Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  V sobotu 21. května se odehraje Astronomický den na Jizerce

V sobotu 21. května se odehraje Astronomický den na Jizerce

Pozorování Slunce na Jizerce. Zdroj: KaL.
Pozorování Slunce na Jizerce. Zdroj: KaL.
V pořadí již třetí astronomický den v Jizerské oblasti tmavé oblohy navazuje na loňský úspěšný první ročník stejnojmenné akce. Astronomický ústav Akademie věd ČR ve spolupráci s Klubem astronomů Liberecka, pobočkou České astronomické společnosti si vás dovolují srdečně pozvat na odpolední program spojený s pozorováním Slunce, přednáškami a výstavou obrazů i další techniky. Neméně důležitým bodem programu by mělo být večerní pozorování, na němž bude k dispozici mimo jiné jeden z největších převozných dalekohledů v ČR s průměrem téměř 0,5 metru. Do hlubin vesmíru bude možné nahlédnout i největším mobilním binarem s výměnnými okuláry o průměru 125 mm a řadou dalších obdivuhodných přístrojů.

Plakát k akci 3. Astronomický den na Jizerce
Plakát k akci 3. Astronomický den na Jizerce
Pokud jedete vlastním vozem, nezapomeňte, že vjezd do osady je zakázán, auto lze nechat na Mořině, což je na začátku obce pod Bukovcem a odtud je to jen kilometr příjemné chůze z kopce.

Kyvadlová doprava na Astronomický den na Jizerce 21. května 2011

Autobusová kyvadlová doprava na Astronomický den na Jizerce je zajištěna na trase Kořenov, nádraží ČD - Polubný, kostel - Jizerka, parkoviště na Mořině. Autobus je označen SKIBUS REJDICE. Odjezdy z Kořenova ve 12, 13, 14, 15, 16 a 17 hodin. Odjezdy z Jizerky ve 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30 a 17:30. Večer odjíždí autobus od Sklárny na Jizerce ve 21:45 do Tanvaldu k poslednímu vlaku do Železného Brodu a Turnova. Jízdné na trase Kořenov - Jizerka nebo obráceně je 20 Kč. Noční jízda do Tanvaldu podléhá platnému tarifu.

Program:

  • 13:00: pozorování Slunce (ve viditelném světle a v čáře h-alfa), výstava fotografií a techniky
  • 14:00: přednáška "Jizerská oblast tmavé oblohy aneb chraňme tmu" (M. Gembec)
  • 14:30: přednáška "Cesta do hlubin času" (o Zemi, geologii a meteoritech - J. Haloda)
  • 16:00: přednáška "Start raketoplánu Endeavour s českým Krtečkem na palubě" (P. Suchan)
  • 17:00: přednáška "Aktuální objekty na obloze aneb na co se můžeme těšit večer" (A. Majer)
  • 21:00: večerní pozorování - planeta Saturn s prstencem a měsíci
  • 22:00: pozorování vesmírných objektů (galaxie, mlhoviny, hvězdokupy)

Akce probíhá za podpory Hotelu Panský dům - Jizerka a za finanční podpory města (projekt Jablonec nad Nisou 2011). Program je zdarma.

Galerie fotografií z loňského roku

Převzato: Klub astronomů Liberecka.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »