Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Radiožurnál:odpovědi Jana Hollana a Václava Koukala.

Radiožurnál:odpovědi Jana Hollana a Václava Koukala.

V úterý 29.1.2002 odpoledne odvysílal ČRo 1- Radiožurnál příspěvek Vlasty Valentové, ve kterém promluvil Jan Hollan z Hvězdárny a planetária M. Koperníka v Brně, Pavel Suchan z Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy a starosta Svitav Václav Koukal. Následuje přepis části příspěvku - odpovědí Jana Hollana a Václava Koukala. Přepsal a za správnost přepisu ručí Pavel Suchan.

Vlasta Valentová (redaktorka)

O ekonomických úsporách má údaje Jan Hollan z Koperníkovy hvězdárny v Brně.

Jan Hollan (astronom, Sekce pro temné nebe České astronomické společnosti)

Existuje údaj pro Spojené státy mnohokrát citován a nikdy nebyl zpochybněný, že na svícení do vzduchu jde ročně miliarda nebo spíše dvě miliardy dolarů nebo teda na svícení zbytečnými škodlivými směry, kde světlo lidem vadí nebo přírodě. To je hodně ve Spojených státech a ten poměr je zhruba stejný i jinde na světě.

Vlasta Valentová (redaktorka)

Podle některých senátorů by to prý znamenalo značné investice z obecních rozpočtů. Václav Koukal, starosta Svitav, tedy města, kde v roce 1995 vyměnili 518 lamp veřejného osvětlení právě za ty ekologické, tu investici posuzuje takto.

Václav Koukal (starosta Svitav)

Jednak teda ta svítidla mají nižší energetickou náročnost při zachování světelných podmínek a pak také co je důležité, jsou velmi výrazně nižší náklady na údržbu těchto svítidel.Co je sekundárním, také jaksi průvodním jevem, že mají lepší osvětlovací parametry, to oslnění, které je standardní u běžných svítidel, tady není. V těch energetických nárocích, tak ta úspora je 50 procent.

radiozurnal 29.1.2002 (1.5M)






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »