Zákon o ovzduší (sněmovní tisk 912)ve druhém čtení. K tématu světelného znečištění byl podán jeden pozměňovacínávrh, a to podle přání astronomů (autor Jan Hollan) zpřesnění definice světelného znečištění. Je to tedy pozměňovacínávrh v dobrém směru. Zákon bude projednán ještě ve třetím čtení, kdyPoslanecká sněmovna bude o jednotlivých pozměňovacích návrzích hlasovat -tedy i o tomto. Pokud projde, bude zákon z hlediska světelného znečištěnídostatečný. Pokud by neprošel, i tak nastane posun v našem zákonodárstvívzhledem ke světelnému znečištění. Třetí čtení je v programu právěprobíhající schůze Poslanecké sněmovny pod bodem 122, který přijde na řadukolem 7.12.2001.

Dnes také proběhla schůzka J.Grygara, J. Palouse a P.Harmance spředsedou Senátu Petrem Pithartem k podpoře zákona o ovzduší a světelnéhoznečištění v něm.

Usnesení VSRŽP k tisku 912/0
Usnesení VSRŽP k tisku 912/0 - Word
Pavel Suchan.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »