Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  APO vydává letáček o světelném znečištění

APO vydává letáček o světelném znečištění

Zajímá vás co to kolem lítá? Zjistěte v rámci SOČ druhovou skladbu poletujícího hmyzu...
Zajímá vás co to kolem lítá? Zjistěte v rámci SOČ druhovou skladbu poletujícího hmyzu...
Amatérská prohlídka oblohy o.s. vydává letáček s názvem Světelné znečištění a příroda.

CSOP
CSOP
LCR
LCR
Letáček byl vydán v rámci programu Českého svazu ochránců přírody "Ochrana biodiverzity", podpořeného Lesy České republiky s.p. a Ministerstvem životního prostředí. Program probíhal v souvislosti s právě probíhajícím Rokem biodiverzity a toho se také týká obsah letáku. Autorem letáku je Jan Kondziolka (za podnětných připomínek Jana Hollana), grafické zpracování má na svědomí Zdeněk Janák. Autorem fotografií je Jan Kondziolka spolu se Silvestrem Szabó.

MZP
MZP
Pokud by jste měli o letáček zájem i v tištěné podobě, napište na email kondziolkajan(zavináč)seznam.cz a uveďte poštovní adresu, kam má být balíček odeslán a také organizaci, pro kterou to je (hvězdárna, stanice mladých přírodovědců, občanské sdružení, ZO ČSOP, atd.).

Letáček si můžete stáhnout ZDE.

Převzato: APO.




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »