Kverulant.org, občanské..." /> Policie, astronomové a neziskové organizace opět volají po zákazu LED billboardů | Světelné znečištění | Články | Astronomický informační server astro.cz


Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Policie, astronomové a neziskové organizace opět volají po zákazu LED billboardů

Policie, astronomové a neziskové organizace opět volají po zákazu LED billboardů

Světelná reklama Autor: Jan Kondziolka
Světelná reklama
Autor: Jan Kondziolka
Obecně prospěšná organizace Acta non verba, známá též jako Kverulant.org, občanské sdružení Nechceme billboardy, dopravní policie a Astronomický ústav AV ČR dopisem vyzvaly nového ministra dopravy, aby jeho rezort pokračoval v přípravě novely zákona, která výrazně omezí zejména LED billboardy.

Návod LED Autor: Jan Kondziolka
Návod LED
Autor: Jan Kondziolka
V září 2012 začala platit novela zákona o pozemních komunikacích, která mimo jiné nařizuje odstranit do pěti let reklamní poutače z okolí dálnic, rychlostních komunikací a silnic I. třídy. Poutače u silnic II. a III. třídy však zůstanou zachovány a zákaz se tak nebude týkat ani LED billboardů umístěných ve městech. Za poslední čtyři roky kolem českých silnic vyrostlo zhruba 50 nových velkoplošných LED obrazovek. Mezi odborníky přitom panuje shoda, že z hlediska bezpečnosti silničního provozu se jedná o vůbec nejnebezpečnější formu venkovní reklamy. Neziskové organizace, dopravní policie a astronomický ústav proto již v září 2012 vyzvaly ministerstvo dopravy ke zpřísnění regulace velkoplošných digitálních reklamních zařízení.

Dopis Autor: Jan Kondziolka
Dopis
Autor: Jan Kondziolka
Na základě této výzvy byla již v roce 2012 sestavena pracovní skupina, která navrhla omezení světelných reklamních zařízení. Klíčovou částí návrhu je ustanovení, podle kterého by mělo být stanovisko policie k povolení stavby nového billboardu napříště závazné. Pokud by se tak stalo, byla by dobrá šance, že už nebudou povoleny téměř žádné nové reklamní poutače, a to nejen ty světelné. Nový zákon měl být předložen parlamentu v září 2013 a tehdejší koalice i opozice deklarovaly svou podporu tohoto návrhu. Předčasné parlamentní volby tomu zabránily. Odpůrci LED billboardů proto dnes vyzvali ministra dopravy Antonína Prachaře, aby se osobně zasadil o přijetí příslušných legislativních změn.

Plukovník Ing. Jindřich Rybka, šéf dopravní police v Jihomoravském kraji, k tomu říká: „Co se týká nebezpečnosti reklamních zařízení, jednoznačně nejhorší jsou LED billboardy. Mají obrovskou schopnost přitahovat pozornost. Jejich rizikovost spočívá v tom, že tvoří výrazné, barevně nestálé a pohyblivé pozadí k dopravnímu značení nebo semaforům, které jsou pak méně viditelné, rozpoznatelné, a tím pádem i méně účinné. Zejména za snížené viditelnosti a v noci působí světelná plocha s proměnlivým, vysoce kontrastním motivem velice nepříznivě. Omezuje schopnost řidičů dostatečně rychle a včas reagovat na dopravní situaci. Dopravní policie jen málo kdy vydá souhlasné stanovisko ke stavbě nového billboardu, ale stavební úřady nesouhlas policie prostě ignorují a my pak vidíme jaké to má následky.

Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR a předseda odborné skupiny České astronomické společnosti pro problematiku světelného znečištění vysvětluje, proč zákaz LED billboardů prosazují i astronomové: „Velkým civilizačním problémem dneška je světelné znečištění. A k tomu LED billboardy velmi přispívají. Astronomům zhoršují pozorovací podmínky. A lidem se ztrácí noc před očima. Sám bydlím v Praze v Nuselském údolí a přímo do bytu mi svítí LED billboard z průčelí Nuselského mostu. V noci máme v ložnici barevnou hudbu místo tmy, která je potřeba pro dobrý spánek, a samozřejmě nám to velmi vadí.

Ing. Vojtěch Razima, ředitel organizace Kverulant.org, k tomu doplňuje: „Již se nám podařilo prosadit zákaz reklam mimo město. Teď se naše úsilí zaměřuje do něj. Billboardáři nám kradou veřejný prostor a s tím je třeba konečně něco udělat i tam.

Kontakty:

Ing. Vojtěch Razima
ředitel společnosti Acta non verba, o.p.s. (Kverulant.org)
e-mail: vojtech.razima@kverulnat.org

Ing. Štěpán Fiala
provozovatel serveru nechceme-billboardy.cz
e-mail: info@nechceme-billboardy.cz

plk. Ing. Jindřich Rybka BA
vedoucí odboru služby dopravní police Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje
e-mail: dopravnipoliciejm@mvcr.cz

Pavel Suchan
Astronomický ústav AV ČR, předseda odborné skupiny pro problematiku světelného znečištění České astronomické společnosti
e-mail: suchan@astro.cz


Poznámka redakce: Video z přednášky „Na lovu skvostů temné oblohy“
(V rámci své přednášky pro veřejnost na brněnské hvězdárně 20. 2. 2014
zmínil úpický astronom Bc. Petr Horálek i problematiku světelného
znečištění a /nejen astronomické/ nepříjemnosti s ním související)




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »