Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  8 důvodů pro boj se světlem

8 důvodů pro boj se světlem

Stojící auto na parkovišti a u ní osoba v REFLEXNÍ VESTĚ – znáte zloděje, který si na vykradení auta vezme reflexní vestu?
Stojící auto na parkovišti a u ní osoba v REFLEXNÍ VESTĚ – znáte zloděje, který si na vykradení auta vezme reflexní vestu?
O svícení a světelném znečištění se dnes běžně mluví a můžeme slyšet řadu argumentů, proč přílišné světlo v noci vadí. Pojďme si shrnout ty nejdůležitější body, proč je potřeba se světelným znečištěním zabývat a jaký prospěch z toho budeme mít, pokud budeme svítit s rozmyslem.

Ušetříte

image002.jpg
Známé přísloví říká, že se nevyplatí kupovat levné věci. Totéž platí i při nákupu svítidel veřejného osvětlení. Obecně se dá říci, že to co ušetříte nákupem levného, méně kvalitního svítidla se vám časem nevyplatí v souvislosti s jeho údržbou a zvýšenou spotřebou energie. Jako příklad uveďme konkrétní reálný výpočet osvětlenosti komunikace, svítidlům říkejme A a B, obě jsou stejné kategorie, určena ke stejnému účelu a je reálné podobné veřejné osvětlení realizovat oběma typy.

image004.jpg
Činitel využití světelného toku nabývá v případě použití svítidel B nižších hodnot než v případě svítidel A. Protože účinnosti porovnávaných svítidel jsou zhruba stejné, vyplývá z tohoto porovnání, že prostorové rozložení světelného toku svítidel A je výhodnější.

Budeme-li předpokládat v případě svítidel B hodnotu udržovacího činitele z = 0,7 a v případě svítidel A hodnotu udržovacího činitele z = 0,8, můžeme v případě jasových požadavků (např. stupeň osvětlení pro komunikace III a IV tříd se zařazením ME5 až ME6) dokonce říci, že svítidlo B s výbojkou 70 W lze nahradit svítidlem A s výbojkou 50 W.

image006.jpg
Konkrétní finanční předpoklady nám ukazují následující tabulky. První tabulka PŘEHLED nám ukazuje porovnání investice, provozu a spotřebované energie mezi navrhnutými svítidly. Druhý graf INVESTICE nám ukazuje celkové investiční náklady bez demontáží jednotlivých typů svítidel. Je jasně vidět, že levnější cena realizace je na úkor následných vyšších provozních nákladů. Totéž vyplývá i z tabulky ÚDŽBA, kdy bude levnější svítidlo náročnější na provoz a údržbu. Čtvrtá tabulka PROVOZNÍ NÁKLADY porovnává celkové provozní náklady údržby odpisů a provozu.

Poslední tabulka ukazuje celkový finanční přehled. Porovnáním jasně vyplývá, že nižší pořizovací náklady v budoucnosti jsou jednoznačně nevýhodné. Návratnost investice je 0,2 let. Pak se už jen šetří.

Budete ohleduplní k přírodě

Experiment s svítilnou
Experiment s svítilnou
O tom, že uměle přidané světlo ovlivňuje přírodu jistě nebude nikdo pochybovat. Ale jak moc? Nejlépe si to přiblížíme na malém experimentu, který si můžete každý vyzkoušet sami doma. Stačí vám k tomu obyčejná ruční svítilna. Najděte si nějaký vesnický rybníček, ideálně zlehka "kvetoucí", nebo nějakou neudržovanou požární nádrž a nechte baterku v noci několik minut svítit do vody. Uvidíte, jak během minuty přilákáte první jedince planktonu a za pět minut jich budete mít celé hejno, které místo aby hledalo potravu a množilo se, bude jen tak zmateně kroužit. Za okamžik se k tomuto hejnu přiláká druhé hejno potápek nebo jiných dravců a začnou hody. Během několika nocí jste schopni velice účinně takto zlikvidovat biologickou rovnováhu v rybníce. A teď trocha představivosti - co udělala jedna slabá baterka v rybníce? Co udělá jedna silná lampa? Co udělá tisíc lamp ve městě? Co udělá tisíc měst… Možná si říkáte, že přeháníme. Ale vzpomenete si, jak vypadá taková jepice? Ještě na začátku minulého století jich byly pozorovány doslova hejna například na pražských nábřežích! Vzpomeňte na své mládí a srovnejte, kolik jste vídávali světlušek a kdy jste je viděli v současnosti naposled!

Vaše osvětlení bude kvalitnější a pěknější

Osvětlení kostela
Osvětlení kostela
Nalijme si čistého vína - i když jsme si v předchozí kapitole spočetli, že svítit "slušně" se vyplatí, skutečnost je ve většině případů taková, že osvětlit precizně, šetrně a kvalitně stojí větší investice, než koupit někde zlevněný nebo bazarový reflektor a ledabyle ho namířit a osadit co nejsilnějším zdrojem. Jsou to ale investice, které se nám následně vrátí na údržbě a spotřebě, ale co hlavně - lépe to vypadá. Hlavním rysem špatného osvětlení je, že svítí do očí, oslňuje a není přes něj dobře vidět. Jde vidět akorát samotná lampa, samotný osvětlovaný objekt už méně.

S kvalitním osvětlením si můžete vyhrát. Zejména kostely na vesnicích bývají osvětleny jedním, dvěma silnými reflektory - je osvětlena plošně celá stavba, nic nevyniká, nic nezaujme. Naproti tomu můžete zvýraznit průčelí, můžete nechat světýlko ve zvonici. Můžete pro různé části budovy zvolit různé barevné podání, různými úhly si můžete vyhrát se světlem a stínem.

Zvýší se bezpečnost
Existují studie, které dokazují, že svícením se snižuje kriminalita. Stejně tak ale existují studie, které dokazují, že neosvětlené ulice jsou bezpečnější, protože si pachatel nemůže tak snadno vybrat svou oběť. Oboje mají svou pravdu, která bude asi taková, že kvalitní osvětlení kriminalitu snižuje a špatné zvyšuje.

Dalším hlediskem bezpečnosti je nebezpečí úrazu ať již dopravního, nebo prostého zakopnutí. Běžně jdou najít příklady, kdy nedbale směřované osvětlení oslňuje řidiče. Nejnebezpečnější jsou případy, kdy je oslňující světlo schováno za zatáčkou, za vrcholem stoupání, nebo za budovou. Stejně nebezpečné mohou být nekvalitně navržené osvětlení přechodů, kdy sice krásně vidíte oslňující přechod, ale za ním jíždíte po slepu do tmy. Oslněni mohou být také chodci, i když díky menším rychlostem se toto spíše týká starších spoluobčanů s horším zrakem, kteří pak vidí "zamlženě".

Bude se vám lépe usínat

Lampa přímo svítící do okna. Luxmetr ukazuje 35 Lx, tedy 7x vyšší hodnotu než připouští norma!
Lampa přímo svítící do okna. Luxmetr ukazuje 35 Lx, tedy 7x vyšší hodnotu než připouští norma!
Jistě jste už slyšeli, že noční rušivé světlo dokonce může způsobovat rakovinu. Ano, doopravdy jsou takové teorie a na toto téma skutečně probíhají výzkumy, které toto více nebo méně potvrzují. Pravdou je, že jsou to stále jen slibné výsledky probíhajících výzkumů a žádný lékař vás nebude léčit na rakovinu ze světla. S čím ale spousta lidí zcela jistě k lékaři chodí, jsou problémy s nespavostí. Světlo, stejně jako hluk při spánku prostě ruší! Stejně tak byl prokázán vliv nočního světla na některé druhy psychóz, depresí a u epileptiků se dá vypozorovat zvýšená prevalence ke vzniku záchvatu. Opět i zde si můžete sami na sobě vyzkoušet, jak důležitou roli hraje synchronizace světlo - tma. Stačí pouze vycestovat do jiného časového pásma, kde se později stmívá, a účinky pocítíte sami na sobě. Díky osvětlení zažíváme pozdější stmívání každý den…

Uvidíte hvězdy

Řekni kde ty hvězdy jsou, co se s nima mohlo stát...
Řekni kde ty hvězdy jsou, co se s nima mohlo stát...
Jistě není sporu o tom, že umělé osvětlení je hlavní příčinou závojového jasu oblohy, neboli klasické naoranžovělé městské oblohy. Hlavní ale ne jedinou. Tento oranžový závoj totiž vzniká tak, že světlo, které zamířilo od lamp vzhůru se "odrazilo" zpět na částečkách prachu, vzduchu a vodní páry. Nebýt vzduchu a nečistot, nebylo by světelného znečištění. Bohužel s vlhkostí a prašností uděláme pramálo a tak nezbývá než svítit šetrně.

No a proč by nás mělo trápit, že nevidíme hvězdy? Každého napadnou fráze jako nevidíme krásu vesmíru, nevidíme polovinu světa který je nad hlavou a podobně, ale existují i zcela praktické důvody. Dobrý pohled na oblohu potřebují astronomové k věcem, na kterých jednoho dne může záviste osud lidstva - třeba hledání nebezpečných planetek. "Každodenní" vyzkum, díky kterému byly objeveny stovky planet mimo naší Sluneční soustavu, díky kterému byl nakonec člověk vyslán na Měsíc nebo vynalezeny předměty každodenního života, které byly puvodně navrženy pro zkoumání vesmíru by se neobešel bez tmavé oblohy nad hlavou!

Budete z obliga

Budete z obliga
Budete z obliga
Vaše osobní svoboda končí tam, kde začíná svoboda někoho jiného. I toto úsloví platí v osvětlování. Osvětlovat není povinnost! Pokud se rozhodnete neosvětlit, nikdo vás nemůže napadnout, že je to špatně, že jste nezajistili osvětlení (pokud se nejedná o nouzové osvětlení únikových cest). Naopak neohleduplným osvětlením se můžete dostat do rozporu se zákonem, sousedovi může vadit, že mu svítíte na zahradu a on chce mít tmu, "bláznivým astronomům" bude vadit, že jim ničíte oblohu, "bláznivým ekologům" bude vadit, že likvidujete hmyz a jedna stížnost následuje druhou. Pravdou je, že v současné době není právní rámec tak kvalitní, abyste rozepři prohráli (i když kvalitní právník vyhraje kde co), ale stojí vám to za to? Jak plyne z úvodu - když osvětlujete, dbejte na cizí svobodu a sviťte tak kvalitně, abyste nikoho neomezovali!

Budete se prostě cítit lépe

Betr, kůl, frí a in :-)
Betr, kůl, frí a in :-)
Budete mít prostě pocit, že jste udělali něco nejen pro sebe, ale i pro okolí i když jste třeba nemuseli, budete mít pocit vykonaného dobrého skutku. Uděláte něco pro tuto planetu, uděláte svět pěknějším a čistějším. Budete se prostě cítit lépe!




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »