Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Hodina Země 24. 3. 2018

Hodina Země 24. 3. 2018

Hodina Země 2018

Hodina Země je každoroční mezinárodní akce zavedená Světovým fondem na ochranu přírody (World Wildlife Fund, zkráceně WWF). První ročník se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii, kdy na hodinu zhasla světla na slavné budově australské opery. Do kampaně se tehdy zapojily více než 2 miliony lidí. Dnes jde o celosvětovou akci. V roce 2018 se akce uskuteční 24. března od 20:30 do 21:30 hodin. Astronomové v České republice plánují různé akce s cílem upozornit především na zbytečné a nevhodné svícení.  

Jak vnímáme akci Hodina Země my, astronomové, si můžete prohlédnout na naší videoupoutávce.

V širším kontextu nám jde o ochranu přírody, která trpí nejen nadměrným svícením. Ostatně tak tuto akci vnímá hlavní organizátor v ČR, institut Veronica. Astronomové se zapojují i konkrétními akcemi na podporu Hodiny Země. Vybrané akce anoncujeme na samostatné stránce

Porovnání oblohy na tmavých lokalitách Slovenska s městskou oblohou v Žilině Autor: Miroslav Znášik
Porovnání oblohy na tmavých lokalitách Slovenska s městskou oblohou v Žilině
Autor: Miroslav Znášik
Na problematiku světelného smogu se snažíme poukazovat dlouhodobě. V rámci meziresortní skupiny pro světelné znečištění se nám společně s odborníky přes světelnou techniku, vědci a lékaři podařilo vytvořit základní příručku pro osvětlování, věnovanou starostům obcí i širšímu publiku, které o to jeví zájem. Více též na svetelneznecisteni.cz.

K tématu světelného znečištění se vyjadřuje také Petr Horálek v článku pro iDNES. Náš známý astrofotograf tak činí především svými unikátními snímky z nejtmavších lokalit světa i zajímavých míst ve střední Evropě. 

 




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Světelné znečištění, Hodina Země


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězdná obloha

Orel, Pegas, Delfín, Had, Vodnář, Lištička, Koníček, Šíp | Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »