Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Film Kdyby zhasnul svět uspěl na mezinárodní soutěží!

Film Kdyby zhasnul svět uspěl na mezinárodní soutěží!

Kdyby zhasnul svět, snímek z filmu Autor: Žofie Milatová
Kdyby zhasnul svět, snímek z filmu
Autor: Žofie Milatová
Bakalářský film Kdyby zhasnul svět uspěl na mezinárodním ekologickém festivalu TSTTT (Týká se to také tebe) v Uherském Hradišti. Dokument o světelném znečištění a beskydské přírodě byl mezi diváky vyhodnocen jako nejlepší snímek festivalu. Cenu si převzala autorka snímku Bc. Žofie Milatová, absolventka oboru Multimediální techniky přednášeném na Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a nyní studentka filmové školy v Bratislavě. I když bude film soutěžit ještě na mezinárodním ekologickém festivalu EKOFILM v Ostravě, je již nyní ke zhlédnutí na internetu.

Povšimněme si, jak přirozené je dnes pro nás, že v noci není tma. V přírodě už jen stěží narazíme na noční tmu. Tma jako nedostatkové zboží by se mohla stát novodobým kultem přírodní čistoty, který je souzen jen těm, kteří mají to štěstí a mohou žít (nebo aspoň občas přebývat) v rezervacích noční tmy. Ano, pro něco tak triviálního jako je noční tma dnes musíme zřizovat rezervace. A právě o tom je vítězný film Kdyby zhasnul svět.

Autorka filmu Žofie Milatová Autor: Martin Kůs
Autorka filmu Žofie Milatová
Autor: Martin Kůs
Dokumentární film s názvem Kdyby zhasnul svět má dvě roviny. První je o světelném znečištění a druhá o Beskydech, přičemž to vše propojuje vznik Beskydské oblasti tmavé oblohy – něčeho, co bychom mohli nazvat rezervace noční tmy. Dokument je postaven na dvou hlavních protagonistech, dvou zcela odlišných osobnostech, které spojuje společný životní osud – beskydská příroda. Za ochránce světelného znečištění a zakladatele Beskydské oblasti tmavé oblohy vystupuje v hlavní roli dokumentu Jan Kondziolka a za prostého beskydského starousedlíka Eduard Němec, který v dokumentu kontrastuje jako bezstarostný obyvatel umělým nočním světlem nepostižených Beskyd. V dokumentu jsou zmíněny informace o nejzákladnějších dopadech světelného znečištění na přírodu a autorka ponechává na divácích, jak budou tmu a noc při noční procházce lampami osvíceným městem vnímat oni sami.

Autorka filmu Žofie Milatová Autor: Martin Kůs
Autorka filmu Žofie Milatová
Autor: Martin Kůs
„Natáčení začalo v létě 2012 a s pauzami trvalo do vyhlášení Beskydské oblasti tmavé oblohy v březnu následujícího roku,“ říká autorka dokumentu Žofie Milatová. Největší část materiálů byla natočena v letním období, kdy vznikaly hlavně podklady k zobrazení Beskyd. Snímala se časosběrná videa, navštěvovali se lidé žijící v Beskydech, ale rovněž probíhalo natáčení světelného znečištění ve městech. „S Honzou Kondziolkou i Eduardem Němcem jsem strávila několik dní. Časosběrným videím ale bylo potřeba věnovat více času. Úkazy, které nám příroda nabízí, bylo potřeba sledovat, místa na snímání fotografií vyhledávat a poté čekat, až se nasnímá jejich potřebný počet. V zimním období roku 2012 se natáčela podstatná část ke světelnému znečištění. Na jaře 2013 jsem pak dokumentovala průběh založení Beskydské oblasti tmavé oblohy,“ popisuje průběh natáčení Žofie.

Beskydy se 4. března 2013 staly druhou oblastí v České republice, která zachovává temnou noční oblohu. Beskydská oblast tmavé oblohy vznikla prostřednictvím memoranda obcí a institucí z podnětu aktivisty Jana Kondziolky.

Video ve festivalové verzi

Databázový záznam

Výsledky festivalu TSTTT

Autor: Martin Kůs




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »