Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Architektonické osvětlení - vadí někomu? díl 1.

Architektonické osvětlení - vadí někomu? díl 1.

Česká krajina
Česká krajina
Naše civilizace neustále roste a rozvíjí se. S tím jak roste počet našich volných prostředků, dostávají se investice i na dříve upozaďované oblasti - kultura, památky, sport, rekreace… Budují se nové sportovní areály, památky se zkrášlují. A tak se není co divit, když tu krásně opravenou památku budeme chtít zvelebit i v noci, aby byla na odiv všem kolemjdoucím. Přesto se najdou lidé, pro které je toto problémem.

Světelné znečištění

Tito lidé se nazývají astronomy a ke své práci potřebují tmu. Světelné znečištění se řadí k problémům dneška jako je globální změna klimatu (ať už tomu věříme, nebo ne), úbytek biodiverzity, nebo zabetonovávání krajiny. Ve zkratce se jedná o to, že nehospodárným svícením je obloha mnohonásobně světlejší než přirozeně, což nás stojí vyhozené peníze. Dopady jsou samozřejmě širší, například že nekvalitní osvětlení bezpečnost paradoxně snižuje, likviduje hejna nočních živočichů a to nejen hmyzu a samozřejmě také obtěžuje člověka ve spánku. Kvalitně a hospodárně se má ve skutečnosti svítit tak, aby se minimalizovalo světlo unikající do prostoru nad vodorovnou rovinou lampy, neboli se má svítit na to, co osvětlujeme (silnice, budova…) a ne do vzduchu. Toť ve velké zkratce, ze které je patrné, že jde o problém interdisciplinární a nejen astronomický.

Jak s tím souvisí architektura?

Nekvalitně osvětlená architektura je bezpochyby také producentem tohoto rušivého světla. Ne hlavním, tu více, tu méně, ale tisíckrát nic porazilo slona.

Pokud se podíváme na hlavní oblasti, kde bývá architektura nevhodně osvětlena, můžeme je rozdělit asi takto:

- Moderní prosklené budovy: Jedná se zpravidla o různé kancelářské budovy, úřady, nebo obchodní centra. Noční osvětlení budovy zde bývá řešeno tak, že se prostě nechá v budově přes noc rozsvíceno. Světlo pak uniká všemi směry z budovy.

Ukázka jak NE! Ostuda padá na Petrovice u Karviné...
Ukázka jak NE! Ostuda padá na Petrovice u Karviné...
phoca_thumb_l_obr3_3.jpg
- Kostely a jiné památky: Každé město, každá vesnice považuje svůj kostel, kostelík čí kapličku za chloubu hodnou zvláštního odivu. Na občany - voliče také udělá dojem, když se pro zvelebení místní chlouby něco udělalo. Bohužel logika některých úřadů je taková, že když už osvětlit, tak pořádně a ať to široko daleko vidí. Památka je pak osvětlena širokým svazkem světla, který jen tak mimochodem osvětluje památku a září do širokých plání. Nevěříte?

- Ulice: úzké ulice, zpravidla v historických centrech měst bývají osvětleny lampami se světelnou charakteristikou vyzařující značně i do prostoru nad lampou. Často se můžeme setkat i s koulemi, které nezřídka svítí více nad sebe, než pod sebe. Logika architektů je taková, že při jednom osvětlí jak ulici, tak okolní domy.

phoca_thumb_l_obr5_3.jpg
- Další stavby: Většinou se jedná o průmyslové stavby (most, fabrika, důl…) nebo o všemožné budovy (školy, úřady, obchody…) o kterých si jejich majitel či město myslí, že jsou natolik významné či krásné, že by měly být i v noci všem na odiv. Logika špatného osvětlování zde bývá stejná jako u kostelů a památek - ať to jde vidět už z dálky!

Krásy těžních věží je potřeba obdivovat i v noci...
Krásy těžních věží je potřeba obdivovat i v noci...
Tolik tedy úvodem, v příštím díle si řekneme co s tím dělat a navrhneme kvalitnější a úspornější řešení.

Vytvořeno pro server Talentum.cz.




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »